Sałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiem
Szybka i smaczna sałatka z brokułem i serem feta. Kropką nad i są prażone nasiona słonecznika, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Sałatka sprawdzi się zarówno na obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, jak i na szybką kolację dla całej rodziny.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Sałatki
- Sposób przygotowania: Na zimno
- Główne składniki :
Składniki
Dressing:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 ząbki przeciśniętego czosnku
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka miodu
- sól, pieprz
- zioła prowansalskie
Przepis
- Składniki dressingu mieszamy i odstawiamy, żeby się "przegryzły".
- Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru.
- Nasiona słonecznika prażymy na patelni, cukinię kroimy w plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową.
- Łączymy brokuły, słonecznik i cukinię, mieszamy z odrobiną dressingu, dodajemy rozdrobniony ser feta, delikatnie mieszamy i polewamy dressingiem, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl