To najlepsze miody, jakie są dostępne w Polsce. Silnie działają na organizm
Miody różnią się nieco smakiem, aromatem, szybkością krystalizacji i właściwościami. To cechy, które wpływają na potencjalne wykorzystanie, a poszczególne gatunki znajdują swoich zwolenników. Sprawdź, które miody są najpopularniejsze, subtelne i najbardziej wartościowe.
Miody naturalne dzieli się na gatunki krajowe i egzotyczne. Dostępność tych pierwszych w formie płynnej jest zależna od powszechności występowania poszczególnych gatunków roślin, a także pory ich kwitnienia. Dlatego polski miód rzepakowy jest znacznie łatwiej dostępny od miodu wrzosowego czy rozmarynowego. A prawie zawsze można kupić miodowy "misz-masz", czyli miód wielokwiatowy.
Poza miodami kwiatowymi wyróżnia się miody spadziowe, które pszczoły wytwarzają przy użyciu substancji wydzielanych przez mszyce. Miód ze spadzi iglastej (często zbierany przez pszczoły na jodłach) ma ciemną barwę, jest mało słodki i ma korzenny zapach. Miód ze spadzi liściastej jest żywiczny, łagodny w smaku, często z cierpkim posmakiem. Najczęściej jest wytwarzany ze spadzi zbieranej z topól, brzóz, klonów, dębów i lip.
Wśród egzotycznych miodów warte uwagi są macadamia, rewarewa, Sourwood Honey oraz manuka. Ten ostatni miód jest nietypowy – nie ma dobrego smaku, zapach jest ziemisty, a wykorzystuje się go wyłącznie w celach leczniczych. Pod tym ostatnim względem to numer jeden wśród światowych miodów.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Ciasto Karmelowa Kawa
Subiektywna lista najlepszych krajowych miodów
Miód gryczany
Miód gryczany jest poszukiwany na rynku przez koneserów. Często jest droższy od wielu innych miodów kwiatowych. Ma pożądany mocny, lekko "drapiący", wyrazisty smak i żywiczny aromat. Barwa jest herbaciana do brunatnej. Wolno krystalizuje. Charakteryzuje się wysoką zawartością fruktozy przy niskiej zawartości glukozy (to zaleta). Jest wykorzystywany jako naturalny antybiotyk. Jego smak jest na tyle wyrazisty, że poza spożywaniem na kanapkach warto używać go do nadawania smaku deserom (np. jogurtom naturalnym).
Miód lipowy
Miód powstający z kwiatostanów lipy jest bardzo słodki, z lekko wyczuwalną nutą pikantną i goryczką. Jest uznawany za jeden z najsmaczniejszych, o ile nie najsmaczniejszy wśród krajowych gatunków. To miód bardzo lubiany przez dzieci. Ma barwę jasnożółtą do bursztynowej z zielonkowym odcieniem. Kwiaty lipy są dobrze wyczuwalne w aromacie. Miód lipowy zaleca się spożywać przy infekcjach, a także na gorączkę.
Miód ze spadzi iglastej
Miód ze spadzi iglastej wyróżnia się ciemną barwą i oryginalnym smakiem. To dobra propozycja dla osób, dla których miody są zazwyczaj zbyt słodkie. Jest w szczególności polecany na wzmocnienie organizmu.
Miód akacjowy
Miód akacjowy ma delikatny smak i jasną barwę (kremową do półprzezroczystej). Nie jest na tyle wyrazisty, aby trafić w gust smakoszy. Dlaczego więc znalazł się na liście najlepszych miodów? Ma szerokie zastosowanie kulinarne. To miód ciekły, o bardzo rzadkiej konsystencji. Świetnie sprawdza się w kuchni jako naturalny słodzik. Nadaje się do słodzenia napojów, deserów i wypieków. Nie zaburza ich smaku i aromatu, który jest dość silny: kwiaty robinii akacjowej (błędnie nazywanej akacją) są dobrze wyczuwalne.
Miód wrzosowy
Miód wrzosowy jest jednym z najczystszych gatunkowo miodów. Pszczoły pozyskują nektar późnym latem, gdy większość roślin już przekwitła. Miód ma wyrazisty, ostry, lekko ziołowy, słodki smak i nietypową, galaretowatą konsystencję. Zawiera 47 biopierwiastków i dużo inhibiny. Jest słabo dostępny, poszukiwany w Polsce.
Wybór miodów nektarowych jest bardzo duży, a oprócz tego można posiłkować się miodami spadziowymi jak również ziołomiodami. Warto korzystać z darów natury, gdyż są smaczne, a przy tym zdrowe.