Trwa ładowanie...

Niedoceniany olej. Pomaga w walce z cukrzycą i pasożytami

Oleje tłoczone na zimno powinny znaleźć się w każdej kuchni. Można dodawać je do wielu potraw, wybór gatunków jest duży, a w dodatku mają szereg prozdrowotnych właściwości. Dlaczego oleje na zimno są zdrowsze od tych "zwykłych". Jak je wykorzystywać?

Oleje tłoczone na zimno mają wiele właściwości zdrowotnychOleje tłoczone na zimno mają wiele właściwości zdrowotnychŹródło: Adobe Stock
dp1cem3
dp1cem3

Oleje rafinowane są tłoczone w wysokiej temperaturze, nawet przekraczającej 100ºC. Skutkiem jest utrata wartości odżywczych i leczniczych surowca – nasion. Jednocześnie olej ma słaby smak i aromat (traci unikatowość rośliny, z której został wyprodukowany). Dlatego jest wykorzystywany głównie do smażenia potraw. Natomiast w przypadku olejów tłoczonych na zimno temperatura nie przekracza 40ºC. Olej zachowuje cechy nasion, z których został wyprodukowany i nie traci związków aktywnie czynnych, z których został wyprodukowany. To przekłada się na smak, aromat, barwę i tym samym szersze kulinarne zastosowanie. Oleje tłoczone na zimno są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym Omega-3 i Omega-6.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo

Olej rzepakowy – jeden z najpopularniejszych olejów tłoczonych na zimno

Olej rzepakowy jest rozpowszechniony w Polsce, m.in. przez łatwą dostępność surowca: nasion rzepaku. Wyróżnia się złocistym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Charakteryzuje się najlepszą proporcją kwasów omega 6 i omega 3 (2:1). Dodatkowo ma wysoką zawartość witaminy E. Dobrze wpływa na odporność. Poprawia kondycję skóry. Często dodaje się go do gotowanych, a następnie podsmażanych ziemniaków. Ponadto nadaje się do past, sosów, surówek, sałatek, a także domowego majonezu.

dp1cem3

Olej z czarnuszki – jeden z najzdrowszych olejów dostępnych na rynku

Olej z czarnuszki ma gorzkawy, ostry smak z korzenno-pieprzną nutą i osobliwy, ziołowy zapach. Barwa jest zróżnicowana, od słomkowej po prawie czarną. Najczęściej służy jako dresing do sałatek. Oprócz tego podkreśla smak past z warzyw, ryb i jaj. Olej tłoczony na zimno zawiera witaminy E i H, beta-karoten, aminokwasy, saponiny, sterole, sole mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas alfa-linolenowy. Pomaga m.in. przy cukrzycy, nadciśnieniu i na pasożyty.

Olej z konopi – ceniony w kuchni i kosmetyce

Olej tłoczony na zimno z konopi włóknistych ma bogaty skład, zawiera wiele substancji aktywnie czynnych, z czego za najważniejszy uznaje się kwas gamma-linolenowy (GLA). Działa przeciwinfekcyjnie, wspomaga gospodarkę hormonalną i chroni układ krwionośny (m.in. przed miażdżycą). Ma lekko gorzki, korzenno-orzechowy, nieco ziemisty smak, ziołowy zapach i zielono-brązową barwę. Nadaje się do picia, dodaje się go do przyprawiania sałatek, dań z ryżu i mięs. Jako kosmetyk sprawdza się w formie serum na twarz, przy masażach relaksacyjnych, do pielęgnacji paznokci i końcówek włosów (przeciw rozdwajaniu).

Olej rydzowy – podstawowy składnik w tradycyjnej kuchni polskiej

Olej rydzowy tłoczony na zimno powstaje nie z popularnych grzybów, lecz z nasion lnicznika siewnego, który w języku staropolskim był potocznie nazywany "rydzem". Nazwa nawiązuje do brunatnego-brązowego koloru nasion. To tradycyjny polski olej. Dawniej stosowano go powszechnie, później został wyparty przez olej rzepakowy i olej słonecznikowy. Ma mocny smak i aromat: lekko korzenny z posmakiem cebuli, orzechów i gorczycy. Wyczuwalna jest nutka gorczycy. Dobrze komponuje się z kozim serem, twarogiem, ziemniakami i kaszą. Spożywanie 1-2 łyżek dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy linolowe i linolenowe.

Olej sezamowy tłoczony na zimno – szczególnie przydatny w kuchni azjatyckiej

Największe znaczenie ma olej tłoczony za zimno z sezamu białego. Ma specyficzny, ale lubiany: sezamowo-orzechowo-słodkawy smak. Jest delikatny i pozbawiony goryczki. Barwa jest jasna, słomkowa. Olej sezamowy dodaje się do sałatek, surówek, zapiekanek, dań z sosów i makaronów. Jest podstawowym, powszechnie stosowanym składnikiem w potrawach kuchni azjatyckiej. Zawiera dużo błonnika. Jest dobrym przeciwutleniaczem – zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia.

dp1cem3

Na rynku dostępnych jest wiele innych olejów tłoczonych na zimno, w tym arachidowy, z ostropestu, z wiesiołka i rokitnika. Warto testować różne możliwości, z korzyścią dla zdrowia i...podniebienia.

Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.

dp1cem3
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dp1cem3
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj