Roladki z kurczaka w sosie żurawinowym
Przepyszny sposób na kurczaka. Delikatne roladki z jabłkowym farszem, do tego sos żurawinowy. Po prostu niebo w gębie. Roladki podajemy z gotowanym ryżem.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
Przepis
- Jabłka obrać, wydrążyć środki pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać miód. Potem wrzucić na patelnię pokrojone jabłka i dodać szczyptę cynamonu.
- Smażyć tak długo, aż jabłka będą na pół twarde. Jednocześnie można przygotować sos żurawinowy; rozpuścić na patelni dżem i dodać mrożone żurawiny, odczekać chwilę, aż temperatura się unormuje, odstawić na bok.
- Piersi rozbić, oprószyć przesianą vegetą. Nałożyć farsz z jabłek i zawinąć w rulonik. Następnie obtoczyć w mące, rozmąconym jajku a na koniec w bułce tartej.
- Smażyć na wpół głębokim tłuszczu, aż do zrumienienia roladek. Ugotowany ryż wsypać na roztopione i rozgrzane masło, podsmażyć chwilkę i dosypywać kurkumę do uzyskania złoto-żółtego koloru.
- Obrane i ugotowane szparagi przekroić na pół. Wszystko rozmieszczamy na talerz, udekorować według własnego uznania.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl