Ryba na piątek: dorsz w pomidorach

Doskonała propozycja nie tylko na wigilijny stół.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

O ile schabowy i rosół kojarzą nam się z niedzielnymi obiadami, o tyle w piątki Polacy chętnie sięgają po ryby. Produkty te dużą popularnością cieszą się zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole pojawia się przede wszystkim karp, ale warto przygotować także inne gatunki. Na uwagę zasługuje dorsz w pomidorach. Do przygotowania sosu pomidorowego najlepiej użyć domowego przetworu lub dobrej jakości passaty.

Składniki:
1,5 kg płatów dorsza
800 g cebuli
1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki
2 listki laurowe
6 sztuk ziela angielskiego
8 sztuk pieprzu czarnego
10 ziaren kolendry
sok z cytryny
sól
cukier
olej do smażenia

Przygotowanie:

Płaty umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do ostudzenia. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody, dodać przyprawy i dusić, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimną rybę ułożyć w naczyniu i zalać niewielką ilością sosu. Odstawić na co najmniej 12 godzin.

Zobacz także: rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane

[

Obraz

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru