Trwa ładowanie...
d25pm1v
d25pm1v

Ryba na piątek: rybne kulki z kaszą kuskus

Przepis

Smaczne rybne pulpeciki z kaszą kuskus to genialny sposób, by przemycić rybę w diecie niejadków. Najlepiej smakują z surówką z kiszonej kapusty.

3.4
(27 głosów)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Ryba na piątek: rybne kulki z kaszą kuskus
iStock
Składniki
  • 2 filety z ulubionych ryb (pstrąg, dorsz)
  • 1 duże jajko
  • 1 czerstwa bułki
  • pół szklanki surowej kaszy kuskus
  • 1 średnia cebula
  • 1 łyżka majeranku
  • 250 ml bulionu lub wody
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • mąka do panierowania
  • sól i pieprz do smaku
  • 2-3 łyżki posiekanego koperku (zależnie od preferencji smakowych)
  • masło klarowane do smażenia
Przepis

Kaszę przesypać do miski, połączyć z oliwą i zalać wrzątkiem lub bulionem, tak, aby poziom płynu był ok. pól centymetra od poziomu kaszy. Odstawić na 5 minut, aby kasza napęczniała. W tym czasie obrać i posiekać cebulę.

Czerstwą bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć nadmiar wody. Mięso zmielić dwa razy i połączyć z bułką, cebulą, koperkiem, majerankiem, kaszą kuskus i jajkiem. Doprawić do smaku i ponownie wymieszać.

Z masy formować kulki i panierować w mące. Smażyć na maśle klarowanym z obu strony na złoty kolor. Podawać z ulubioną sałatką lub warzywami z patelni.

Ryba na piątek: rybne kulki z kaszą kuskus
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

9
2
Share
d25pm1v
d25pm1v
d25pm1v
d25pm1v
d25pm1v