Risotto z kiełbasą i koprem włoskim. Pyszny pomysł na jesienny obiad
Alternatywa dla tradycyjnego risotto. Proste risotto z kiełbaskami wieprzowymi i koprem włoskim, to sukces do uzyskania pysznego posiłku w środku dnia. Zachwyci rodzinę i przyjaciół. To proste oraz szybkie danie.
- Czas przygotowania: 30-60 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia włoska
- Kategoria przepisów: Obiad
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 4 kiełbasy wieprzowe pokrojone w plastry
- 1 łyżka masła
- 2 cebule kopru włoskiego
- 1 łyżka nasion kopru włoskiego
- 1 ząbek czosnku
- 300 g ryżu
- kieliszek białego wina
- 1 l bulionu z kurczaka
- 50 g startego parmezanu
Przepis
Smażyć plastry kiełbasy do czasu, aż się zrumienią. Następnie przenieść do rozgrzanego piekarnika. Użyć tej samej patelni do roztopienia masła i dodać pokrojony koper oraz nasiona kopru. Smażyć, aż koperek zmięknie. Później dodać zmiażdżony ząbek czosnku i dusić jeszcze przez 1 minutę. Później wrzucić ryż i zalać winem, a następnie powoli porcjami dodawać bulionu z kurczaka, cały czas mieszając. Na koniec dodać plastry ciepłej kiełbasy. Całość posypać starym parmezanem i świeżo mielonym pieprzem.