Ryż z kalafiora. Szybki przepis na zdrowy obiad
Nie wszyscy lubią kalafiora z bułką tartą podsmażoną na maśle czy w zupie. Mamy jednak świetny sposób na przemycenie tego warzywa w diecie. Kalafiorowy ryż to przepyszny dodatek do sałatek, curry czy... risotto.
Przepis jest banalnie prosty i szybki. Potrzebujesz jedynie jednego średniego kalafiora, odrobiny mielonego kminku i garści posiekanej kolendry. Z kalafiora usuń liście i wytnij twardy głąb. Podziel warzywo na różyczki i zetrzyj na tartce o grubych oczkach lub rozdrobnij w malakserze tak, by uzyskać grudki wielkości ziaren ryżu. Tak przygotowany "ryż" obgotuj chwilę lub przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, posyp przyprawami i wstaw na 10 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl