Idziemy na jałowiec. Jak wykorzystać jałowiec w kuchni?

Jałowiec to jedna z najbardziej "polskich" przypraw. Owoce tego kolczastego krzewu wykorzystywane były do gotowania już wiele wieków temu. Zamiast kupować nasiona jałowca, możemy sami zebrać je w lesie. Właśnie trwa sezon.

Idziemy na jałowiec. Jak wykorzystać jałowiec w kuchni?
Źródło zdjęć: © 123RF

Krzewy jałowca rosną w naszych lasach dość licznie. Mają stożkowaty kształt i nie tracą igieł na zimę. Ciekawostką jest to, że są one bardzo długowieczne. Pojedyncze krzewy mogą dożyć nawet 100 lat.

Nas jednak interesują ich owoce. Niedojrzałe są początkowo zielone i takie nie nadają się do jedzenia. Dojrzałe mają ciemnogranatową barwę. Najlepsze są te lekko podeschnięte, ale zbierać możemy również miękkie i tak będziemy musieli je wysuszyć w domu, by zyskać niezwykle aromatyczną przyprawę.

Owoce jałowca nie tylko dodadzą daniom smaku, ale są też bardzo zdrowe. W ich składzie znajdziemy dużo olejku lotnego, garbników, związków żywicznych, kwasów organicznych, cukrów oraz soli mineralnych. Dzięki temu owoc jałowca ma właściwości moczopędne, antybakteryjne, odkażające oraz ułatwiające trawienie. Jałowiec można stosować również zewnętrznie, pod postacią naparów, okładów oraz maści. Warto nimi przemywać bolące miejsca w przypadku nerwobólów, zapalenia korzonków oraz reumatyzmu.

Zobacz też: Domowa przyprawa do pierniczków i grzańca

Aromatyczna przyprawa pomaga również w walce z wirusami i bakteriami będącymi najczęstszą przyczyną infekcji. Możemy przygotować na przykład napar z owoców jałowca, który doskonale rozgrzeje klatkę piersiową, pomoże odblokować zatkany nos oraz udrożni zablokowane drogi oddechowe.

W kuchni jałowiec stosowany jest głównie jako przyprawa. Obok owoców warto używać również gałązek jałowca, równie aromatycznych jak owoce. Gałązki mogą być składnikiem marynat, a bardzo często używane są jako dodatek przy wędzeniu. Dorzucenie kilku świeżych gałęzi jałowca do paleniska spowoduje, że wędzonki zyskają dodatkowy smak. Możemy również dokładać je do węgla podczas grillowania.

W kuchni staropolskiej jagody jałowca chętnie dodawano do ciężkich, tłustych dań mięsnych. W takich potrawach pełniły podwójną rolę - dodawały mięsiwom aromatu i ułatwiały ich trawienie.

Dziś także wiele osób nie wyobraża sobie pieczonych mięs bez dodatku tej pachnącej lasem przyprawy. Jałowiec jest również niezbędny przy gotowaniu bigosu, a także z zup na bazie kapusty.

Także wędliny z dodatkiem granatowych jagód cieszą się u nas ogromną popularnością. Kiełbasa jałowcowa wiedzie tu prym, ale jałowiec dodaje się również do mieszanek peklujących używanych w przygotowywaniu innych wędlin: szynek, baleronów czy salcesonów.

Jałowiec jest również składnikiem wielu napojów. Najbardziej znanym jest gin, czyli mocny trunek na bazie jagód tego leśnego krzewu. W Skandynawii robi się z jałowca syropy, nalewki i wina, w Polsce produkuje się się z kolei wódkę jałowcówkę. Dawno temu na Mazowszu przygotowywano też kozicowe piwo, do którego wykorzystywane były młode pędy jałowca, zwane kozicami.

Jak widać kuchnia polska jest pełna jałowca i warto podtrzymywać tą aromatyczną tradycję.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Wybrane dla Ciebie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Popijam ten napój przez cały grudzień. Przyśpiesza pracę jelit i usprawnia trawienie
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Już starożytni Rzymianie ją cenili. Łagodzi dolegliwości żołądkowe i wzmacnia serce
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Posypuję nimi sałatkę. Wspierają zdrowie serca i kosztują grosze
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Pijesz wodę z plastikowych butelek? Sprawdź, co się dzieje wtedy z twoim organizmem
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Działa jak tarcza dla tarczycy, reguluje poziom cukru. Polacy nawet nie wiedzą, jak się nazywa
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
Ziemniaki jednak nie dla każdego. Oto kto powinien ich unikać
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
To najlepszy zamiennik soli. Dodaj trochę do potrawy, będzie smaczna i zdrowa
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
W smaku przypomina cukinię lub fasolkę szparagową. Tylko dziś kupisz o połowę taniej
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Czy popularny napój jest zdrowy? Eksperci mówią, na co zwrócić uwagę
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Wsyp trochę do maślanki. Mikstura pomoże w odchudzaniu
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Zwróć uwagę, o której jesz śniadanie. Przez to nie tracisz na wadze
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
Każdy senior powinien po niego sięgać. Wspiera przemianę materii
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇