Podgrzej cytrynę w mikrofalówce. Prosta sztuczka ułatwi ci życie
Sok z cytryny to nieodłączny dodatek do herbaty, wody z miodem, sosów sałatkowych czy marynat. Sprawdzi się również jako naturalny środek do usuwania kamienia czy mycia. Jak wycisnąć ten owoc do ostatniej kropli?
Szefowie kuchni polecają, by przed wyciśnięciem soku z cytryny poturlać ją po blacie. Potem wystarczy użyć tradycyjnej wyciskarki do cytrusów. Możesz również wykorzystać kuchenkę mikrofalową, aby delikatnie podgrzać owoc. Włóż cytrynę na 20 sekund i ustaw średnią moc. Dzięki temu skórka stanie się bardziej miękka, a miąższ mniej zwarty. To znacznie ułatwi wyciskanie soku.
Sok z cytryny nie tylko podkręci smak potraw. Połówką owocu możesz przetrzeć deskę do krojenia. Dzięki temu usuniesz bakterie i nieprzyjemny zapach. Potem wystarczy tylko spłukać wodą. Kilka plasterków cytryny pomoże pozbyć się brzydkiej woni z lodówki. Chcesz umyć kuchenkę mikrofalową? Wyciśnij sok do miseczki z wodą. Wstaw naczynie do mikrofalówki, podgrzewaj przez minutę, a następnie przetrzyj wnętrze czystą gąbką.
Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl