Robot do wyrabiania ciasta - na co zwrócić uwagę?

Myślisz, że nic nie zastąpi ręcznego wyrabiania ciasta? Zawsze starasz się robić to z wyczuciem, dokładnie, używając odpowiedniej siły lub delikatnie traktując składniki. A gdyby to wszystko miał zrobić za ciebie robot kuchenny, który perfekcyjnie dobierze sposób i parametry mieszania, zagniatania, ubijania, a przy okazji zatroszczy się jeszcze o odpowiednią temperaturę dla danego rodzaju ciasta? Wybór modelu musi być przemyślany. Przecież nie oddasz swoich wypieków w niepowołane "ręce".
Głosuj
Głosuj
Podziel się
Opinie
Robot kuchenny do wyrabiania ciasta
Robot kuchenny do wyrabiania ciasta (Materiały prasowe)
WP

Ręczne wyrabianie ciasta to technika, która ma wiele zalet, ponieważ daje poczucie kontroli nad konsystencją oraz stopniem połączenia wszystkich składników. Kiedy jednak ciepło rąk sprzyja np. wyrabianiu ciasta drożdżowego, negatywnie wpływa na konsystencję kruchego. Dużego wysiłku wymaga również ubicie piany na bezę ręczną trzepaczką, czy przygotowanie nią puszystego sufletu. W tym wypadku minusem jest zmiana tempa i konieczność przerywania pracy, aby dołożyć kolejne składniki.

Prawdopodobieństwo błędu jest więc spore, a ciasto może się nie udać nie ze względu na nasze umiejętności kulinarne, ale z powodu problemów technicznych, które bez problemu rozwiązuje za nas robot kuchenny. Tylko jaki wybrać, aby naprawdę pomógł nam w naszych cukierniczych wyzwaniach? Na jakie funkcje powinniśmy zwrócić uwagę?

Robot do ciasta – jakie funkcje i parametry będą potrzebne

Maszyna do wyrabiania ciasta – aby dorównać, a nawet przewyższyć pracę ręczną – powinna cechować się odpowiednio dużą mocą, ale też wyczuciem w prowadzeniu mieszadeł. Jak uzyskać odpowiednie parametry, które pozwolą na przyrządzenie perfekcyjnych deserów? Jaki powinien być idealny robot do ciasta? Podczas zakupu zwróćmy uwagę na:

  • sposób mieszania ciasta – robot klasyczny czy planetarny
    Dokładne połączenie składników oraz wyrobienie nawet najbardziej gęstego i elastycznego ciasta tak, aby było jednolite i sprężyste, wymaga odpowiedniego trybu pracy opartej na dokładnych obrotach, zbierających masę ze ścianek misy. Klasyczne roboty kuchenne często mają problem z dokładnym mieszaniem ciasta, ponieważ ich końcówki obracają się tylko w jedną stronę. Pomagają one podczas przygotowywania wypieków, jednak o wiele lepiej sprawdzają się dokładniejsze roboty planetarne. W ich wypadku mieszadła obracają się nie tylko wokół misy, ale też wokół własnej osi. Mamy więc pewność, że wszystkie składniki zostaną połączone.

  • regulację poziomu mieszadła
    Istotną, choć często pomijaną kwestią, jest możliwość opuszczenia i podniesienia mieszadła. Jest to ważne, kiedy chcemy przygotować mniejszą ilość ciasta lub kremu. W robotach planetarnych Kenwood mamy możliwość dokładnie ubić pianę nawet z jednego białka. Ustawienie mieszadła niżej pozwala więc na większą precyzję w łączeniu wszystkich składników niezależnie od ilości przygotowywanej masy.

  • moc urządzenia
    Tempo oraz dokładność pracy urządzenia zależy przede wszystkim od jego mocy. Zazwyczaj osiąga ona około 700-1000 W, jednak może być niewystarczająca, jeśli będziemy chcieli zagnieść i wyrobić np. gęste ciasto drożdżowe lub makaronowe. Robot kuchenny do ciasta powinien więc osiągać moc ponad 1000 W. Optymalne będzie w tym wypadku 1200-1400W.

WP
  • regulację tempa pracy robota Aby robot kuchenny pracował z takim wyczuciem jak my podczas przyrządzania ciasta ręcznie, powinien mieć regulację tempa pracy. Dzięki temu moc będziemy mogli dopasować do charakterystyki konkretnego rodzaju deseru.
  • pojemność i materiał, z jakiego wykonano misę Pojemność misy robota planetarnego do wyrabiania ciasta powinna być na tyle duża, aby pomieścić wszystkie składniki. 3 litry to absolutne minimum, jednak skupić się powinniśmy raczej na urządzeniach z misą powyżej 6 litrów. Ważny jest również materiał, z jakiego została ona wykonana. Najlepsza i najbardziej wytrzymała będzie stal nierdzewna, która dodatkowo utrzyma odpowiednio niską temperaturę (potrzebną np. do wyrobienia ciasta kruchego). Wykorzystamy ją również przy kąpieli wodnej lub podgrzewaniu.
  • funkcja podgrzewania indukcyjnego Ciekawą funkcją, którą kojarzymy raczej z przygotowywaniem dań wytrawnych, jest podgrzewanie indukcyjne. Roboty planetarne z wbudowaną płytą grzewczą i możliwością regulowania temperatury nawet o 1°C przydadzą się jednak także podczas przygotowywania ciast i deserów. Dzięki nim uzyskamy optymalną temperaturę dla wyrastania cista drożdżowego, będziemy mogli łatwo rozpuścić i temperować czekoladę do słodkich ozdób, czy ubić pianę do zaparzanej bezy włoskiej.
  • łatwość czyszczenia elementów robota Jeśli pieczemy często, a robot ma nam znacznie ułatwić pracę, powinniśmy również zwrócić uwagę na łatwość czyszczenia urządzenia. Najlepiej, aby jego elementy można było bezpiecznie umieścić w zmywarce.
  • Maszyna do wyrabiania ciasta – przystawki, które ułatwią zagniatanie, mieszanie i ubijanie Oprócz ogólnych parametrów robota kuchennego na nasz sukces cukierniczy największy wpływ mają dołączone do niego mieszadła. To właśnie one odpowiedzialne są za ubijanie, zagniatanie, mieszanie, przekładanie i łączenie w jedną masę, z której później upieczemy perfekcyjnie wyrobione ciasto drożdżowe, leciutką bezę, puszysty suflet, jędrny makaron czy chrupką pizzę.
  • dokładne mieszanie składników – mieszadło w kształcie K Szerokie mieszadło w kształcie K wirując, dokładnie przylega do ścianek misy, dlatego zbiera wszystkie osiadające na nich składniki. Nadaje się do przygotowywania ciast potrzebujących wyczucia: jednoczesnej siły, precyzji i delikatności.
WP
Mieszadło K do wyrabiania ciasta Materiały prasowe
Podziel się
  • zagniatanie gęstego ciasta – spiralny hak
    Nie każdy robot kuchenny czy planetarny, który ma w opisie przygotowywanie ciasta, nadaje się tak naprawdę do jego zagniatania. Do tej czynności potrzebna jest nie tylko odpowiednia moc i prędkość, ale także dobre mieszadło, najlepiej w postaci spiralnego haka, który wyciąga i wyrabia elastyczną masę na makaron, pizzę lub chleb. Sprosta więc najtrudniejszym wyzwaniom.

WP
Spiralny hak do zagniatania ciasta Materiały prasowe
Podziel się
  • ubijanie puszystej piany – trzepaczka
    Duża, zbierająca masę z całej misy trzepaczka to element podstawowy każdego dobrego robota do ciast. Ważne, aby była mocna i wytrzymała, a jej elementy nie odkształcały się. Jednocześnie powinna pozwalać na uzyskanie doskonale napowietrzonej, aksamitnej piany z białek lub śmietany. Przyda się do przyrządzenia bezy, sufletu i lekkich kremów, więc słodkości, które należy traktować z należytą uwagą, aby mogły cieszyć oko i zachwycać podniebienie.

Trzepaczka w robocie planetarnym Materiały prasowe
Podziel się
WP
  • przygotowywanie aksamitnego kremu – mieszadło elastyczne
    Do gęstych kremów, np. na bazie masła oraz ciast o konsystencji śmietany przyda się mieszadło z elastyczną nakładką, która jeszcze dokładniej zbiera składniki ze ścianek misy. Najlepiej też, aby można było ją wymieniać, tj. np. w przypadku robotów Kenwood, które mają dwa skrzydełka w zestawie. Jedno z nich możemy w tym wypadku wykorzystać do dań słodkich, drugie do wytrawnych.

Mieszadło z elastyczną końcówką do przygotowywania kremów Materiały prasowe
Podziel się
Mieszadło do przekładania – do bitej śmietany, musów i mascarpone Materiały prasowe
Podziel się
WP
  • magia ręcznego wyrabiania – mieszadło do przekładania
    Ciekawym rozwiązaniem jest mieszadło, które imituje ruch ręki. Jest ono wyposażone w specjalne skrzydełko, które delikatnie, ale skutecznie przekłada i miesza puszyste musy, pianę czy masę na suflet, nie rozbijając cennych pęcherzyków powietrza, a jedynie łącząc wszystkie niezbędne składniki.

Dobry robot kuchenny do wyrabiania ciasta – opinie blogerów

Joanna Pachla, na swoim blogu Wyrwane z kontekstu przetestowała robot kuchenny Kenwood Chef Elite XL KVL6370S – na swoim blogu pokazała, że z łatwością można w nim ciasto na czekoladowe muffinki, cienką włoską pizzę oraz naleśniki:

Materiały prasowe
Podziel się

Źródło: Wyrwane z kontekstu
Jeśli chcesz zobaczyć, co jeszcze przygotowała w robocie planetarnym – przeczytaj wpis na blogu: 7 razy powiedzieliśmy "TAK!", czyli nasz romans z Kenwoodem.

Maia Sobczak, na swoim blogu qmamkasze.pl pokazuje, jak łatwo wyrobić ciasto na drożdżówki z owocami sezonowymi, jeśli pod ręką ma się kuchennego pomocnika, którym był robot Kenwood Chef XL.

Materiały prasowe
Podziel się

Źródło: qmamkasze.pl
Pełną relację oraz przepis na przepyszne drożdżówki można znaleźć na jej blogu: Drożdżówki z truskawkami – łatwe i smaczne jak diabli.
Łatwego wyrabiania ciasta i smacznego!

Artykuł powstał we współpracy z Kenwood.

WP
WP
0
komentarze
Głosuj
Głosuj
0
Wow!
0
Ważne
0
Słabe
0
Straszne
Trwa ładowanie
.
.
.
WP