Trwa ładowanie...

Robaczywe grzyby. Czy można je jeść?

Sezon na grzyby nadal trwa. Jednak nie każdy spacer kończy się zebraniem jedynie zdrowych okazów. Często trafiają się niestety grzyby robaczywe. Zdradzamy, czy są one bezpieczne do zjedzenia.

Robaczywe grzybyRobaczywe grzybyŹródło: Pexels
d3u7t00
d3u7t00

Tegoroczny sezon na grzyby można uznać za wyjątkowo udany. Grzybów w lasach jest pod dostatkiem, do czego przyczyniła się z pewnością pogoda, obfitująca w deszcze. Wiele osób uwielbia grzybobranie ze względu na przyjemne, a dodatkowo pożyteczne spędzenie czasu, najczęściej z rodziną. Jednak podczas zbierania grzybów warto przestrzegać kilku zasad. 

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że nie należy jeść grzybów robaczywych. Takie okazy można swobodnie pominąć i zostawić w lesie. Oczywiście nie zawsze na pierwszy rzut oka widać, że grzyb jest robaczywy. Często okazuje się to dopiero przy obieraniu lub krojeniu. Wtedy taki grzyb powinien trafić prosto do kosza. 

Dlaczego nie należy jeść robaczywych grzybów?  

Wbrew różnym mitom robaczywe grzyby nie nadają się do jedzenia nawet po ich ususzeniu. Wysoka temperatura przegoni co prawda robaki z ich wnętrza, jednak pozostaną tam po nich odchody, które mogą być szkodliwe dla organizmu człowieka. Dlatego nie warto takich grzybów zatrzymywać. Należy wyrzucić je, nawet jeżeli oznacza to znaczne uszczuplenie naszych zbiorów. 

To trzeba pamiętać 

Równie ważne jest, by po zebraniu grzybów natychmiast zabrać się za ich obieranie i przygotowywanie do późniejszego spożycia. Można je zamrozić, suszyć lub marynować albo od razu ugotować pyszne potrawy z ich dodatkiem. Nie należy przechowywać grzybów w reklamówkach czy workach foliowych, ponieważ ulegną tam szybko procesowi rozkładu. 

d3u7t00

Jeżeli chodzi natomiast o samo grzybobranie, to nie wybiera się okazów młodych, na których nie widać jeszcze charakterystycznych cech gatunkowych. Nieodpowiednie będą również grzyby stare, które mogą zawierać szkodliwe substancje. W żadnym wypadku nie można praktykować próbowania surowych grzybów w lesie. Ich smak nie podpowie nam, czy są trujące.  

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

d3u7t00
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3u7t00
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj