Rolada schabowa z boczkiem i żurawiną. Doskonała na ciepło i na zimno
Schabowa rolada z boczkiem i żurawiną to doskonała propozycja zarówno na obiad, jak i wędlinę do kanapek. Pięknie się prezentuje, ale przede wszystkim jest bardzo smaczna. Doskonale sprawdzi się także podczas świąt i imprez rodzinnych. Przepis przetestowany przez Ewę Wachowicz Nie ma chyba lepszej rekomendacji.
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Okazja: Przyjęcia i imprezy
- Kategoria przepisów: Dania mięsne
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
- 1½ kg schabu
- 500 g wędzonego boczku
- 100 g suszonej żurawiny
- musztarda
- chrzan
- 2 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
Przepis
Schab naciąć wzdłuż - tak, by powstał płat o grubości około 1 i 1/2 cm. Boczek pokroić na cienkie plastry i z obu stron podsmażyć na patelni bez tłuszczu. Schab przyprawić solą i pieprzem.
Przepis
Z jednej strony natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę, posmarować musztardą i chrzanem. Suszoną żurawinę równomiernie rozsypać na płacie schabu, przykryć plastrami podsmażonego boczku i ciasno zrolować. Związać dratwą. Obsmażyć na oliwie - z każdej strony.
Przepis
Tak przygotowaną roladę włożyć do rękawa do pieczenia, zawiązać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 160 st. C. Piec przez mniej więcej godzinę. Po upieczeniu pokroić na plastry. Roladę podawać na ciepło z ziemniakami lub na zimno, krojąc w cienkie plastry.