Rolada schabowa z boczkiem i żurawiną. Doskonała na ciepło i na zimno
Schabowa rolada z boczkiem i żurawiną to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i wędlinę do kanapek. Pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim jest bardzo smaczna. Doskonale sprawdzi się także podczas świąt i imprez rodzinnych. Przepis przetestowany przez Ewę Wachowicz Nie ma chyba lepszej rekomendacji.
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
Okazja: |
- 1½ kg schabu
- 500 g wędzonego boczku
- 100 g suszonej żurawiny
- musztarda
- chrzan
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Schab naciąć wzdłuż - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem.
Z jednej strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować. Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony.
Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry. Roladę podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno, krojąc w cienkie plastry.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze