Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw

Rolada schabowa. Doskonała na ciepło i na zimno - Przepis

Trwa ładowanie...
Zdjęcie Archiwum prywatne
Podziel się

Schabowa rolada z boczkiem i żurawiną to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i wędlinę do kanapek. Pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim jest bardzo smaczna. Przepis przetestowany przez Ewę Wachowicz Nie ma chyba lepszej rekomendacji.

Składniki
  • 1½ kg schabu
  • 500 g wędzonego boczku
  • 100 g suszonej żurawiny
  • musztarda
  • chrzan
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy
Przepis

Schab naciąć wzdłuż ślimakowo - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem.

Z jednej strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować. Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony.

Qaqwqwrqw

Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry. Roladę podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno, krojąc w cienkie plastry.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Qaqwqwrqw
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Qaqwqwrqw
Qaqwqwrqw