To najlepsze miody, jakie są dostępne w Polsce. Silnie działają na organizm

Miody różnią się nieco smakiem, aromatem, szybkością krystalizacji i właściwościami. To cechy, które wpływają na potencjalne wykorzystanie, a poszczególne gatunki znajdują swoich zwolenników. Sprawdź, które miody są najpopularniejsze, subtelne i najbardziej wartościowe.

Miód wrzosowy to jeden z najbardziej pożądanych miodówMiód wrzosowy to jeden z najbardziej pożądanych miodów
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Miody naturalne dzieli się na gatunki krajowe i egzotyczne. Dostępność tych pierwszych w formie płynnej jest zależna od powszechności występowania poszczególnych gatunków roślin, a także pory ich kwitnienia. Dlatego polski miód rzepakowy jest znacznie łatwiej dostępny od miodu wrzosowego czy rozmarynowego. A prawie zawsze można kupić miodowy "misz-masz", czyli miód wielokwiatowy.

Poza miodami kwiatowymi wyróżnia się miody spadziowe, które pszczoły wytwarzają przy użyciu substancji wydzielanych przez mszyce. Miód ze spadzi iglastej (często zbierany przez pszczoły na jodłach) ma ciemną barwę, jest mało słodki i ma korzenny zapach. Miód ze spadzi liściastej jest żywiczny, łagodny w smaku, często z cierpkim posmakiem. Najczęściej jest wytwarzany ze spadzi zbieranej z topól, brzóz, klonów, dębów i lip.

Wśród egzotycznych miodów warte uwagi są macadamia, rewarewa, Sourwood Honey oraz manuka. Ten ostatni miód jest nietypowy – nie ma dobrego smaku, zapach jest ziemisty, a wykorzystuje się go wyłącznie w celach leczniczych. Pod tym ostatnim względem to numer jeden wśród światowych miodów.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Ciasto Karmelowa Kawa

Subiektywna lista najlepszych krajowych miodów

Miód gryczany

Miód gryczany jest poszukiwany na rynku przez koneserów. Często jest droższy od wielu innych miodów kwiatowych. Ma pożądany mocny, lekko "drapiący", wyrazisty smak i żywiczny aromat. Barwa jest herbaciana do brunatnej. Wolno krystalizuje. Charakteryzuje się wysoką zawartością fruktozy przy niskiej zawartości glukozy (to zaleta). Jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk. Jego smak jest na tyle wyrazisty, że poza spożywaniem na kanapkach warto używać go do nadawania smaku deserom (np. jogurtom naturalnym).

Miód lipowy

Miód powstający z kwiatostanów lipy jest bardzo słodki, z lekko wyczuwalną nutą pikantną i goryczką. Jest uznawany za jeden z najsmaczniejszych, o ile nie najsmaczniejszy wśród krajowych gatunków. To miód bardzo lubiany przez dzieci. Ma barwę jasnożółtą do bursztynowej z zielonkowym odcieniem. Kwiaty lipy są dobrze wyczuwalne w aromacie. Miód lipowy zaleca się spożywać przy infekcjach, a także na gorączkę.

Miód ze spadzi iglastej

Miód ze spadzi iglastej wyróżnia się ciemną barwą i oryginalnym smakiem. To dobra propozycja dla osób, dla których miody są zazwyczaj zbyt słodkie. Jest w szczególności polecany na wzmocnienie organizmu.

Miód akacjowy

Miód akacjowy ma delikatny smak i jasną barwę (kremową do półprzezroczystej). Nie jest na tyle wyrazisty, aby trafić w gust smakoszy. Dlaczego więc znalazł się na liście najlepszych miodów? Ma szerokie zastosowanie kulinarne. To miód ciekły, o bardzo rzadkiej konsystencji. Świetnie sprawdza się w kuchni jako naturalny słodzik. Nadaje się do słodzenia napojów, deserów i wypieków. Nie zaburza ich smaku i aromatu, który jest dość silny: kwiaty robinii akacjowej (błędnie nazywanej akacją) są dobrze wyczuwalne.

Miód wrzosowy

Miód wrzosowy jest jednym z najczystszych gatunkowo miodów. Pszczoły pozyskują nektar późnym latem, gdy większość roślin już przekwitła. Miód ma wyrazisty, ostry, lekko ziołowy, słodki smak i nietypową, galaretowatą konsystencję. Zawiera 47 biopierwiastków i dużo inhibiny. Jest słabo dostępny, poszukiwany w Polsce.

Wybór miodów nektarowych jest bardzo duży, a oprócz tego można posiłkować się miodami spadziowymi jak również ziołomiodami. Warto korzystać z darów natury, gdyż są smaczne, a przy tym zdrowe.

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz