Trwa ładowanie...

Ryby mogą zmniejszać ryzyko nowotworu

Osoby, które jedzą dużo ryb, są mniej zagrożone ryzykiem zachorowania na raka jelita grubego. Tak wynika z raportu opublikowanego w American Journal of Medicine. W Polsce jest on drugą najczęstszą przyczyną zgonów na nowotwory złośliwe.

Ryby mogą zmniejszać ryzyko nowotworuŹródło: Thinkstock, fot: Thinkstock
d1aomyl
d1aomyl

Takie wnioski wysnuli naukowcy na podstawie analizy wyników 41 wcześniejszych badań, dotyczących związku między obecnością ryb w diecie a diagnozami i zgonami na raka jelita grubego i odbytnicy. Przeprowadzono je w latach 1990 – 2011 m.in. w USA, Norwegii, Japonii i Finlandii.

Okazało się, że regularne jedzenie ryb zmniejszyło ryzyko zachorowania na nowotwór jelita grubego o 12 proc. Efekt ochronny był jeszcze silniejszy w przypadku raka odbytnicy – ryzyko zmalało aż o 21 proc. Wzięto pod uwagę wiek uczestników, poziom spożycia alkoholu i czerwonego mięsa, występowanie nowotworów w rodzinie i innych czynników ryzyka.

„Zwiększając zawartość ryb w diecie można osiągnąć różne korzyści zdrowotne, świetnie działają np. w przypadku chorób serca, teraz okazuje się, że zmniejszają ryzyko raka jelita grubego” – komentuje dr Michael Gochfeld z University of Medicine and Dentistry of New Jersey - Robert Wood Johnson Medical School. „Nie jest jednak jasne, czy u osób, które wcześniej nie stroniły od rybi i jadły je często, korzyści te nadal będą rosły.”

Choć najnowsze badania skupiają się na świeżych rybach, to autorzy podsumowania zaznaczyli, że nie byli w stanie dokładnie określić, które ryby zostały przyrządzone na potrzeby poprzednich badań. Nie wiadomo też, jak były przygotowywane. Chociaż dr Liang Jie z szpitala w Xi'an w Chinach podkreśla, że w tym wypadku duże znaczenie może mieć temperatura gotowania. Dr Liang wylicza też dowody, sugerujące, że jedzenie dużej ilości mięsa i ryb z grilla smażonych na dużym ogniu, może rzeczywiście zwiększyć ryzyko wystąpienia raka.

d1aomyl

Naukowcy do końca nie są jednak pewni, czy korzyści pochodzą z konkretnych składników odżywczych, czy też wynikają z faktu, że osoby, których dieta bogata jest w ryby, mają tendencję do przejmowania zdrowych nawyków, np. unikają czerwonego lub mocno przetworzonego mięsa.

„Jeśli rzeczywiście ryby pomagają obniżyć ryzyko wystąpienia raka jelita grubego, ta dodatkowa korzyść może pochodzić z niezbędnych kwasów tłuszczowych omega-3, które występują w niektórych rybach, takich jak łosoś czy sardynki. Ale nawet, jeśli wysokie stężenie omega-3 w tłustych rybach ma działanie ochronne, nie oznacza to, że takie same korzyści mogą zapewnić suplementy, np. kapsułki na bazie oleju rybiego" - podkreśla dr Michael Grochfeld.

mmch

d1aomyl
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1aomyl
Więcej tematów