Ryba na piątek: morska "wołowina". 5 pomysłów na tuńczyka

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF
Dominika Czerniszewska

/ 5Fit omlet z tuńczykiem

Obraz
© 123RF

Tym razem w ramach cyklu "Ryba na piątek" bierzemy pod lupę tuńczyka. Kupując tuńczyka, wybierajmy raczej białego niż czerwonego. Ten drugi żyje dłużej, a więc wchłania więcej rtęci. Mięso tej ryby jest bogate w białko.Tuńczyk to niezwykle uniwersalny produkt. Możesz go jeść zarówno na śniadanie jak i na obiadokolację.

Składniki: 4 jajka,1 puszka tuńczyka w wodzie, 1 pomidor, 1/2 papryki, 1 garść kukurydzy, 1/2 awokado, 1 łyżeczka oregano, 1 szczypta wędzonej papryki, sól i pieprz

Przepis: Paprykę pokrój w kostkę, a awokado i pomidora w plasterki. Tuńczyka i kukurydzę odsącz z wody na sitku. Oddziel białka od żółtek. Żółtka połącz z pozostałymi składnikami. Z białek ubij pianę i delikatnie wymieszaj z masą z żółtkami. Omlety smaż na teflonowej patelni.

/ 5Sałatka nicejska

Obraz
© 123RF

aaa

Składniki: 2 garści rukoli, 1 czerwona cebula, 1 puszka tuńczyka, szparagi, 2 jajka na twardo, 1 średni pomidor, 1 mały ogórek, sos śródziemnomorski

Przepis: Rukolę umyj i osusz. Warzywa umyj i pokrój w kostkę. Szparagi ugotuj w osolonym wrzątku. Po wyjęciu zahartuj pod bieżącą wodą. Warzywa i sałatę połącz z sosem, zostaw na 5 minut. Następnie delikatnie wymieszaj z odcedzonym tuńczykiem i udekoruj ćwiartkami jajek.

/ 5Spaghetti z tuńczykiem i kremowym sosem śmietanowym

Obraz
© 123RF

Składniki: 150 g tuńczyka z puszki, 200 g makaronu spaghetti, 1 średni pomidor, pół cytryny, 1 cebula, 2 ząbki czosnku, świeżo mielony pieprz, 150 ml śmietany 30 proc., 1 łyżka oleju

Przepis: Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Na patelni rozgrzej olej. Zeszklij cebulę i czosnek. Wlej śmietankę. Dodaj tuńczyka podzielonego na kawałki. Podgrzewaj, aż sos się zredukuje. Pokrój pomidory i dodaj do sosu, dopraw świeżo mielonym pieprzem. Makaron ugotuj al dente. Dodaj sos do makaronu. Wymieszaj. Podawaj z połówką cytryny.

/ 5Stek z tuńczyka

Obraz
© 123RF

Składniki: 2 steki z tuńczyka, 2 łyżki kolorowego pieprzu ziarnistego, sok z 1 limonki, sól, oliwa.

Przepis: tuńczyka natrzyj sokiem z limonki, oprósz solą, pieprzem i skrop oliwą. Mięso zawiń w folię spożywczą i odstaw do lodówki na godzinę. Po tym czasie grilluj rybę na ruszcie lub grillu elektrycznym ok. 2-3 minuty z każdej strony. Mięso powinno być na zewnątrz ścięte, a w środku soczyste i różowe.

/ 5Jajka faszerowane tuńczykiem

Obraz
© 123RF

*Składniki: * 1 puszka tuńczyka w sosie własnym, 4 ugotowane jajka na twardo, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka kaparów, 1 tarta łyżeczka chrzanu, 4 pomidorki koktajlowe

Przepis: Rozdrobnij tuńczyka. Ugotowane na twardo jajka obierz i przekrój na połówki. Wyjmij ostrożnie żółtka i utrzyj je z majonezem, tuńczykiem i chrzanem. Dodaj kapary. Połówki białek wypełnij masą, nadając kształt całych jajek. Jajka ułóż na półmisku i ozdób pomidorkami.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Już nie smażę jajecznicy na maśle. Mam lepszy sposób, by była smaczniejsza
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Piję zamiast herbaty. Ma przyjemny zapach, a na układ pokarmowy działa jak plasterek
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Najzdrowsze owoce teraz znajdziesz w dyskoncie. Kosztują grosze, ale mało kto docenia
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Polacy nie znają, a jest smaczniejszy niż fasolka szparagowa. Kiedy zobaczysz na straganie, kup bez wahania
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zanim sięgniesz po kanapkę, wypróbuj trik z chlebem. Unikniesz skoków cukru i problemów z trawieniem
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Zamiast wylewać, pijesz wodę po kiszonych ogórkach? Takie mogą być skutki dla organizmu
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
Łatwo pomylić ją z pęczakiem. Nieoceniona dla mocnych stawów i trawienia bez problemów
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"