Niedoceniany olej. Pomaga w walce z cukrzycą i pasożytami

Oleje tłoczone na zimno powinny znaleźć się w każdej kuchni. Można dodawać je do wielu potraw, wybór gatunków jest duży, a w dodatku mają szereg prozdrowotnych właściwości. Dlaczego oleje na zimno są zdrowsze od tych "zwykłych". Jak je wykorzystywać?

Oleje tłoczone na zimno mają wiele właściwości zdrowotnychOleje tłoczone na zimno mają wiele właściwości zdrowotnych
Źródło zdjęć: © Adobe Stock

Oleje rafinowane są tłoczone w wysokiej temperaturze, nawet przekraczającej 100ºC. Skutkiem jest utrata wartości odżywczych i leczniczych surowca – nasion. Jednocześnie olej ma słaby smak i aromat (traci unikatowość rośliny, z której został wyprodukowany). Dlatego jest wykorzystywany głównie do smażenia potraw. Natomiast w przypadku olejów tłoczonych na zimno temperatura nie przekracza 40ºC. Olej zachowuje cechy nasion, z których został wyprodukowany i nie traci związków aktywnie czynnych, z których został wyprodukowany. To przekłada się na smak, aromat, barwę i tym samym szersze kulinarne zastosowanie. Oleje tłoczone na zimno są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym Omega-3 i Omega-6.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Olej rzepakowy – jeden z najpopularniejszych olejów tłoczonych na zimno

Olej rzepakowy jest rozpowszechniony w Polsce, m.in. przez łatwą dostępność surowca: nasion rzepaku. Wyróżnia się złocistym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Charakteryzuje się najlepszą proporcją kwasów omega 6 i omega 3 (2:1). Dodatkowo ma wysoką zawartość witaminy E. Dobrze wpływa na odporność. Poprawia kondycję skóry. Często dodaje się go do gotowanych, a następnie podsmażanych ziemniaków. Ponadto nadaje się do past, sosów, surówek, sałatek, a także domowego majonezu.

Olej z czarnuszki – jeden z najzdrowszych olejów dostępnych na rynku

Olej z czarnuszki ma gorzkawy, ostry smak z korzenno-pieprzną nutą i osobliwy, ziołowy zapach. Barwa jest zróżnicowana, od słomkowej po prawie czarną. Najczęściej służy jako dresing do sałatek. Oprócz tego podkreśla smak past z warzyw, ryb i jaj. Olej tłoczony na zimno zawiera witaminy E i H, beta-karoten, aminokwasy, saponiny, sterole, sole mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas alfa-linolenowy. Pomaga m.in. przy cukrzycy, nadciśnieniu i na pasożyty.

Olej z konopi – ceniony w kuchni i kosmetyce

Olej tłoczony na zimno z konopi włóknistych ma bogaty skład, zawiera wiele substancji aktywnie czynnych, z czego za najważniejszy uznaje się kwas gamma-linolenowy (GLA). Działa przeciwinfekcyjnie, wspomaga gospodarkę hormonalną i chroni układ krwionośny (m.in. przed miażdżycą). Ma lekko gorzki, korzenno-orzechowy, nieco ziemisty smak, ziołowy zapach i zielono-brązową barwę. Nadaje się do picia, dodaje się go do przyprawiania sałatek, dań z ryżu i mięs. Jako kosmetyk sprawdza się w formie serum na twarz, przy masażach relaksacyjnych, do pielęgnacji paznokci i końcówek włosów (przeciw rozdwajaniu).

Olej rydzowy – podstawowy składnik w tradycyjnej kuchni polskiej

Olej rydzowy tłoczony na zimno powstaje nie z popularnych grzybów, lecz z nasion lnicznika siewnego, który w języku staropolskim był potocznie nazywany "rydzem". Nazwa nawiązuje do brunatnego-brązowego koloru nasion. To tradycyjny polski olej. Dawniej stosowano go powszechnie, później został wyparty przez olej rzepakowy i olej słonecznikowy. Ma mocny smak i aromat: lekko korzenny z posmakiem cebuli, orzechów i gorczycy. Wyczuwalna jest nutka gorczycy. Dobrze komponuje się z kozim serem, twarogiem, ziemniakami i kaszą. Spożywanie 1-2 łyżek dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy linolowe i linolenowe.

Olej sezamowy tłoczony na zimno – szczególnie przydatny w kuchni azjatyckiej

Największe znaczenie ma olej tłoczony za zimno z sezamu białego. Ma specyficzny, ale lubiany: sezamowo-orzechowo-słodkawy smak. Jest delikatny i pozbawiony goryczki. Barwa jest jasna, słomkowa. Olej sezamowy dodaje się do sałatek, surówek, zapiekanek, dań z sosów i makaronów. Jest podstawowym, powszechnie stosowanym składnikiem w potrawach kuchni azjatyckiej. Zawiera dużo błonnika. Jest dobrym przeciwutleniaczem – zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia.

Na rynku dostępnych jest wiele innych olejów tłoczonych na zimno, w tym arachidowy, z ostropestu, z wiesiołka i rokitnika. Warto testować różne możliwości, z korzyścią dla zdrowia i...podniebienia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

Źródło artykułu: Michał Mazik

Wybrane dla Ciebie

Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Domowy oprysk na mszyce. Wystarczy ‘psik’ i pożegnasz uciążliwy problem
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Zanim dodasz do mizerii, wypróbuj prosty trik z cebulą. Podbija smak
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Masz 50 lat? Dietetyk poleca te produkty na kolację, bo nie tuczą i ułatwiają zasypianie
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Zajadamy się na potęgę i nie myślimy o skutkach. Rujnują wątrobę
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Tych produktów pod żadnym pozorem nie jedz na czczo. Skok cukru masz jak w banku
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Wspiera jelita, chroni nerki. Wiele osób mija obojętnie w sklepie, bo nie wie, jak przyrządzić
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Najlepszy chleb z dyskontu. Dietetyk wskazał konkretny produkt
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Dodaje energii lepiej niż mała czarna i topi tłuszcz na brzuchu. Pij codziennie rano
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Te napoje najlepiej nawodnią organizm w czasie upału. Woda nie załapała się do pierwszej trójki
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Nie możesz się doczekać swoich pomidorów na kanapce? Tak przyspieszysz ich dojrzewanie
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Pij ten naturalny eliksir codziennie. Będziesz mieć wyborny nastrój i promienną skórę
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu
Wiele osób ignoruje ten sygnał. Ekspertka wyjaśnia, co oznacza senność po jedzeniu