Rozgrzewająca zupa krem z dyni z marchwią i imbirem
Najprostszą, a jednocześnie najpopularniejszą potrawą z dyni jest zupa. Istnieje wiele przepisów na dyniowe zupy. Rozgrzewająca i sycąca zupa krem z dyni to świetny pomysł na pożywną kolację dla całej rodziny. Zupa jest delikatna i kremowa, ale zarazem pikantna. Warto ją wypróbować.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
 - Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
 - Kategoria przepisów: Zupy
 - Sposób przygotowania: Gotowanie
 - Główne składniki :
 
Składniki
Przepis
- Dynię kroimy na pół wybieramy miąższ z nasionami, następnie kroimy na mniejsze części i każdy kawałek obieramy ze skóry.
 - Selera, marchew i imbir również obieramy, płuczemy i kroimy na mniejsze kawałki.
 - Kawałki dyni, marchewki, imbiru i selera zalewamy wodą tak aby wszystkie warzywa były zanurzone w wodzie. Dodajemy trochę soli, 1 łyżkę oliwy. Gotujemy około 30-40 minut na wolnym ogniu.
 - Gdy warzywa będą miękkie dodajemy sok wyciśnięty z cytryny, cynamon, paprykę słodką oraz curry.
 - Zdejmujemy garnek z palnika i za pomocą blendera miksujemy zawartość garnka, tak by zupa miała jednolitą, gładką konsystencję. Jeśli będzie zbyt gęsta, możemy rozcieńczyć ją wrzątkiem.
 - Na koniec doprawiamy zupę do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
 - Serwujemy gorącą z odrobiną kwaśnej śmietany oraz posiekaną natką pietruszki.
 
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl