Ryba na piątek: dorsz w pomidorach
Doskonała propozycja nie tylko na wigilijny stół.
O ile schabowy i rosół kojarzą nam się z niedzielnymi obiadami, o tyle w piątki Polacy chętnie sięgają po ryby. Produkty te dużą popularnością cieszą się zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole pojawia się przede wszystkim karp, ale warto przygotować także inne gatunki. Na uwagę zasługuje dorsz w pomidorach. Do przygotowania sosu pomidorowego najlepiej użyć domowego przetworu lub dobrej jakości passaty.
Składniki:
1,5 kg płatów dorsza
800 g cebuli
1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki
2 listki laurowe
6 sztuk ziela angielskiego
8 sztuk pieprzu czarnego
10 ziaren kolendry
sok z cytryny
sól
cukier
olej do smażenia
Przygotowanie:
Płaty umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do ostudzenia. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody, dodać przyprawy i dusić, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimną rybę ułożyć w naczyniu i zalać niewielką ilością sosu. Odstawić na co najmniej 12 godzin.
Zobacz także: rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane
[
]( http://www.krolestwogarow.pl/ )