Sekret mielonych bez bułki i jajka. Zdrowsze, lżejsze i pełniejsze smaku
Podstawą jest mięso z kurczaka, które jest chude, bogate w pełnowartościowe białko i lekkostrawne. Do masy dodaje się starte warzywa, takie jak marchew i cukinia, które nadają kotletom wilgotność, wzbogacają je błonnikiem, witaminami i minerałami, a przy okazji powodują, że stają się bardziej sycące. Zamiast bułki rolę spoiwa pełni siemię lniane, czyli naturalny składnik, który po namoczeniu ma żelową konsystencję, więc doskonale wiąże całość i jednocześnie wspiera trawienie.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Wygląda jak tortilla, ale nie ma grama mąki. Zwijam i zajadam na kolację lub śniadanie
Odpowiednio dobrane przyprawy nadają mielonym wyrazistość. Curry wnosi delikatnie orientalną nutę, wędzona papryka dodaje aromat, a czosnek i pieprz podkreślają naturalny smak mięsa. Dzięki temu kotlety nie potrzebują ciężkich dodatków, by smakowały wyjątkowo.
Tak przygotowane mielone można podać na wiele sposobów, np. z lekkim purée ziemniaczanym, kaszą jaglaną, ryżem albo po prostu na liściu sałaty, w formie fit burgera. Niezależnie od sposobu podania, zawsze będą daniem pożywnym, a jednocześnie lekkim i łatwym do strawienia.
To dowód, że nawet klasyczne przepisy można odświeżyć i przygotować w zdrowszej, bardziej wartościowej odsłonie bez utraty smaku, a z dodatkową porcją korzyści dla organizmu. Jak zrobić kotlety mielone z kurczaka z warzywami? Poznaj prosty przepis.
Przepis na kotlety mielone z kurczaka i warzyw
Składniki:
- 100 g mięsa mielonego z kurczaka,
- 1/2 małej cukinii,
- 1 marchew,
- 1 łyżka siemienia lnianego mielonego,
- sól,
- curry,
- wędzona słodka papryka.
Sposób przygotowania:
- Marchew umyj, obierz i zetrzyj na tarce. Cukinię umyj i zetrzyj na tarce.
- Mięso umieść w misce i dopraw solą, curry oraz wędzoną słodką papryką. Wymieszaj dokładnie dłońmi lub łyżką.
- Przełóż warzywa do miski z mięsem i dodaj zmielone siemię lniane. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa i zwilżonymi dłońmi uformuj kształtne kotlety, układając je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wielkość kotletów dostosuj do swoich preferencji.
- Włóż do piekarnika rozgrzanego do temp. 190 st. C i piecz przez około 25 min.
- Gotowe kotlety wyłóż na talerz. Zjedz na ciepło lub na zimno.