Niedoceniany olej. Pomaga w walce z cukrzycą i pasożytami
Oleje tłoczone na zimno powinny znaleźć się w każdej kuchni. Można dodawać je do wielu potraw, wybór gatunków jest duży, a w dodatku mają szereg prozdrowotnych właściwości. Dlaczego oleje na zimno są zdrowsze od tych "zwykłych". Jak je wykorzystywać?
Oleje rafinowane są tłoczone w wysokiej temperaturze, nawet przekraczającej 100ºC. Skutkiem jest utrata wartości odżywczych i leczniczych surowca – nasion. Jednocześnie olej ma słaby smak i aromat (traci unikatowość rośliny, z której został wyprodukowany). Dlatego jest wykorzystywany głównie do smażenia potraw. Natomiast w przypadku olejów tłoczonych na zimno temperatura nie przekracza 40ºC. Olej zachowuje cechy nasion, z których został wyprodukowany i nie traci związków aktywnie czynnych, z których został wyprodukowany. To przekłada się na smak, aromat, barwę i tym samym szersze kulinarne zastosowanie. Oleje tłoczone na zimno są bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym Omega-3 i Omega-6.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Pieczone klopsiki z szałwią i makaronem orzo
Olej rzepakowy – jeden z najpopularniejszych olejów tłoczonych na zimno
Olej rzepakowy jest rozpowszechniony w Polsce, m.in. przez łatwą dostępność surowca: nasion rzepaku. Wyróżnia się złocistym kolorem i lekko orzechowym smakiem. Charakteryzuje się najlepszą proporcją kwasów omega 6 i omega 3 (2:1). Dodatkowo ma wysoką zawartość witaminy E. Dobrze wpływa na odporność. Poprawia kondycję skóry. Często dodaje się go do gotowanych, a następnie podsmażanych ziemniaków. Ponadto nadaje się do past, sosów, surówek, sałatek, a także domowego majonezu.
Olej z czarnuszki – jeden z najzdrowszych olejów dostępnych na rynku
Olej z czarnuszki ma gorzkawy, ostry smak z korzenno-pieprzną nutą i osobliwy, ziołowy zapach. Barwa jest zróżnicowana, od słomkowej po prawie czarną. Najczęściej służy jako dresing do sałatek. Oprócz tego podkreśla smak past z warzyw, ryb i jaj. Olej tłoczony na zimno zawiera witaminy E i H, beta-karoten, aminokwasy, saponiny, sterole, sole mineralne oraz nienasycone kwasy tłuszczowe: kwas linolowy, kwas oleinowy i kwas alfa-linolenowy. Pomaga m.in. przy cukrzycy, nadciśnieniu i na pasożyty.
Olej z konopi – ceniony w kuchni i kosmetyce
Olej tłoczony na zimno z konopi włóknistych ma bogaty skład, zawiera wiele substancji aktywnie czynnych, z czego za najważniejszy uznaje się kwas gamma-linolenowy (GLA). Działa przeciwinfekcyjnie, wspomaga gospodarkę hormonalną i chroni układ krwionośny (m.in. przed miażdżycą). Ma lekko gorzki, korzenno-orzechowy, nieco ziemisty smak, ziołowy zapach i zielono-brązową barwę. Nadaje się do picia, dodaje się go do przyprawiania sałatek, dań z ryżu i mięs. Jako kosmetyk sprawdza się w formie serum na twarz, przy masażach relaksacyjnych, do pielęgnacji paznokci i końcówek włosów (przeciw rozdwajaniu).
Olej rydzowy – podstawowy składnik w tradycyjnej kuchni polskiej
Olej rydzowy tłoczony na zimno powstaje nie z popularnych grzybów, lecz z nasion lnicznika siewnego, który w języku staropolskim był potocznie nazywany "rydzem". Nazwa nawiązuje do brunatnego-brązowego koloru nasion. To tradycyjny polski olej. Dawniej stosowano go powszechnie, później został wyparty przez olej rzepakowy i olej słonecznikowy. Ma mocny smak i aromat: lekko korzenny z posmakiem cebuli, orzechów i gorczycy. Wyczuwalna jest nutka gorczycy. Dobrze komponuje się z kozim serem, twarogiem, ziemniakami i kaszą. Spożywanie 1-2 łyżek dziennie pokrywa dzienne zapotrzebowanie na kwasy linolowe i linolenowe.
Olej sezamowy tłoczony na zimno – szczególnie przydatny w kuchni azjatyckiej
Największe znaczenie ma olej tłoczony za zimno z sezamu białego. Ma specyficzny, ale lubiany: sezamowo-orzechowo-słodkawy smak. Jest delikatny i pozbawiony goryczki. Barwa jest jasna, słomkowa. Olej sezamowy dodaje się do sałatek, surówek, zapiekanek, dań z sosów i makaronów. Jest podstawowym, powszechnie stosowanym składnikiem w potrawach kuchni azjatyckiej. Zawiera dużo błonnika. Jest dobrym przeciwutleniaczem – zwalcza wolne rodniki i opóźnia procesy starzenia.
Na rynku dostępnych jest wiele innych olejów tłoczonych na zimno, w tym arachidowy, z ostropestu, z wiesiołka i rokitnika. Warto testować różne możliwości, z korzyścią dla zdrowia i...podniebienia.
Treści w naszych serwisach służą celom informacyjno-edukacyjnym i nie zastępują konsultacji lekarskiej. Przed podjęciem decyzji zdrowotnych skonsultuj się ze specjalistą.