Ryba na piątek: rybne kulki z kaszą kuskus
Smaczne rybne pulpeciki z kaszą kuskus to genialny sposób, by przemycić rybę w diecie niejadków. Najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- 2 filety z ulubionych ryb (pstrąg, dorsz)
- 1 duże jajko
- 1 czerstwa bułki
- pół szklanki surowej kaszy kuskus
- 1 średnia cebula
- 1 łyżka majeranku
- 250 ml bulionu lub wody
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- mąka do panierowania
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 łyżki posiekanego koperku (zależnie od preferencji smakowych)
- masło klarowane do smażenia
Kaszę przesypać do miski, połączyć z oliwą i zalać wrzątkiem lub bulionem, tak, aby poziom płynu był ok. pól centymetra od poziomu kaszy. Odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. W tym czasie obrać i posiekać cebulę.
Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Mięso zmielić dwa razy i połączyć z bułką, cebulą, koperkiem, majerankiem, kaszą kuskus i jajkiem. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać.
Z masy formować kulki i panierować w mące. Smażyć na maśle klarowanym z obu strony na złoty kolor. Podawać z ulubioną sałatką lub warzywami z patelni.
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze