WAŻNE
TERAZ

Jest decyzja: Sławomir Cenckiewicz szefem BBN

Robot planetarny – niezastąpiony pomocnik każdego kucharza

Robot planetarny to niezwykle wielofunkcyjne urządzenie, którego praktyczność doceniają nie tylko profesjonalni kucharze, ale też gospodynie domowe czy amatorzy cukiernictwa. Poniżej prezentujemy wybrane modele, które warto używać.

Robot planetarny to świetny wybór dla miłośników gotowania
Źródło zdjęć: © Shutterstock.com | Everyonephoto Studio
Sylwia Ścibak

Robot planetarny – dlaczego warto?

Robot kuchenny wieloczynnościowy, zwany najczęściej planetarnym, to niezwykle przydatne i popularne urządzenie. Dzięki niemu przygotowywanie potraw jest o wiele szybsze i łatwiejsze, więc jest często wykorzystywany w profesjonalnych kuchniach. Robot planetarny wyposażony jest w misę, ruchomą głowicę oraz różne, wymienne końcówki, które mielą, szatkują, ubijają lub ugniatają produkty. Głowica porusza się w dwojaki sposób: wokół własnej osi oraz dookoła misy. Stąd określenie "planetarny".

Jeśli uwielbiasz gotować albo piec i robisz to dość często, robot planetarny na pewno ci się przyda. Dzięki niemu ubijesz pianę, wymieszasz składniki na tort, poszatkujesz warzywa na sałatkę, zmielisz ziarna kawy lub mięso, wyrobisz ciasto drożdżowe, a nawet przygotujesz własny makaron o wybranym kształcie. Mimo tego, że jest to dość drogi i nieporęczny sprzęt, to jednak może zastąpić wiele innych kuchennych urządzeń. Najprostszy robot planetarny ze standardowym zestawem końcówek (zwykle są to haki i mieszadła do ciasta) może kosztować ok. 300 zł. Model obficie wyposażony, z dużą mocą i pojemną misą, może kosztować nawet ok. 3 tys. zł.

Robot planetarny – jaki wybrać?

Wybór robota planetarnego zależy od indywidualnych potrzeb, a duże znaczenie ma to, jakie przystawki i końcówki są dostępne w zestawie. Jeśli potrzebujesz urządzenia, które zrobi niemalże wszystko za ciebie, wybierz model z konkretnymi akcesoriami, np. malakserem czy maszynką do mielenia mięsa. W tym przypadku musisz liczyć się z większym wydatkiem. Jeśli jednak zależy ci na tym, by robot służył przede wszystkim do ubijania ciasta, wystarczy zestaw podstawowy.

Zwróć również uwagę na moc silnika. Im jest ona większa, tym robot będzie działał mocniej i dłużej, więc poradzi sobie lepiej z wymagającymi produktami, np. ciastem drożdżowym. Optymalnym wyborem będzie 1000 W, chociaż model 600-watowy również pozwoli na komfortową pracę. Pojemność misy to kolejny aspekt. Im jest ona większa, tym więcej jedzenia można przyrządzić za pierwszym razem (uniwersalne są misy o pojemności ok. 5 l), jednak zawsze warto też zwracać uwagę na maksymalną wagę produktu, którą robot jest w stanie wyrobić naraz (na to wpływa nie tylko pojemność misy, ale też moc). Dobrze jest wybierać egzemplarze metalowe, które są trwałe i niezbyt ciężkie. Pamiętaj też o regulacji prędkości pracy. 5 stopni to często absolutne minimum.

robot planetarny
© flickr.com | Neil Conway

Wybrane dla Ciebie

Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Polacy kłócą się o to danie od lat. Teraz możesz zagłosować i pokazać, kto naprawdę gotuje najlepiej
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie
Taka kawa jest najgorsza. Zawiera dodatki, od których może zakręcić się w głowie