Ryba na piątek: rybne kulki z kaszą kuskus

Smaczne rybne pulpeciki z kaszą kuskus to genialny sposób, by przemycić rybę w diecie niejadków. Najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty.

Ryba na piątek: rybne kulki z kaszą kuskusRyba na piątek: rybne kulki z kaszą kuskus

Składniki

  • 2 filety z ulubionych ryb (pstrąg, dorsz)
  • 1 duże jajko
  • 1 czerstwa bułki
  • pół szklanki surowej kaszy kuskus
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 250 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • mąka do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku (zależnie od preferencji smakowych)
  • masło klarowane do smażenia

Przepis

Kaszę przesypać do miski, połączyć z oliwą i zalać wrzątkiem lub bulionem, tak, aby poziom płynu był ok. pól centymetra od poziomu kaszy. Odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. W tym czasie obrać i posiekać cebulę.

Przepis

Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Mięso zmielić dwa razy i połączyć z bułką, cebulą, koperkiem, majerankiem, kaszą kuskus i jajkiem. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać.

Przepis

Z masy formować kulki i panierować w mące. Smażyć na maśle klarowanym z obu strony na złoty kolor. Podawać z ulubioną sałatką lub warzywami z patelni.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja