WAŻNE
TERAZ

Dron nad budynkami rządowymi. Jest komunikat premiera

Rozsmakuj się w dereniu! Kiedy zbierać i co z nich zrobić?

Późna jesień to najlepsza pora na zbiory owoców derenia jadalnego. Nie jest to popularna roślina, ale coraz częściej pojawia się w naszych ogrodach, a jego owoce są wyjątkowo ciekawe.

dereńZ derenia jadalnego przyrządzamy bardzo smaczne dżemy i nalewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©san_ta - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Dereń jadalny to krzew lub niewielkie drzewo. Rośnie dziko w Azji i na południu Europy, w Polsce spotykamy go w parkach i ogrodach. Wiosną kwitnie małymi, niepozornymi kwiatkami, ale już w połowie lata na gałęziach pojawiają się z początku zielone, ale z biegiem czasu czerwieniejące owoce wielkości małych śliwek. Zbiór owoców należy prowadzić właśnie późnią jesienią, gdy minie kilka co najmniej zimnych, a nawet mroźnych nocy. Lekko przemarznięty dereń traci lekką, charakterystyczną goryczkę.

Owoce derenia mają w środku dość dużą pestkę, zbierając je miejmy to na uwadze, bo po obróbce nie pozostaje zbyt wiele miąższu. Dojrzały dereń jest soczysty, ale ma dość grubą skórkę. Mimo tego warto wykorzystywać go w kuchni.

Dereń - wartości odżywcze

Owoce derenia są bogate w żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan, czyli mikroelementy niezbędne w codziennej diecie. Tak bogata zawartość tych pierwiastków sprawia, że dereń jadalny jest jednym z najbardziej zdrowych owoców. Znajdziemy w nich również beta-karoten, kwasy organiczne, mnóstwo pektyn i garbników oraz takie witaminy jak C, A i P. Jedzenie derenia wspomaga układ pokarmowy, leczenie anemii, stanów zapalnych, a nawet otyłości. Ale przede wszystkim preparaty z derenia stosowane są w profilaktyce chorób układu moczowego, są one moczopędne i oczyszczają pęcherz z bakterii.

Moc owoców żurawiny

Dereń w kuchni

Derenia nie je się na surowo, jest bowiem dość kwaśny i cierpki. Przyrządza się z niego przede wszystkim przetwory. Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania tych owoców jest przyrządzenie nalewki. Najpierw owoce (w całości) zasypuje się na kilka dni cukrem, a gdy utworzy się pachnący syrop o pięknej, karminowej barwie, dodaje się spirytus i wódkę (w proporcjach 1:1) i pozostawia w ciemnym miejscu na kilka miesięcy. Po tym czasie nalewkę przelewa się do butelek i pozostawia na kolejne miesiące.

Z derenia jadalnego przyrządzamy również bardzo smaczne dżemy. Po wypestkowaniu owoców smażymy je z cukrem i wanilią lub goździkami, na koniec dodając trochę czerwonych lub czarnych porzeczek, bo sam dereń nie zawiera aż tyle pektyn, by odpowiednio się ściąć. Dżem z derenia ma piękny, różowy kolor i idealnie nadaje się na przykład do przyrządzania ciast.

Jako, że smak derenia trochę przypomina żurawinę, możemy z niego zrobić również wytrawny sos do mięs. Przepis jest prosty: pozbawione pestek owoce gotujemy w małej ilości wody, dodajemy trochę cukru, pieprz, mielone goździki, mielone ziele angielskie, bardzo drobno posiekany imbir i kilka gałązek rozmarynu. Wszystko dusimy kilkanaście minut i sos mamy gotowy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Wielu rzuca się na olej rzepakowy. W Lidlu i w Biedronce dorwiesz teraz lepszy za półdarmo
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Kupujesz wiejskie jajka? Komentarz dietetyczki daje do myślenia
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
Zapomnij o owsianym i sojowym. To mleko pomaga w odchudzaniu, a do tego jest słodkie
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
W tym roku prawdziwy wysp pysznych grzybów. W tych miejscach znajdziesz ich najwięcej
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Nie kupuj tego dziecku. Bosacka ostrzega przed bardzo cukrowym produktem
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary