Risotto z kurkami i suszonymi pomidorami. Idealne danie na romantyczną kolację
Risotto to włoska klasyka. W wersji z kurkami jest delikatne i rozpływa się w ustach. Zaskocz swojego partnera i przygotuj mu romantyczną kolację.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 100 g ryżu
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 100 g kurek
- 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- 5 suszonych pomidorów
- 3 łyżki masła
- 1/2 szklanka tartego parmezanu
- 1 łyżka oliwy
- sól i pieprz
- świeży rozmaryn
- natka pietruszki
Przepis
Bulion zagotować i cały czas trzymać na małym ogniu. Kurki opłukać i osuszyć. Połowę grzybów odłożyć, a resztę pokroić. Następnie drobno posiekać cebulę i czosnek.
W garnku rozgrzać łyżkę masła i zeszklić cebulę oraz czosnek, później wrzucić kurki i smażyć. W kolejnym kroku dodać ryż oraz wino. Następnie stopniowo wlewać bulion i gotować risotto przez około 20 minut. Dodać suszone pomidory pokrojone w paski.
Zdjąć z ognia, dodać pozostałe dwie łyżki masła oraz wrzucić 3 łyżki parmezanu. Doprawić solą, rozmarynem i świeżo mielonym pieprzem. Całość wymieszać i odstawić żeby się "przegryzło".
W kolejnym kroku podsmażyć pozostałą część kurek na łyżce oliwy. Następnie posiekać drobno pietruszkę. Risotto poddaj na głębokim talerzu. Wyłóż na danie podsmażone kurki i całość posyp pietruszką oraz parmezanem.