Ryby mogą zmniejszać ryzyko nowotworu

Osoby, które jedzą dużo ryb, są mniej zagrożone ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Tak wynika z raportu opublikowanego w American Journal of Medicine. W Polsce jest on drugą najczęstszą przyczyną zgonów na nowotwory złośliwe.

Obraz
Źródło zdjęć: © Thinkstock | Thinkstock

Takie wnioski wysnuli naukowcy na podstawie analizy wyników 41 wcześniejszych badań, dotyczących związku między obecnością ryb w diecie a diagnozami i zgonami na raka jelita grubego i odbytnicy. Przeprowadzono je w latach 1990 – 2011 m.in. w USA, Norwegii, Japonii i Finlandii.

Okazało się, że regularne jedzenie ryb zmniejszyło ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego o 12 proc. Efekt ochronny był jeszcze silniejszy w przypadku raka odbytnicy – ryzyko zmalało aż o 21 proc. Wzięto pod uwagę wiek uczestników, poziom spożycia alkoholu i czerwonego mięsa, występowanie nowotworów w rodzinie i innych czynników ryzyka.

„Zwiększając zawartość ryb w diecie można osiągnąć różne korzyści zdrowotne, świetnie działają np. w przypadku chorób serca, teraz okazuje się, że zmniejszają ryzyko raka jelita grubego” – komentuje dr Michael Gochfeld z University of Medicine and Dentistry of New Jersey - Robert Wood Johnson Medical School. „Nie jest jednak jasne, czy u osób, które wcześniej nie stroniły od rybi i jadły je często, korzyści te nadal będą rosły.”

Choć najnowsze badania skupiają się na świeżych rybach, to autorzy podsumowania zaznaczyli, że nie byli w stanie dokładnie określić, które ryby zostały przyrządzone na potrzeby poprzednich badań. Nie wiadomo też, jak były przygotowywane. Chociaż dr Liang Jie z szpitala w Xi'an w Chinach podkreśla, że w tym wypadku duże znaczenie może mieć temperatura gotowania. Dr Liang wylicza też dowody, sugerujące, że jedzenie dużej ilości mięsa i ryb z grilla smażonych na dużym ogniu, może rzeczywiście zwiększyć ryzyko wystąpienia raka.

Naukowcy do końca nie są jednak pewni, czy korzyści pochodzą z konkretnych składników odżywczych, czy też wynikają z faktu, że osoby, których dieta bogata jest w ryby, mają tendencję do przejmowania zdrowych nawyków, np. unikają czerwonego lub mocno przetworzonego mięsa.

„Jeśli rzeczywiście ryby pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, ta dodatkowa korzyść może pochodzić z niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które występują w niektórych rybach, takich jak łosoś czy sardynki. Ale nawet, jeśli wysokie stężenie omega-3 w tłustych rybach ma działanie ochronne, nie oznacza to, że takie same korzyści mogą zapewnić suplementy, np. kapsułki na bazie oleju rybiego" - podkreśla dr Michael Grochfeld.

mmch

Polecamy również:

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości