Jaka sól najlepiej sprawdzi się przy kiszeniu ogórków?

Przygotowanie idealnych ogórków kiszonych nie jest wcale tak łatwe, jak mogłoby się wydawać. Pisaliśmy już o tym, jaką wodę wybrać do przygotowania solanki oraz co zrobić, aby nasze ogórki nie były puste w środku. A co z solą? Jaka sól będzie najlepsza do ogórków kiszonych? Radzimy.

Ogórki kiszoneOgórki kiszone
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | Bojan Pavlukovic

Wiele osób nie przykłada zbytniej wagi do tego, jakiej soli używa do kiszenia ogórków. Jednak zła sól może popsuć smak naszych ogórków. Z kolei prawidłowo dobrana sól do kiszenia sprawi, że ogórki się nie zepsują i szybko się ukiszą. Dobrze więc dowiedzieć się, którą warto kupić, a której lepiej unikać.

Jaką sól dodać do ogórków małosolnych?

Spośród dostępnych w sklepach rodzajów soli, przy kiszeniu ogórków sprawdzi się sól himalajska. Zawiera ona m.in. żelazo, wapń selen i cynk. Wydobywana jest w górach Salt Range w Pakistanie. Dobrym wyborem będzie również sól morska, produkowana przez odparowywanie wody pochodzącej z mórz i oceanów. Jest ona bogata w sód oraz inne minerały, takie jak cynk, selen czy magnez.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ogórki małosolne. Sprawdzony przepis

Jednak najlepszą solą do kiszenia ogórków jest bez wątpienia niejodowana sól kamienna. Jest ona wydobywana w kopalniach i pochodzi z pradawnych złóż, które powstały setki milionów lat temu. Nie zawiera ona antyzbrylacza, przez co nie wpływa negatywnie na smak ogórków. Jak sama nazwa wskazuje, sól ta nie ma w sobie jodu, który może opóźniać proces fermentacji.

Co jeszcze można dodać do ogórków?

Najpopularniejszymi dodatkami są: koper, chrzan i czosnek, które dodają ogórkom niepowtarzalnego smaku i aromatu. Dość często dodaje się też liście dębu, malin, porzeczek czy wiśni. Dzięki nim ogórki będą twarde i chrupiące aż do zimy.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja