Syci, odświeża i wspiera cerę. A robi się ją w 5 minut

Ta ekspresowa sałatka to idealne połączenie lekkości, świeżości i wartości odżywczych. Bazuje na kilku prostych składnikach, które wspólnie tworzą kolorowy, sycący i wyjątkowo zdrowy posiłek. Delikatna mozzarella, chrupiąca marchewka, soczyste pomidorki koktajlowe i świeża sałata to zestaw, który nie tylko smakuje, ale też korzystnie wpływa na wygląd skóry i samopoczucie.
Wyłóż wszystkie składniki na talerzWyłóż wszystkie składniki na talerz

Marchew dostarcza sporą ilość beta-karotenu, który wspiera zdrowie skóry i nadaje jej naturalny blask. Pomidorki to źródło likopenu, silnego przeciwutleniacza, który pomaga chronić komórki przed stresem oksydacyjnym. Mozzarella zapewnia dawkę białka i wapnia, a sałata i ocet balsamiczny orzeźwiają i podkręcają smak całej kompozycji.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Bób w śmietanie z cebulką – regionalny przepis na wakacje

Całość przygotujesz w mniej niż 5 minut, ponieważ wystarczy tylko wszystko pokroić, wymieszać i doprawić. To doskonały pomysł na szybki lunch, kolację lub lekką przekąskę w ciągu dnia, szczególnie gdy potrzebujesz czegoś zdrowego i pełnego koloru, co naprawdę cię nasyci i przy tym nie obciąży. Jak zrobić sałatkę z mozzarellą?

Sałatka z serem mozzarella, marchewką i pomidorkami koktajlowymi

Składniki:

  • 50 g sera mozzarella w kawałku,
  • 1 duża marchew.
  • 2 garści pomidorków koktajlowych,
  • 3-4 garści sałaty lodowej,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • sól, pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Sałatę umyj, osusz i porwij na mniejsze kawałki.
  2. Marchew obierz i zetrzyj na tarce o średnich oczkach. Pomidorki przekrój na pół, a ser zetrzyj lub pokrój w drobną kostkę.
  3. Na talerzu równomiernie rozłóż: sałatę, marchew, pomidorki i ser. 
  4. Dopraw według uznania solą i pieprzem oraz polej octem balsamicznym.
Sałatka z serem mozzarella, marchewką i pomidorkami koktajlowymi przepis
Przygotuj wszystkie składniki
Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości