Roladki schabowe. Tak przygotowane mięso rozpływa się w ustach
Sprawdzony przepis na roladki schabowe z żółtym serem i szynką. Przygotowanie roladek jest proste i szybkie. Roladki najlepiej smakują z ziemniaczanym puree i ulubioną surówką np. z porów lub białej kapusty.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Wielkanoc
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1 kg schabu
- 5-6 ogórków kiszonych
- 6-7 plastrów sera żółtego
- 6-7 plastrów szynki
- olej
- bułka tarta
- majeranek
- ciemny sos do pieczeni
- sól, pieprz
Przepis
- Mięso kroimy w plastry, rozbijamy przez folię tłuczkiem, solimy z obu stron. Na każdy plaster mięsa kładziemy ser.
- Na ser kładziemy plastry szynki i dwa podłużne plastry ogórka.
- Zawijamy mięso w roladki i spinamy wykałaczkami.
- Roladki posypujemy majerankiem, oprószamy bułką tartą.
- Obsmażamy z każdej strony na gorącym oleju, by lekko się zrumieniły, a potem dusimy około 30 minut.
- Sprawdzamy, czy są miękkie. Ciemny sos do pieczeni przygotowujemy według przepisu na opakowaniu.
- Roladki polewamy gorącym sosem. Najlepiej smakują z ziemniakami z wody i zasmażanymi buraczkami.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl