Robaczywe grzyby. Czy można je jeść?

Sezon na grzyby nadal trwa. Jednak nie każdy spacer kończy się zebraniem jedynie zdrowych okazów. Często trafiają się niestety grzyby robaczywe. Zdradzamy, czy są one bezpieczne do zjedzenia.

Robaczywe grzybyRobaczywe grzyby
Źródło zdjęć: © Pexels

Tegoroczny sezon na grzyby można uznać za wyjątkowo udany. Grzybów w lasach jest pod dostatkiem, do czego przyczyniła się z pewnością pogoda, obfitująca w deszcze. Wiele osób uwielbia grzybobranie ze względu na przyjemne, a dodatkowo pożyteczne spędzenie czasu, najczęściej z rodziną. Jednak podczas zbierania grzybów warto przestrzegać kilku zasad. 

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że nie należy jeść grzybów robaczywych. Takie okazy można swobodnie pominąć i zostawić w lesie. Oczywiście nie zawsze na pierwszy rzut oka widać, że grzyb jest robaczywy. Często okazuje się to dopiero przy obieraniu lub krojeniu. Wtedy taki grzyb powinien trafić prosto do kosza. 

Dlaczego nie należy jeść robaczywych grzybów?

Wbrew różnym mitom robaczywe grzyby nie nadają się do jedzenia nawet po ich ususzeniu. Wysoka temperatura przegoni co prawda robaki z ich wnętrza, jednak pozostaną tam po nich odchody, które mogą być szkodliwe dla organizmu człowieka. Dlatego nie warto takich grzybów zatrzymywać. Należy wyrzucić je, nawet jeżeli oznacza to znaczne uszczuplenie naszych zbiorów. 

To trzeba pamiętać

Równie ważne jest, by po zebraniu grzybów natychmiast zabrać się za ich obieranie i przygotowywanie do późniejszego spożycia. Można je zamrozić, suszyć lub marynować albo od razu ugotować pyszne potrawy z ich dodatkiem. Nie należy przechowywać grzybów w reklamówkach czy workach foliowych, ponieważ ulegną tam szybko procesowi rozkładu. 

Jeżeli chodzi natomiast o samo grzybobranie, to nie wybiera się okazów młodych, na których nie widać jeszcze charakterystycznych cech gatunkowych. Nieodpowiednie będą również grzyby stare, które mogą zawierać szkodliwe substancje. W żadnym wypadku nie można praktykować próbowania surowych grzybów w lesie. Ich smak nie podpowie nam, czy są trujące.  

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Ma delikatny smak z lekko orzechową nutą i mało ości. Wersja wędzona dostępna w korzystnej cenie
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Mało kalorii, sporo białka, a i tak przegrywa z dorszem. Ta ryba powinna cię zainteresować
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Dodaję do placków ziemniaczanych. Są pulchne i delikatne, ale z bardzo chrupiącą skórką
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Weź z kuchennej szafki i postaw na parapecie. Problem z wilgocią na oknach zniknie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wszyscy myślą, że to tylko nieprzydatny odpad. Ja wykorzystuję je częściej niż fusy po kawie
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Wlej 3 łyżki do sałatki. Pomoże oczyścić organizm z toksyn i zregenerować wątrobę
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Syrop z cebuli może się schować. Ta mikstura ratuje odporność
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Tego absolutnie nie rób z pomidorami. Dietetyk przestrzega przed skutkami
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Chrup zamiast chipsów. Rozkręcą trawienie i wzmocnią serce
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Stosuję na infekcje i jako dodatek do potraw. Siostra imbiru dziś o połowę taniej
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Wsyp 1 łyżkę do szklanki kefiru. Zadziała jak cudowny balsam na jelita
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca
Obowiązkowa w sałatce dla seniora. Wspiera wzrok i zdrowie serca