Rozsmakuj się w dereniu! Kiedy zbierać i co z nich zrobić?

Późna jesień to najlepsza pora na zbiory owoców derenia jadalnego. Nie jest to popularna roślina, ale coraz częściej pojawia się w naszych ogrodach, a jego owoce są wyjątkowo ciekawe.

dereńZ derenia jadalnego przyrządzamy bardzo smaczne dżemy i nalewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©san_ta - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Dereń jadalny to krzew lub niewielkie drzewo. Rośnie dziko w Azji i na południu Europy, w Polsce spotykamy go w parkach i ogrodach. Wiosną kwitnie małymi, niepozornymi kwiatkami, ale już w połowie lata na gałęziach pojawiają się z początku zielone, ale z biegiem czasu czerwieniejące owoce wielkości małych śliwek. Zbiór owoców należy prowadzić właśnie późnią jesienią, gdy minie kilka co najmniej zimnych, a nawet mroźnych nocy. Lekko przemarznięty dereń traci lekką, charakterystyczną goryczkę.

Owoce derenia mają w środku dość dużą pestkę, zbierając je miejmy to na uwadze, bo po obróbce nie pozostaje zbyt wiele miąższu. Dojrzały dereń jest soczysty, ale ma dość grubą skórkę. Mimo tego warto wykorzystywać go w kuchni.

Dereń - wartości odżywcze

Owoce derenia są bogate w żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan, czyli mikroelementy niezbędne w codziennej diecie. Tak bogata zawartość tych pierwiastków sprawia, że dereń jadalny jest jednym z najbardziej zdrowych owoców. Znajdziemy w nich również beta-karoten, kwasy organiczne, mnóstwo pektyn i garbników oraz takie witaminy jak C, A i P. Jedzenie derenia wspomaga układ pokarmowy, leczenie anemii, stanów zapalnych, a nawet otyłości. Ale przede wszystkim preparaty z derenia stosowane są w profilaktyce chorób układu moczowego, są one moczopędne i oczyszczają pęcherz z bakterii.

Moc owoców żurawiny

Dereń w kuchni

Derenia nie je się na surowo, jest bowiem dość kwaśny i cierpki. Przyrządza się z niego przede wszystkim przetwory. Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania tych owoców jest przyrządzenie nalewki. Najpierw owoce (w całości) zasypuje się na kilka dni cukrem, a gdy utworzy się pachnący syrop o pięknej, karminowej barwie, dodaje się spirytus i wódkę (w proporcjach 1:1) i pozostawia w ciemnym miejscu na kilka miesięcy. Po tym czasie nalewkę przelewa się do butelek i pozostawia na kolejne miesiące.

Z derenia jadalnego przyrządzamy również bardzo smaczne dżemy. Po wypestkowaniu owoców smażymy je z cukrem i wanilią lub goździkami, na koniec dodając trochę czerwonych lub czarnych porzeczek, bo sam dereń nie zawiera aż tyle pektyn, by odpowiednio się ściąć. Dżem z derenia ma piękny, różowy kolor i idealnie nadaje się na przykład do przyrządzania ciast.

Jako, że smak derenia trochę przypomina żurawinę, możemy z niego zrobić również wytrawny sos do mięs. Przepis jest prosty: pozbawione pestek owoce gotujemy w małej ilości wody, dodajemy trochę cukru, pieprz, mielone goździki, mielone ziele angielskie, bardzo drobno posiekany imbir i kilka gałązek rozmarynu. Wszystko dusimy kilkanaście minut i sos mamy gotowy.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
Wsyp odrobinę do kawy zamiast cukru. Będzie smaczniejsza i poprawi trawienie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Rzadko pojawia się na naszych stołach, a poleca się je dzieciom. Świetne na serce, kości i rozwój mózgu
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Wygląda i smakuje jak deser, a odżywia ciało jak pełnowartościowy posiłek
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny