Trwa ładowanie...
d21q2yy
d21q2yy

Rolada schabowa. Doskonała na ciepło i na zimno

Przepis

Schabowa rolada z boczkiem i żurawiną to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i wędlinę do kanapek. Pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim jest bardzo smaczna. Przepis przetestowany przez Ewę Wachowicz Nie ma chyba lepszej rekomendacji.

2.7
(18 głosów)
Oceń:
d21q2yy
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2-3

Zdjęcie
Archiwum prywatne
Składniki
  • 1½ kg schabu
  • 500 g wędzonego boczku
  • 100 g suszonej żurawiny
  • musztarda
  • chrzan
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Przepis

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem.

Z jednej strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować. Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony.

Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry. Roladę podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno, krojąc w cienkie plastry.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Rolada schabowa. Doskonała na ciepło i na zimno
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

83
12
Share

Bądź z nami na bieżąco

tick Lubię to

na Facebooku

d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy
d21q2yy