Rukola - sałata z charakterem

W sklepach dostępna jest niemal bez przerwy. Zapakowana w niewielkie pudełka, schodzi jak świeże bułeczki. Rukolę kupujemy coraz chętniej, wykorzystując ją w kuchni na różne sposoby. Czy każdemu służy?

Rukola - sałata z charakterem
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

W sklepach dostępna jest niemal bez przerwy. Zapakowana w niewielkie pudełka, schodzi jak świeże bułeczki. Rukolę kupujemy coraz chętniej, wykorzystując ją w kuchni na różne sposoby. Czy każdemu służy?

Zielone liście rukoli mają spore grono fanów. Nic dziwnego, ten rodzaj sałaty ma przyjemny, orzechowy, lekko gorzkawy smak i oryginalny aromat.

- Rukola należy do rodziny kapustnych warzyw zwanych krzyżowymi. Grupa ta znana jest z takich warzyw jak brokuły, jarmuż czy kapusta - tłumaczy mgr Ewa Zygmanowska, dietetyk kliniczny z Centrum Medycznego ENEL-MED. - Rukola jest bogata w błonnik i przeciwutleniacze walczące z procesem starzenia się naszych komórek, a także w związki znane jako glukozynolany. Badania pokazują, iż związki te mogą zmniejszać ryzyko rozwoju raka płuc, jelita grubego, sutka, gruczołu krokowego i trzustki. Rukola jest również doskonałym źródłem kwasu foliowego oraz witamin A, C i K. To doskonały zamiennik szpinaku w diecie, ponieważ zawiera żelazo oraz miedź, potas, wapń i fosfor. Ma dużo chlorofilu, który przeciwdziała uszkodzeniom DNA i chroni wątrobę przed uszkodzeniami aflatoksynami – są to substancje toksyczne produkowane przez grzyby, pleśnie. Dzięki temu rukola ma działanie oczyszczające i odtruwające organizm.

Dania z rukolą można przygotować szybko i przede wszystkim zdrowo. Krótko mówiąc, to najlepsze rozwiązanie na idealny lunch lub przekąskę dla każdego. W każdym wydaniu smakuje inaczej i zawsze dodaje daniom nieco pikanterii. W komponowaniu jej z innymi dodatkami możemy puścić wodze fantazji. Wyśmienicie smakuje pesto z rukoli i orzechów - te ostatnie zawierają 40 proc. tłuszczu, wystarczy więc kilka kropel oleju z pestek dyni, kilka kropli cytryny i oczywiście świeże liście rukoli utłuczone w moździerzu.

Puree z rukoli i pietruszki dodawać można do risotto, makaronów i potrawach z ziemniaków. Rukola świetnie się sprawdzi jako zdrowy dodatek do dorodnego hamburgera z solidną porcją smażonego mięsa. Można zawijać ją w naleśniki, dodając warzywa i mięso i tworząc tym samym pyszną wytrawną potrawę. Rukolą można posypywać pizze i kanapki. Jest smaczna z oliwą z oliwek, sosami śmietanowymi, jogurtowymi, słodko-kwaśnymi czy sosem vinegrette. Z takimi dodatkami jest też najbardziej wartościowa.

Chętnie jadają ją panie, chcące zrzucić parę kilogramów. Garść liści waży ok. 20 g, a to zaledwie 5 kcal. Czy rzeczywiście sałata dobra jest tylko wtedy, gdy jesteśmy na diecie?

- Rukola polecana jest każdemu, kto pragnie zdrowo się odżywiać oraz urozmaicić swoją dietę w różnorodne warzywa. Przy jej zakupie należy jedynie zwróć uwagę, czy liście nie są zbyt dorodne, lśniące i wyrośnięte. Możliwe, iż były zbyt intensywnie nawożone, a przez to ich wartość odżywcza znacznie spada i takie są mniej zdrowe - podpowiada dietetyk.

Przed jedzeniem sałat, również rukoli, wiele osób powstrzymuje strach o zdrowie. Okazuje się bowiem, że zielone liście mogą być nasiąknięte chemią jak gąbka wodą. Niestety, zwykłemu konsumentowi trudno rozpoznać, gdzie i w jakich warunkach rosła. Warto więc mieć na uwadze, że najzdrowszą i najbezpieczniejszą dla zdrowia sałatę dostaniemy od maja do października, zwłaszcza, jeśli pochodzi z upraw ekologicznych.

Należy wybierać rukolę o równomiernie zielonych, świeżych, kruchych i nieuszkodzonych liściach. Ponieważ przy uprawie sałaty często stosuje się opryski z substancji chemicznych, chroniących przed szkodnikami oraz zapobiegających szybkiemu więdnięciu, przed spożyciem sałatę trzeba dobrze umyć. Nie należy jej też przechowywać w foliowych opakowaniach, w których jest sprzedawana. Wytwarzające się w takim opakowaniu ciepło i wilgoć przyspieszają przemianę azotanów w szkodliwe azotyny. Te z kolei w organizmie mogą łączyć się z aminami, składowymi białka, tworząc rakotwórcze nitrozoaminy, co może być groźne dla zdrowia.

ml/mmch/kuchnia.wp.pl

Sposób na zwiędnięte liście sałaty

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Ścieram na tarce i dodaję do posiekanego mięsa. Nikt nawet nie pyta o zwykłe kotlety mielone
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Serek wiejski czy jogurt grecki? Dietetycy wskazali, po który lepiej sięgać
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Polacy chętnie piją wodę z cytryną. O tych negatywnych skutkach mało kto wie
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Dorzucaj do sałatek i past kanapkowych. Wspomagają trawienie, wzmacniają serce
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Czy gotowane kolby kukurydzy są faktycznie zdrowe? Wyjaśnijmy to raz na zawsze
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Jest śmiertelnie trująca. Chętnych, by spróbować nie brakuje
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Masz ochotę na słodkie? Twój organizm w ten sposób podnosi alarm
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Zbija cukier, reguluje pracę jelit. Wymieszaj z serkiem wiejskim i jedz na zdrowie
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Ta przyprawa to prawdziwa petarda. Wspiera mózg i poprawia metabolizm
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Masz w nocy koszmary? Winne są te produkty
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Babcia co roku robi zapas na zimę. Ten sok zastępuje pół domowej apteczki
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory
Wiele osób nie ma świadomości. Wyjaśniamy, czy trzeba obierać pomidory