Rzecz o ziołach. Jak je stosować, by uzyskać najlepszy efekt?

"Chorób jest wiele – na każdą jest ziele". To stare ludowe powiedzenie jest wspaniałym podsumowaniem roli ziół w życiu człowieka. Pożyteczne, lecznicze, wspomagające zdrowie i wspierające w chorobach. Kluczem do sukcesu w fitoterapii jest dokładne poznanie zasad stosowania roślin leczniczych.

Zielarstwo jako jedna z form leczenia znane jest od wieków
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

Zioła, czyli rośliny lecznicze, zawierają substancje biologicznie czynne wpływające na metabolizm człowieka. Na świecie poznano ok. 25 tys. gatunków roślin leczniczych. W Polsce rośnie ich ok. 400, a w praktyce stosowanych jest ok. 200.

Zielarstwo jako jedna z form leczenia znane jest od wieków. Działanie ziół, oparte na doświadczeniu, chroniło przed chorobami znacznie wcześniej niż obecnie stosowane leki syntetyczne. I choć tysiące lat temu nikt nie wyobrażał sobie badań naukowych nad roślinami leczniczymi, wiedza o nich trwała wśród ludu, znajdując coraz więcej zwolenników. Przepisy przekazywane ustnie z pokolenia na pokolenie zawierały te wszystkie informacje i wskazania, które dziś potwierdza nauka. Oznacza to, że współczesny adept ziołolecznictwa korzysta garściami z tradycji i doświadczenia połączonego z niemal klinicznym podejściem do ziół. Warto zatem poświęcić chwilę, by zapoznać się z podstawowymi zasadami stosowania roślin leczniczych. Można je ująć w kilku regułach, które stanowią punkt wyjścia do szeroko pojętej fitoterapii.

Preparaty ziołowe należy stosować systematycznie i przez dłuższy okres. Leki ziołowe działają łagodnie i nie powodują w organizmie człowieka żadnych gwałtownych zaburzeń metabolicznych (wyjątek stanowią rośliny zawierające substancje toksyczne). Substancje biologicznie czynne znajdujące się w ziołach nie kumulują się w organizmie człowieka, a w sytuacji niewielkiego przedawkowania, ich szkodliwe działanie jest znikome.

Stosowanie ziół jest szczególnie zalecane przy schorzeniach przewlekłych, wieku starczego, w okresach rekonwalescencji po przebytych ciężkich chorobach oraz przy chorobach lekkich (np. przeziębieniach), które możemy leczyć samodzielnie, wspierając się konsultacją z lekarzem.

Przyjmowanie silnie działających ziół powinno być skonsultowane z lekarzem ziołolecznikiem (fitoterapeutą) lub farmaceutą, ponieważ niekontrolowane ich przyjmowanie może być niebezpieczne dla zdrowia.

Zioła należy stosować w mieszankach wieloskładnikowych, a nie pojedynczo. Występuje wtedy zjawisko synergizmu działania, tzn. substancje zawarte w różnych ziołach wykazują działanie uzupełniające się. Można powiedzieć, że zioła w mieszankach wzmacniają nawzajem siłę swego działania.

Zioła zawierają substancje aktywne, które mogą wchodzić w interakcje z innymi lekami lub hamować wchłanianie leków. Przykłady takich działań można zaobserwować nawet u tych najpopularniejszych ziół, bardzo często stosowanych:

- Babka zwyczajna hamuje wchłanianie leków i dlatego nie wolno ich przyjmować co najmniej przez godzinę po zażyciu suplementu z tej rośliny.
- Dziurawiec ma działanie antydepresyjne i przeciwlękowe (dzięki zawartości hiperycyny i pseudohiperycyny). Nie może być więc stosowany z lekami przeciwdepresyjnymi. Należy też unikać ekspozycji na promienie słoneczne i solarium, gdyż może wystąpić reakcja uczuleniowa i na skórze pojawią się plamy. Dziurawiec zmniejsza także działanie tabletek antykoncepcyjnych.
- Morszczyn pęcherzykowaty stosuje się w diecie odchudzającej, gdyż pęcznieje w żołądku, co daje uczucie sytości. Ponadto zawiera jod potrzebny do syntezy hormonów tarczycy. U niektórych osób może wywołać trądzik lub zaostrzyć jego objawy. Nie powinny go używać osoby chorujące na tarczycę lub uczulone na jod.
- Guarana stosowana jest jako środek zwiększający żywotność, podnoszący wydolność fizyczną i intelektualną, zmniejszający łaknienie oraz przeciwbiegunkowy. Głównym jego składnikiem jest guarnina (substancja identyczna z kofeiną), która przyspiesza przemianę materii. Może wywoływać również działania uboczne, takie jak: podwyższenie ciśnienia tętniczego, kołatanie serca, bezsenność, niepokój, zaparcia, oraz zmniejszać efektywność leków uspokajających i potęgować działanie leków stymulujących ośrodkowy układ nerwowy.

Uwaga! Zioła można przedawkować i uzależnić się od nich.

Zioła w doniczce
© 123RF.COM

Leków ziołowych nie powinno popijać się mlekiem, mocną herbatą albo kawą oraz większością soków owocowych – szczególnie z grejpfrutów i innych cytrusów. Substancje zawarte w tych napojach zmieniają właściwości leków oraz blokują ich wchłanianie z przewodu pokarmowego. Nie należy także słodzić naparów i odwarów sacharozą (cukrem buraczanym), dopuszczalne jest tylko stosowanie miodu. Sacharoza ogranicza wchłanianie w jelitach substancji biologicznie czynnych, a także składników pokarmowych.

Doświadczony zielarz wie także, że przygotowując mieszanki ziołowe, staramy się używać nieparzystej liczby składników ziołowych oraz łączyć w ramach mikstury maksymalnie do 9 ziół. Pomoże to uniknąć interakcji oraz wzmocni efekt terapeutyczny. Ważne jest także, kiedy i jak zbieramy zioła, w jaki sposób je suszymy i przechowujemy. Pomimo tych wszystkich zasad, najważniejsze jest posiadanie świadomości, jak olbrzymia moc lecznicza drzemie w naturze. Jej bogactwo jest dostępne dla każdego z nas, wystarczy wyciągnąć rękę. Z pewnością wsparciem w tych działaniach będą profesjonalni zielarze i fitoterapeuci, prowadzący sklepy zielarsko-medyczne.

Wybrane dla Ciebie
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Tego absolutnie nie rób po jedzeniu. Organizm będzie miał trudności z trawienie,
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Niszczy jelita i prowadzi do cukrzycy. W tych produktach jest go najwięcej
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Gessler sprzedaje marcińskie rogale. Cena jeszcze wyższa niż rok temu
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Zmiel i wymieszaj z kawą. Po takim napoju jelita będą pracować jak należy
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
Tak codziennie rano sprawdzisz nawodnienie swojego organizmu
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm