Regenerujący bulion i inne rodzinne smaki

Smaki dzieciństwa i dania dla karmiących kobiet w prostych przepisach.

Rodzinny jadłospis musi być urozmaicony, a przede wszystkim potrawy powinny być dobrze doprawione. To sprawi, że jedzenie będzie smaczne i nawet największy niejadek skusi się chociaż na spróbowanie. Piotr Kucharski poleca dla mam i reszty rodziny m.in. przygotowanie zapiekanego ryżu z jabłkiem, regeneracyjny bulion i potrawkę z buraków.

Regenerujący bulion

Składniki:
600 g mieszanego mięsa z kością: gicz wołowa, szyja z indyka, noga z kaczki
5-6 marchewek
2 korzenie pietruszki
1 mały seler
1 por
2-3 liście laurowe
3 ziarna ziela angielskiego
5 ziaren pieprzu
0,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka kozieradki
kawałek glonów kombu

Przygotowanie:
Mięsa umyć, zalać zimną wodą i gotować na wolnym ogniu około 2 godzin. Marchewki, pietruszki, seler i por obrać i pokroić, dodać do garnka. Wywar zagotować, następnie zmniejszyć płomień i gotować około 3-4 godzin. Wywar można pić, aby się wzmocnić oraz używać do przygotowania zup, potrawek i różnego rodzaju kasz i ryżu.

POLECAMY:

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja