Idziemy na jałowiec. Jak wykorzystać jałowiec w kuchni?

Jałowiec to jedna z najbardziej "polskich" przypraw. Owoce tego kolczastego krzewu wykorzystywane były do gotowania już wiele wieków temu. Zamiast kupować nasiona jałowca, możemy sami zebrać je w lesie. Właśnie trwa sezon.

Idziemy na jałowiec. Jak wykorzystać jałowiec w kuchni?
Źródło zdjęć: © 123RF

Krzewy jałowca rosną w naszych lasach dość licznie. Mają stożkowaty kształt i nie tracą igieł na zimę. Ciekawostką jest to, że są one bardzo długowieczne. Pojedyncze krzewy mogą dożyć nawet 100 lat.

Nas jednak interesują ich owoce. Niedojrzałe są początkowo zielone i takie nie nadają się do jedzenia. Dojrzałe mają ciemnogranatową barwę. Najlepsze są te lekko podeschnięte, ale zbierać możemy również miękkie i tak będziemy musieli je wysuszyć w domu, by zyskać niezwykle aromatyczną przyprawę.

Owoce jałowca nie tylko dodadzą daniom smaku, ale są też bardzo zdrowe. W ich składzie znajdziemy dużo olejku lotnego, garbników, związków żywicznych, kwasów organicznych, cukrów oraz soli mineralnych. Dzięki temu owoc jałowca ma właściwości moczopędne, antybakteryjne, odkażające oraz ułatwiające trawienie. Jałowiec można stosować również zewnętrznie, pod postacią naparów, okładów oraz maści. Warto nimi przemywać bolące miejsca w przypadku nerwobólów, zapalenia korzonków oraz reumatyzmu.

Zobacz też: Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca

Aromatyczna przyprawa pomaga również w walce z wirusami i bakteriami będącymi najczęstszą przyczyną infekcji. Możemy przygotować na przykład napar z owoców jałowca, który doskonale rozgrzeje klatkę piersiową, pomoże odblokować zatkany nos oraz udrożni zablokowane drogi oddechowe.

W kuchni jałowiec stosowany jest głównie jako przyprawa. Obok owoców warto używać również gałązek jałowca, równie aromatycznych jak owoce. Gałązki mogą być składnikiem marynat, a bardzo często używane są jako dodatek przy wędzeniu. Dorzucenie kilku świeżych gałęzi jałowca do paleniska spowoduje, że wędzonki zyskają dodatkowy smak. Możemy również dokładać je do węgla podczas grillowania.

W kuchni staropolskiej jagody jałowca chętnie dodawano do ciężkich, tłustych dań mięsnych. W takich potrawach pełniły podwójną rolę - dodawały mięsiwom aromatu i ułatwiały ich trawienie.

Dziś także wiele osób nie wyobraża sobie pieczonych mięs bez dodatku tej pachnącej lasem przyprawy. Jałowiec jest również niezbędny przy gotowaniu bigosu, a także z zup na bazie kapusty.

Także wędliny z dodatkiem granatowych jagód cieszą się u nas ogromną popularnością. Kiełbasa jałowcowa wiedzie tu prym, ale jałowiec dodaje się również do mieszanek peklujących używanych w przygotowywaniu innych wędlin: szynek, baleronów czy salcesonów.

Jałowiec jest również składnikiem wielu napojów. Najbardziej znanym jest gin, czyli mocny trunek na bazie jagód tego leśnego krzewu. W Skandynawii robi się z jałowca syropy, nalewki i wina, w Polsce produkuje się się z kolei wódkę jałowcówkę. Dawno temu na Mazowszu przygotowywano też kozicowe piwo, do którego wykorzystywane były młode pędy jałowca, zwane kozicami.

Jak widać kuchnia polska jest pełna jałowca i warto podtrzymywać tą aromatyczną tradycję.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Wrzuć plasterek do kawy i pij codziennie rano. Zmniejsza ryzyko zawału, pomaga pozbyć się oponki
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
NIE WYCHODŹ JESZCZE! MAMY COŚ SPECJALNIE DLA CIEBIE 🎯