WAŻNE
TERAZ

Polska wygrywa z Finlandią - taką reprezentację chcemy oglądać!

Sałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiem

Szybka i smaczna sałatka z brokułem i serem feta. Kropką nad i są prażone nasiona słonecznika, które przyjemnie chrupią w czasie jedzenia. Sałatka sprawdzi się zarówno na obiad, który można zabrać ze sobą do pracy, jak i na szybką kolację dla całej rodziny.

Sałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiemSałatka brokułowa z fetą i prażonym słonecznikiem
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 brokuł
  • 100 g sera feta
  • 3-4 łyżki nasion słonecznika
  • 1 młoda cukinia

Dressing:

  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki przeciśniętego czosnku
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie

Przepis

  • Składniki dressingu mieszamy i odstawiamy, żeby się "przegryzły".
  • Brokuła dzielimy na różyczki i gotujemy al dente w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru.
  • Nasiona słonecznika prażymy na patelni, cukinię kroimy w plasterki i kładziemy na rozgrzaną patelnię grillową.
  • Łączymy brokuły, słonecznik i cukinię, mieszamy z odrobiną dressingu, dodajemy rozdrobniony ser feta, delikatnie mieszamy i polewamy dressingiem, posypujemy odrobiną ziół prowansalskich.

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw