Ryba na piątek: morska "wołowina". 5 pomysłów na tuńczyka
Fit omlet z tuńczykiem
Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę tuńczyka. Kupując tuńczyka, wybierajmy raczej białego niż czerwonego. Ten drugi żyje dłużej, a więc wchłania więcej rtęci. Mięso tej ryby jest bogate w białko.Tuńczyk to niezwykle uniwersalny produkt. Możesz go jeść zarówno na śniadanie jak i na obiadokolację.
Składniki: 4 jajka,1 puszka tuńczyka w wodzie, 1 pomidor, 1/2 papryki, 1 garść kukurydzy, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oregano, 1 szczypta wędzonej papryki, sól i pieprz
Przepis: Paprykę pokrój w kostkę, a awokado i pomidora w plasterki. Tuńczyka i kukurydzę odsącz z wody na sitku. Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtkami. Omlety smaż na teflonowej patelni.
Sałatka nicejska
aaa
Składniki: 2 garści rukoli, 1 czerwona cebula, 1 puszka tuńczyka, szparagi, 2 jajka na twardo, 1 średni pomidor, 1 mały ogórek, sos śródziemnomorski
Przepis: Rukolę umyj i osusz. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Szparagi ugotuj w osolonym wrzątku. Po wyjęciu zahartuj pod bieżącą wodą. Warzywa i sałatę połącz z sosem, zostaw na 5 minut. Następnie delikatnie wymieszaj z odcedzonym tuńczykiem i udekoruj ćwiartkami jajek.
Spaghetti z tuńczykiem i kremowym sosem śmietanowym
Składniki: 150 g tuńczyka z puszki, 200 g makaronu spaghetti, 1 średni pomidor, pół cytryny, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, świeżo mielony pieprz, 150 ml śmietany 30 proc., 1 łyżka oleju
Przepis: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę i czosnek. Wlej śmietankę. Dodaj tuńczyka podzielonego na kawałki. Podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Pokrój pomidory i dodaj do sosu, dopraw świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotuj al dente. Dodaj sos do makaronu. Wymieszaj. Podawaj z połówką cytryny.
Stek z tuńczyka
Składniki: 2 steki z tuńczyka, 2 łyżki kolorowego pieprzu ziarnistego, sok z 1 limonki, sól, oliwa.
Przepis: tuńczyka natrzyj sokiem z limonki, oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Mięso zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie grilluj rybę na ruszcie lub grillu elektrycznym ok. 2-3 minuty z każdej strony. Mięso powinno być na zewnątrz ścięte, a w środku soczyste i różowe.
Jajka faszerowane tuńczykiem
*Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 ugotowane jajka na twardo, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka kaparów, 1 tarta łyżeczka chrzanu, 4 pomidorki koktajlowe
Przepis: Rozdrobnij tuńczyka. Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj je z majonezem, tuńczykiem i chrzanem. Dodaj kapary. Połówki białek wypełnij masą, nadając kształt całych jajek. Jajka ułóż na półmisku i ozdób pomidorkami.