Ravani - grecki biszkopt z kaszą manną i migdałami. Cudownie wilgotny i słodki
Ravani to przepyszne greckie ciasto, przygotowywane na bazie semoliny lub kaszy manny. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Kropką nad i jest aromatyczny cukrowy syrop, który sprawia, że wypiek jest cudownie słodki, wilgotny i dosłownie rozpływa się w ustach.
oprac. Katarzyna Gileta
- Czas przygotowania: 60-90 minut
- Kategoria przepisów: Ciasta
- Sposób przygotowania: Pieczenie
- Główne składniki :
Składniki
Składniki na syrop:
- 25 dag cukru
- 1/2 szklanki wody
- 1/2 szklanki z cytryny
- 2 łyżki brandy (najlepiej metaksy)
Przepis
- Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć.
- Dodać pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszę manną.
- Wymieszać wszystkie składniki mikserem, dodając na końcu płatki migdałowe, skórkę z pomarańczy i sok.
- Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170 st. C.
- Metaksę zagotować z cukrem, 1/2 szklanki wody i sokiem z cytrynowym.
- Tak przygotowanym syropem nasączyć gorące ciasto i odstawić do ostygnięcia.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl