Ryba na piątek: dorsz w pomidorach

Doskonała propozycja nie tylko na wigilijny stół.

Obraz
Źródło zdjęć: © www.krolestwogarow.pl

O ile schabowy i rosół kojarzą nam się z niedzielnymi obiadami, o tyle w piątki Polacy chętnie sięgają po ryby. Produkty te dużą popularnością cieszą się zwłaszcza w święta Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole pojawia się przede wszystkim karp, ale warto przygotować także inne gatunki. Na uwagę zasługuje dorsz w pomidorach. Do przygotowania sosu pomidorowego najlepiej użyć domowego przetworu lub dobrej jakości passaty.

Składniki:
1,5 kg płatów dorsza
800 g cebuli
1,5 -2 l przecieru pomidorowego lub pomidorów krojonych z puszki
2 listki laurowe
6 sztuk ziela angielskiego
8 sztuk pieprzu czarnego
10 ziaren kolendry
sok z cytryny
sól
cukier
olej do smażenia

Przygotowanie:

Płaty umyć osuszyć, oprószyć lekko solą i skropić sokiem z cytryny. Smażyć na oleju. Rybę ułożyć na półmisku do ostudzenia. Cebule obrać, pokroić w półplasterki, podsmażyć na oleju z dodatkiem szczypty soli i cukru. Następnie wlać około 200 ml wody, dodać przyprawy i dusić, aż cebula zmięknie. Dodać pomidory, dusić jeszcze około 15 minut, doprawić do smaku solą, ewentualnie cukrem. Ostudzić. Zimną rybę ułożyć w naczyniu i zalać niewielką ilością sosu. Odstawić na co najmniej 12 godzin.

Zobacz także: rolmopsy - śledzie z musztardą marynowane

[

Obraz

]( http://www.krolestwogarow.pl/ )

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny