WAŻNE
TERAZ

Szef KOWR z PSL spotykał się z założycielem Dawtony tuż przed wybuchem afery CPK

Sekret mielonych bez bułki i jajka. Zdrowsze, lżejsze i pełniejsze smaku

Sekret mielonych bez bułki i jajka tkwi w prostych, ale sprytnie dobranych składnikach. Tak przygotowane kotlety są zdrowsze, lżejsze i pełniejsze smaku niż tradycyjne, a przy tym zachowują soczystość i odpowiednią strukturę. To świetny wybór dla osób, które chcą jeść bardziej świadomie, a jednocześnie nie rezygnować z ulubionych domowych dań.
Wyłóż na talerzWyłóż na talerz

Podstawą jest mięso z kurczaka, które jest chude, bogate w pełnowartościowe białko i lekkostrawne. Do masy dodaje się starte warzywa, takie jak marchew i cukinia, które nadają kotletom wilgotność, wzbogacają je błonnikiem, witaminami i minerałami, a przy okazji powodują, że stają się bardziej sycące. Zamiast bułki rolę spoiwa pełni siemię lniane, czyli naturalny składnik, który po namoczeniu ma żelową konsystencję, więc doskonale wiąże całość i jednocześnie wspiera trawienie.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie

Odpowiednio dobrane przyprawy nadają mielonym wyrazistość. Curry wnosi delikatnie orientalną nutę, wędzona papryka dodaje aromat, a czosnek i pieprz podkreślają naturalny smak mięsa. Dzięki temu kotlety nie potrzebują ciężkich dodatków, by smakowały wyjątkowo.

Tak przygotowane mielone można podać na wiele sposobów, np. z lekkim purée ziemniaczanym, kaszą jaglaną, ryżem albo po prostu na liściu sałaty, w formie fit burgera. Niezależnie od sposobu podania, zawsze będą daniem pożywnym, a jednocześnie lekkim i łatwym do strawienia.

To dowód, że nawet klasyczne przepisy można odświeżyć i przygotować w zdrowszej, bardziej wartościowej odsłonie bez utraty smaku, a z dodatkową porcją korzyści dla organizmu. Jak zrobić kotlety mielone z kurczaka z warzywami? Poznaj prosty przepis.

Przepis na kotlety mielone z kurczaka i warzyw

Składniki:

  • 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
  • 1/2 małej cukinii,
  • 1 marchew,
  • 1 łyżka siemienia lnianego mielonego,
  • sól,
  • curry,
  • wędzona słodka papryka.
Kotlety mielone z indyka i warzyw przepis
Uformuj z masy kotlety i włóż do piekarnika

Sposób przygotowania:

  1. Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce. 
  2. Mięso umieść w misce i dopraw solą, curry oraz wędzoną słodką papryką. Wymieszaj dokładnie dłońmi lub łyżką.
  3. Przełóż warzywa do miski z mięsem i dodaj zmielone siemię lniane. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi dłońmi uformuj kształtne kotlety, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość kotletów dostosuj do swoich preferencji. 
  4. Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C i piecz przez około 25 min.
  5. Gotowe kotlety wyłóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.
Kotlety mielone z indyka i warzyw przepis
Wyłóż na talerz
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości