Sałatka ogórkowo-paprykowa do słoików. Zatrzymaj smak lata
Sezon na przetwory w pełni. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem letnich warzyw jesienią i zimą, proponujemy pyszną sałatkę z ogórków, papryki i cebuli. Doskonale smakuje zarówno jako dodatek do obiadu oraz jako przystawka na domowej imprezie. Po prostu pycha!
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Przetwory
- Sposób przygotowania: Gotowanie
- Główne składniki :
Składniki
Zalewa:
- 4,5 szkl. wody
- 3 szkl. octu (octu można dodać mniej o szklankę - wtedy jest łagodniejsza, ocet może być winny)
- 4 szkl. cukru
- garść gorczycy
- ziele angielskie
Przepis
- Umyte nieobrane ogórki pokroić pokroić w plastry, paprykę w paski 0,5 cm, cebulę w krążki średniej grubości.
- Wszystkie składniki zalać 9-cioma szklankami wody z rozpuszczoną w niej jedną szklanką soli.
- Zostawić na 2-3 godziny.
- Potem wycisnąć lekko i zalać ciepłą (nie gorącą) zalewą.
- Powkładać do słoików. Pasteryzować 5 min. od zagotowania słoików.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl