Rolada z marchewką. Oryginalny deser Ewy Wachowicz
Biszkoptowe rolady bardzo efektownie prezentują się na stole. Najczęściej nadziewamy je bitą śmietaną galaretką, owocami, kremem z mascarpone czy masą czekoladową lub kawową. Ewa Wachowicz proponuje roladę z dżemem marchewkowym
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Niezbędne składniki:
• 5 jajek
• ½ szklanki mąki pszennej
• ½ szklanki maki ziemniaczanej
• ½ szklanki cukru
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Składniki
Nadzienie:
• 4 marchewki
• sok i skórka z pomarańczy
• sok z ½ cytryny
Składniki
Zdobienie:
• lukier
• zesty z cytryny
Przepis
Białka ubić na sztywno z cukrem, następnie dodać przesianą mąkę, żółtka i proszek do pieczenia. Delikatnie wymieszać i wylać na blachę posmarowaną olejem i wyłożoną papierem do pieczenia.
Przepis
Wstawić na 12-15 minut do piekarnika rozgrzanego do 180 st. C. Po wyjęciu z pieca zwinąć w rulon.
Przepis
Pokrojoną w drobną kostkę lub w plastry marchew podlać odrobiną wody i dusić, następnie zmiksować lub przetrzeć. Dodać skórkę i sok z cytrusów oraz cukier. Podgrzewać do zgęstnienia.
Przepis
Lekko przestudzony dżem marchewkowy nałożyć na biszkopt i ponownie zwinąć w rulon. Owinąć papierem lub folią, by rolada trzymała kształt. Pozostawić do zastygnięcia.
Przepis
Podawać pokrojone w grube plastry, udekorowane cukrem pudrem lub lukrem.