Rzeszowiak

Rzeszowiak

Składniki

  • ciasto:
  • ? 25 dag mąki
  • ? 15 dag margaryny
  • ? 10 dag cukru
  • ? 2 żółtka
  • ? 3-4 łyżki kwaśnej śmietany
  • ? 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • masa makowa:
  • ? 25 dag maku
  • ? ? szklanki cukru
  • ? 2 jajka
  • ? kilka kropel aromatu migdałowego
  • ? 1 łyżka masła
  • ? 1 łyżka miodu
  • masa orzechowa:
  • ? 35 dag orzechów włoskich
  • ? ? szklanki cukru
  • ? 1 łyżka masła
  • ? ? szklanki mleka
  • ? 2 białka
  • masa serowa:
  • ? ? kg białego sera
  • ? 20 dag masła
  • ? 6 jajek
  • ? 40 dag cukru pudru
  • ? 10 dag rodzynków
  • ? 1 cukier waniliowy
  • ? 1 budyń śmietankowy
  • ? 1 łyżka mąki pszennej

Przepis

Żółtka utrzeć z cukrem. Mąkę przesiać, posiekać nożem z margaryną. Dodać utarte żółtka, śmietanę i proszek do pieczenia. Wyrobić. W razie potrzeby podsypać mąką.
Mak sparzyć i zmielić, dodać masło, cukier, żółtka, miód i aromat migdałowy. Utrzeć. Z białek ubić pianę, dodać do maku i delikatnie wymieszać.
Orzechy zmielić, zalać wrzącym mlekiem połączonym uprzednio z cukrem i masłem. Wymieszać. Przestudzić. Ubić pianę z białek, dodać do orzechów i delikatnie wymieszać.
Masło utrzeć z cukrem pudrem, cukrem waniliowym i żółtkami, dodać zmielony ser, budyń, mąkę i dalej ucierać. Dodać rodzynki. Wymieszać. Ubić pianę z białek, dodać do sera, wymieszać.
Ciasto wyłożyć do foremki o wymiarach 40x24 cm (wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą). Na ciasto nałożyć pasek masy makowej, następnie pasek masy orzechowej - tak, by przykryły połowę placka. Następnie dać kolejny pasek masy makowej i zakończyć paskiem masy orzechowej. Przykryć warstwą masy serowej i piec 70-80 minut w 170-180 st. C.
Ponieważ do placka potrzeba łącznie 10 jajek, pracę można sobie znacznie ułatwić. Zamiast ubijać pianę trzy razy, wszystkie białka wystarczy wybić do jednej miski, a na samym końcu ubić z nich pianę (dobrze jest też dodać szczyptę soli) i wmieszać do każdej z trzech mas: do serowej więcej niż połowę, do makowej i orzechowej po połowie tego, co zostanie.

Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl

Wybrane dla Ciebie

Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Zapomniany napój wraca do łask. Pomaga schudnąć, wzmacnia serce i kości
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Czy można pić surowe jajka? Nie każdy ma tego świadomość
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Już nie zagęszczam sosu mąką. Mam lepszy sposób na uzyskanie aksamitnej konsystencji
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Bułgarzy sypią do gulaszu i fasolki. Tak poprawiają trawienie oraz działanie wątroby
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Używaj do pieczywa zamiast masła. Są pyszne, ale mają znacznie mniej kalorii
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Promocje w Biedronce i w Lidlu. To świetna okazja, by zrobić na obiad soczyste żeberka
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Mamy uprawy w Polsce. Ten mały owoc może mieć rewolucyjne znaczenie dla zdrowia
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Najczęściej lądują obok kotleta albo w zupie. Są niedoceniane, a zdrowsze od większości warzyw, które znasz
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Wyglądają, jakby nie nadawały się do jedzenia. A to jedne z najzdrowszych pomidorów
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Kiedy najlepiej wybrać się na grzyby? Ta wskazówka zapewni ogromne zbiory
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm
Polacy jedzą garściami. Niewielu wie, jak orzechy laskowe wpływają na organizm