Rosół wietnamski z wołowiną

Obraz

Składniki

  • 1 kg wołowych kości
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • Kawałek kory cynamonu
  • 3 cm korzenia świeżego imbiru
  • 2 gwiazdki anyżu
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki sosu rybnego
  • 1 opakowanie makaronu ryżowego
  • 1 stek wołowy
  • Natka kolendry
  • 3 dymki ze szczypiorkiem
  • 1 mała papryczka chili
  • Olej sezamowy
  • Kiełki fasoli mung
  • Sól, pieprz do smaku

Przepis

Kości myjemy w zimnej wodzie, nacieramy solą i wkładamy na godzinę do lodówki. Płuczemy, przekładamy do garnka. Zalewamy 3 litrami wody i bardzo długo gotujemy, aż powstanie pachnący wywar. Zbieramy szumowiny, dodajemy przypieczone cebule w łupinie, cynamon, imbir, anyż oraz obrany i rozgnieciony czosnek. Gotujemy dwie godziny. Doprawiamy solą, pieprzem, sosem rybnym i cukrem i jeszcze chwilę gotujemy. Wywar przecedzamy przez sitko do drugiego garnka. Dodajemy cienko pokrojoną dymkę, szczypior, oczyszczoną z pestek, posiekaną papryczkę chili. Makaron ryżowy gotujemy według przepisu na opakowaniu. Kolendrę drobno siekamy. Stek nacieramy olejem sezamowym i smażymy na mocno rozgrzanej patelni. Kroimy w paski. Do miseczek rozkładamy ugotowany makaron, zalewamy wywarem, dodajemy po kilka kawałków steku, kiełki fasoli. Posypujemy chili i kolendrą. Dekorujemy ćwiartką limonki.

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja