Roladki z kurczaka duszone z warzywami
Soczyste roladki z kurczaka duszone w warzywach są doskonałą alternatywą dla zwykłych panierowanych kotletów. Podane z ryżem lub ulubioną kaszą będą sycącym, smacznym i zdrowym daniem obiadowym.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Duszenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 pierś z kurczaka
- 2 małe cukinie
- 1 marchewka
- 1 cebula
- 2 pomidory
- 1/2 szklanki bulionu
- pęczek natki pietruszki
- olej
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso umyć, pokroić w plastry, lekko rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
- Cukinie umyć i obrać. Jedną pokroić w słupki, drugą w plastry lub kostkę. Marchewkę i cebulę również pokroić w plastry lub kostkę.
- Na każdym plasterku mięsa ułożyć słupek cukinii i zrolować. Roladki zrumienić na rozgrzanym oleju z dodatkiem masła, wyjąć.
- Włożyć cukinię i marchewki, podsmażyć. Dodać pomidory, przyprawić do smaku. Dusić około 5 minut.
- Do warzyw włożyć roladki, zalać bulionem. Dusić 10 minut. Przed podaniem posypać natka pietruszki.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl