Teraz kupisz w Lidlu
Statystyczny Polak rocznie zjada 13 kg ryb. Zostajemy daleko w tyle np. za Portugalczykami czy Japończykami. Czas naprawić te niechlubne statystyki i przygotować na dzisiejszy obiad doradę. Ryba regularnie pojawia się w dyskontach spożywczych, m.in. w Lidlu, gdzie można kupić ją w promocji.
Ryba morska
Dorada naturalnie występuje w ciepłych wodach Morza Śródziemnego i w wodach przybrzeżnych wschodniego Atlantyku. Dlatego właśnie większość dorad dostępnych w sprzedaży pochodzi z akwakultur, czyli są to głównie ryby hodowlane. Poszczególne gatunki ryb różnią się między sobą składnikami odżywczymi, ale także smakiem i strukturą mięsa. Dorada jest morską, chudą rybą o bardzo smacznym i zwartym mięsie, jest ceniona szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej.
Smaczna i zdrowa
W doradzie znajdziemy przede wszystkim pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w szczególności witamina D3), makro i mikroelementy: wapń, fosfor, jod i selen. Dorada ma białe, zwarte i soczyste mięso, które bardzo łatwo oddzielić od dużych i widocznych ości. Idealnie sprawdzi się zatem w posiłkach dla dzieci i osób, które ich się obawiają.
Jaką wybrać?
Dorada w sprzedaży występuje w postaci świeżej - w całości, patroszona, filety lub dzwonki, jak także mrożonej, najczęściej są to filety. Najbardziej przystępną formą, szczególnie dla osób niewprawionych w sprawianiu ryb, będzie patroszona świeża dorada lub filety. W tej możemy kupić świeżą doradę w Lidlu. Za 100 g zapłacimy 2,89 zł.
Smakowite pomysły
Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem przyrządzenia dorady jest jej pieczenie lub grillowanie. Aromatu doda dobrze dobrana kompozycja ziół. Do delikatnego, białego mięsa tej ryby świetnie pasuje bazylia, która lubi towarzystwo innych ziół - idealnie skomponuje się z pietruszką, rozmarynem i czosnkiem. Pod koniec pieczenia czy grillowania rybę oprószamy solą. Doskonałym uzupełnieniem będzie szczypta pieprzu cytrynowego.