Rozsmakuj się w dereniu! Kiedy zbierać i co z nich zrobić?

Późna jesień to najlepsza pora na zbiory owoców derenia jadalnego. Nie jest to popularna roślina, ale coraz częściej pojawia się w naszych ogrodach, a jego owoce są wyjątkowo ciekawe.

dereńZ derenia jadalnego przyrządzamy bardzo smaczne dżemy i nalewki
Źródło zdjęć: © Adobe Stock | ©san_ta - stock.adobe.com
Magda Bukowska

Dereń jadalny to krzew lub niewielkie drzewo. Rośnie dziko w Azji i na południu Europy, w Polsce spotykamy go w parkach i ogrodach. Wiosną kwitnie małymi, niepozornymi kwiatkami, ale już w połowie lata na gałęziach pojawiają się z początku zielone, ale z biegiem czasu czerwieniejące owoce wielkości małych śliwek. Zbiór owoców należy prowadzić właśnie późnią jesienią, gdy minie kilka co najmniej zimnych, a nawet mroźnych nocy. Lekko przemarznięty dereń traci lekką, charakterystyczną goryczkę.

Owoce derenia mają w środku dość dużą pestkę, zbierając je miejmy to na uwadze, bo po obróbce nie pozostaje zbyt wiele miąższu. Dojrzały dereń jest soczysty, ale ma dość grubą skórkę. Mimo tego warto wykorzystywać go w kuchni.

Dereń - wartości odżywcze

Owoce derenia są bogate w żelazo, wapń, potas, magnez, cynk, fosfor, miedź i mangan, czyli mikroelementy niezbędne w codziennej diecie. Tak bogata zawartość tych pierwiastków sprawia, że dereń jadalny jest jednym z najbardziej zdrowych owoców. Znajdziemy w nich również beta-karoten, kwasy organiczne, mnóstwo pektyn i garbników oraz takie witaminy jak C, A i P. Jedzenie derenia wspomaga układ pokarmowy, leczenie anemii, stanów zapalnych, a nawet otyłości. Ale przede wszystkim preparaty z derenia stosowane są w profilaktyce chorób układu moczowego, są one moczopędne i oczyszczają pęcherz z bakterii.

Moc owoców żurawiny

Dereń w kuchni

Derenia nie je się na surowo, jest bowiem dość kwaśny i cierpki. Przyrządza się z niego przede wszystkim przetwory. Najbardziej popularnym sposobem wykorzystania tych owoców jest przyrządzenie nalewki. Najpierw owoce (w całości) zasypuje się na kilka dni cukrem, a gdy utworzy się pachnący syrop o pięknej, karminowej barwie, dodaje się spirytus i wódkę (w proporcjach 1:1) i pozostawia w ciemnym miejscu na kilka miesięcy. Po tym czasie nalewkę przelewa się do butelek i pozostawia na kolejne miesiące.

Z derenia jadalnego przyrządzamy również bardzo smaczne dżemy. Po wypestkowaniu owoców smażymy je z cukrem i wanilią lub goździkami, na koniec dodając trochę czerwonych lub czarnych porzeczek, bo sam dereń nie zawiera aż tyle pektyn, by odpowiednio się ściąć. Dżem z derenia ma piękny, różowy kolor i idealnie nadaje się na przykład do przyrządzania ciast.

Jako, że smak derenia trochę przypomina żurawinę, możemy z niego zrobić również wytrawny sos do mięs. Przepis jest prosty: pozbawione pestek owoce gotujemy w małej ilości wody, dodajemy trochę cukru, pieprz, mielone goździki, mielone ziele angielskie, bardzo drobno posiekany imbir i kilka gałązek rozmarynu. Wszystko dusimy kilkanaście minut i sos mamy gotowy.

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Kurczaka robię w chrupiącej panierce. Nie używam bułki tartej i mąki
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Wygląda i smakuje jak pizza. Ale zrobisz w 5 minut i można jeść bez wyrzutów sumienia
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw