Ryba na piątek: Wrzuć na ruszt doradę

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Katarzyna Gileta

/ 5Teraz kupisz w Lidlu

Obraz
© 123RF

Statystyczny Polak rocznie zjada 13 kg ryb. Zostajemy daleko w tyle np. za Portugalczykami czy Japończykami. Czas naprawić te niechlubne statystyki i przygotować na dzisiejszy obiad doradę. Ryba regularnie pojawia się w dyskontach spożywczych, m.in. w Lidlu, gdzie można kupić ją w promocji.

/ 5Ryba morska

Obraz
© 123RF

Dorada naturalnie występuje w ciepłych wodach Morza Śródziemnego i w wodach przybrzeżnych wschodniego Atlantyku. Dlatego właśnie większość dorad dostępnych w sprzedaży pochodzi z akwakultur, czyli są to głównie ryby hodowlane. Poszczególne gatunki ryb różnią się między sobą składnikami odżywczymi, ale także smakiem i strukturą mięsa. Dorada jest morską, chudą rybą o bardzo smacznym i zwartym mięsie, jest ceniona szczególnie w kuchni śródziemnomorskiej.

/ 5Smaczna i zdrowa

Obraz
© 123RF

W doradzie znajdziemy przede wszystkim pełnowartościowe i łatwo przyswajalne białko, witaminy rozpuszczalne w tłuszczach (w szczególności witamina D3), makro i mikroelementy: wapń, fosfor, jod i selen. Dorada ma białe, zwarte i soczyste mięso, które bardzo łatwo oddzielić od dużych i widocznych ości. Idealnie sprawdzi się zatem w posiłkach dla dzieci i osób, które ich się obawiają.

/ 5Jaką wybrać?

Obraz
© 123RF

Dorada w sprzedaży występuje w postaci świeżej - w całości, patroszona, filety lub dzwonki, jak także mrożonej, najczęściej są to filety. Najbardziej przystępną formą, szczególnie dla osób niewprawionych w sprawianiu ryb, będzie patroszona świeża dorada lub filety. W tej możemy kupić świeżą doradę w Lidlu. Za 100 g zapłacimy 2,89 zł.

/ 5Smakowite pomysły

Obraz
© 123RF

Najprostszym i najbardziej popularnym sposobem przyrządzenia dorady jest jej pieczenie lub grillowanie. Aromatu doda dobrze dobrana kompozycja ziół. Do delikatnego, białego mięsa tej ryby świetnie pasuje bazylia, która lubi towarzystwo innych ziół - idealnie skomponuje się z pietruszką, rozmarynem i czosnkiem. Pod koniec pieczenia czy grillowania rybę oprószamy solą. Doskonałym uzupełnieniem będzie szczypta pieprzu cytrynowego.

Wybrane dla Ciebie
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier