Uderz dietą w chorobę. Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami
Kasza gryczana to coś więcej niż dodatek do obiadu. Obfituje w witaminy i minerały, nie zawiera glutenu, więc jest bezpieczna dla alergików. Autorka książki "Dieta w chorobie Hashimoto" proponuje na obiad lub lekką kolację sałatkę z kaszą gryczaną i sezonowymi warzywami.
Składniki:
- 40 g kaszy gryczanej
- ¼ zielonej papryki
- kiszony ogórek
- mały pomidor
- 2 gałązki koperku lub natki pietruszki
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej (opcjonalnie)
- łyżka pestek słonecznika lub dyni
- łyżka oliwy
- sól, pieprz
- duża szczypta mielonej ostrej papryki
- rozmaryn lub tymianek
Przygotowanie: kaszę ugotuj według przepisu na opakowaniu. Uważaj, aby jej nie rozgotować. Koperek drobno posiekaj. Pozostałe warzywa (z wyjątkiem kukurydzy) umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Składniki wymieszaj, dopraw do smaku przyprawami. Sałatkę możesz udekorować garścią świeżych kiełków. Jeśli bardziej lubisz czerwoną paprykę, możesz ją dodać zamiast zielonej.
Przepis pochodzi z książki "Dieta w chorobie Hashimoto" Wydawnictwa RM.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl