Rolada ziemniaczana z łososiem i lubczykiem
Roladę szpinakową z łososiem zna chyba każdy. Pięknie prezentuje się na stole i jest bardzo smaczna. Świetną alternatywą może być ziemniaczany placek z wędzonym łososiem i ziołami.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Przekąski
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 9 średniej wielkości ziemniaków
- 3 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 2 jajka
- 4 łyżki mąki
- 1 łyżeczka soli
- szczypta pieprzu
- 2 łyżeczki lubczyku, tymianku i majeranku
Nadzienie:
- 200 g łososia wędzonego na ciepło
- 4 łyżki śmietany 18 proc.
- 2 łyżeczki koperku
Przepis
- Ziemniaki obrać, umyć i zetrzeć na tarce. Cebulę obrać, posiekać i dodać do ziemniaków. Czosnek obrać, zetrzeć na tarce i połączyć z ziemniakami i cebulą.
- Do całości dodać 2 jajka, 4 łyżki mąki, sól, przyprawy i dokładnie wymieszać.
- Następnie rozgrzać piekarnik do temperatury 200 stopni, wyłożyć blachę papierem do pieczenia, wylać na niego masę tworząc prostokąt o grubości około 0,5 cm i wstawić do piekarnika.
- Przygotować nadzienie: łososia rozdrobnić i wymieszać ze śmietaną i koperkiem. Po 20 minutach pieczenia nałożyć farsz na połowę placka, następnie przykryć składając placek na pół. Całość piec około 5 minut.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl