Ravani - grecki biszkopt z kaszą manną i migdałami. Cudownie wilgotny i słodki

Ravani to przepyszne greckie ciasto, przygotowywane na bazie semoliny lub kaszy manny. Ciasto jest bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Kropką nad i jest aromatyczny cukrowy syrop, który sprawia, że wypiek jest cudownie słodki, wilgotny i dosłownie rozpływa się w ustach.

Ravani - grecki biszkopt z kaszą manną i migdałami. Cudownie wilgotny i słodkiRavani - grecki biszkopt z kaszą manną i migdałami. Cudownie wilgotny i słodki
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 20 dag masła
  • 14 dag kaszy manny
  • 12 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 5 dag płatków migdałowych
  • 6 jajek
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1 cukier waniliowy
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • sól

Składniki na syrop:

  • 25 dag cukru
  • 1/2 szklanki wody
  • 1/2 szklanki z cytryny
  • 2 łyżki brandy (najlepiej metaksy)

Przepis

  • Masło, żółtka, cukier i cukier waniliowy utrzeć.
  • Dodać pianę z białek, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kaszę manną.
  • Wymieszać wszystkie składniki mikserem, dodając na końcu płatki migdałowe, skórkę z pomarańczy i sok.
  • Masę przełożyć do wysmarowanej tłuszczem tortownicy i piec w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 170 st. C.
  • Metaksę zagotować z cukrem, 1/2 szklanki wody i sokiem z cytrynowym.
  • Tak przygotowanym syropem nasączyć gorące ciasto i odstawić do ostygnięcia.

Wybrane dla Ciebie

Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
Kiedyś to zdrowe mięso jadły tylko elity. Dziś jest zapomniane, a jest chude i ma dużo białka
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
W Polsce prawie nieznany. Zapobiega miażdżycy i cukrzycy
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Mało popularne warzywo, a świetny zamiennik ziemniaków. Odżywia jelita i wspiera serce
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Ruskie z azjatyckim sznytem i sos z żurku. Tak wygląda fine dinning po polsku
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Jesz suszone jabłka? Oto jak wpływają na twój organizm
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Z 3 składników robię delikatny i mięciutki chlebek. Nie podnosi cukru we krwi i nie tuczy
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Zjadłem ciasto za 2 zł w "nowym" pociągu. Wyczułem to już po pierwszym kęsie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
Nie tylko do rosołu. Oto jak możesz ją wykorzystać, aby poprawić krążenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
To królowe piątkowych obiadów. Jaka była moja radość, gdy kupiłem je w promocyjnej cenie
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
Zastanów się dwa razy, zanim sięgniesz po tę paprykę. Dietetyk ostrzega
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
To najsmaczniejsze jabłko na świecie. Pochodzi z Francji, a szarlotka z nim to poezja smaku
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości
Większość Polaków popełnia błąd przy gotowaniu jajek. Tracą wszystkie wartości