Jaka sól najlepiej sprawdzi się przy kiszeniu ogórków?

Przygotowanie idealnych ogórków kiszonych nie jest wcale tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Pisaliśmy już o tym, jaką wodę wybrać do przygotowania solanki oraz co zrobić, aby nasze ogórki nie były puste w środku. A co z solą? Jaka sól będzie najlepsza do ogórków kiszonych? Radzimy.

Ogórki kiszoneOgórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bojan Pavlukovic

Wiele osób nie przykłada zbytniej wagi do tego, jakiej soli używa do kiszenia ogórków. Jednak zła sól może popsuć smak naszych ogórków. Z kolei prawidłowo dobrana sól do kiszenia sprawi, że ogórki się nie zepsują i szybko się ukiszą. Dobrze więc dowiedzieć się, którą warto kupić, a której lepiej unikać.

Jaką sól dodać do ogórków małosolnych?

Spośród dostępnych w sklepach rodzajów soli, przy kiszeniu ogórków sprawdzi się sól himalajska. Zawiera ona m.in. żelazo, wapń selen i cynk. Wydobywana jest w górach Salt Range w Pakistanie. Dobrym wyborem będzie również sól morska, produkowana przez odparowywanie wody pochodzącej z mórz i oceanów. Jest ona bogata w sód oraz inne minerały, takie jak cynk, selen czy magnez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Jednak najlepszą solą do kiszenia ogórków jest bez wątpienia niejodowana sól kamienna. Jest ona wydobywana w kopalniach i pochodzi z pradawnych złóż, które powstały setki milionów lat temu. Nie zawiera ona antyzbrylacza, przez co nie wpływa negatywnie na smak ogórków. Jak sama nazwa wskazuje, sól ta nie ma w sobie jodu, który może opóźniać proces fermentacji.

Co jeszcze można dodać do ogórków?

Najpopularniejszymi dodatkami są: koper, chrzan i czosnek, które dodają ogórkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dość często dodaje się też liście dębu, malin, porzeczek czy wiśni. Dzięki nim ogórki będą twarde i chrupiące aż do zimy.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy