Ryba z młodą kapustą w naleśniku
Lubicie kulinarne eksperymenty? Mamy dla was przepis na rybę z młodą kapustą zapiekaną w naleśnikach. Przepis dostaliśmy od autorki bloga "Kulinarna chwila". Swoim pomysłem podzieliła się z nami poprzez dziejesiewp.pl.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Dania rybne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki na naleśniki:
- 2 szk. mąki pszennej
- jajko
- 1 szklanka wody gazowanej
- 1 szklanka mleka
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 1 mała główka kapusty młodej
- 1 marchew
- vegeta
- ocet
- 1 łyżka mąki pszennej
- ½ kg fileta rybnego ( u mnie sum)
- 2 jajka
- mąką pszenna do panierki
- olej do smażenia
- sól
- sos meksykański w słoiczku
- 20 dag sera żółtego
Przepis
Kapustę szatkujemy, marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczach. Warzywa zalewamy wodą, doprawiamy vegetą i gotujemy. Pod koniec gotowania wlewamy ocet i zagęszczamy mąką rozrobioną w małej ilości wody.
Przepis
Rybę kroimy na mniejsze kawałki, solimy, panierujemy w roztrzepanym widelcem jaku następnie w mące pszennej i smażymy na rozgrzanym oleju.
Przepis
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe łączymy ze sobą, pamiętając, że mleko wlewamy stopniowo, mieszając żeby nie powstały grudki. Smażymy naleśniki.
Przepis
Na każdym naleśniku układamy rybę i trochę kapusty, zwijamy w kopertki. Układamy w naczyniu żaroodpornym, wierzch smarujemy sosem meksykańskim i posypujemy startym na tarce o dużych oczkach serem. Zapiekamy do chwili rozpuszczenia się sera w piekarniku w 180 st. C.