Jaka sól najlepiej sprawdzi się przy kiszeniu ogórków?

Przygotowanie idealnych ogórków kiszonych nie jest wcale tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Pisaliśmy już o tym, jaką wodę wybrać do przygotowania solanki oraz co zrobić, aby nasze ogórki nie były puste w środku. A co z solą? Jaka sól będzie najlepsza do ogórków kiszonych? Radzimy.

Ogórki kiszoneOgórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bojan Pavlukovic

Wiele osób nie przykłada zbytniej wagi do tego, jakiej soli używa do kiszenia ogórków. Jednak zła sól może popsuć smak naszych ogórków. Z kolei prawidłowo dobrana sól do kiszenia sprawi, że ogórki się nie zepsują i szybko się ukiszą. Dobrze więc dowiedzieć się, którą warto kupić, a której lepiej unikać.

Jaką sól dodać do ogórków małosolnych?

Spośród dostępnych w sklepach rodzajów soli, przy kiszeniu ogórków sprawdzi się sól himalajska. Zawiera ona m.in. żelazo, wapń selen i cynk. Wydobywana jest w górach Salt Range w Pakistanie. Dobrym wyborem będzie również sól morska, produkowana przez odparowywanie wody pochodzącej z mórz i oceanów. Jest ona bogata w sód oraz inne minerały, takie jak cynk, selen czy magnez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Jednak najlepszą solą do kiszenia ogórków jest bez wątpienia niejodowana sól kamienna. Jest ona wydobywana w kopalniach i pochodzi z pradawnych złóż, które powstały setki milionów lat temu. Nie zawiera ona antyzbrylacza, przez co nie wpływa negatywnie na smak ogórków. Jak sama nazwa wskazuje, sól ta nie ma w sobie jodu, który może opóźniać proces fermentacji.

Co jeszcze można dodać do ogórków?

Najpopularniejszymi dodatkami są: koper, chrzan i czosnek, które dodają ogórkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dość często dodaje się też liście dębu, malin, porzeczek czy wiśni. Dzięki nim ogórki będą twarde i chrupiące aż do zimy.

Wybrane dla Ciebie

Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Dorzuć do porannej kawy. Poprawi koncentrację, zwiększy twoją czujność i przyspieszy odchudzanie
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wstawiasz otwartą puszkę konserwy do lodówki? Lepiej zmień swoje przyzwyczajenia
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia