Sakiewki schabowe nadziewane suszonymi pomidorami
Szukasz niebanalnego pomysłu na obiad? Zamiast zwykłych kotletów schabowych w panierce lub mięsnej pieczeni, przygotuj sakiewki z suszonymi pomidorami. Doskonale smakują i pięknie prezentują się na stole.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 10 kotletów schabowych (może być też polędwiczka wieprzowa)
- 15 dkg suszonych pomidorów z zalewy
- 15 dkg wędzonego boczku (najlepiej chudego)
- 2 cebule
- sól, pieprz
- czosnek granulowany
Przepis
- Przygotować farsz: pomidory, boczek i surową cebulę drobno posiekać. Doprawić solą, pieprzem i czosnkiem.
- Kotlety rozbić cienko uważając, żeby nie przerwać mięsa. Obsypać solą i pieprzem.
- Na środek każdego kotleta kłaść kulkę farszu i zwijać brzegi ku górze, tworząc zgrabną sakiewkę. Związać sznurkiem. Zwinięte sakiewki obsypać mieszanką pikantną.
- Piec w piekarniku pod przykryciem lub w rękawie foliowym przez ok. 30-40 minut. Podawać np. z sosem musztardowo-estragonowym.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl