Ramen na rozgrzanie. Zrób perfekcyjną azjatycką zupę w swojej kuchni
Po pierwsze baza
Ramen to w trzech słowach wieloskładnikowa japońska potrawa. Bazą jest aromatyczny bulion, a drugi najważniejszy składnik to charakterystyczny makaron. To właśnie od nazwy długich nitek z mąki pszennej całe danie wzięło swoją nazwę. Ilu kucharzy, tyle pomysłów i receptur na japoński specjał. Ramen może być wegetariański, rybny, a także mięsny. Jest na tyle popularny, że w Kraju Kwitnącej Wiśni zjemy go zarówno w biedniejszej dzielnicy w Nagasaki, jak i w ekskluzywnej restauracji w centrum Tokio. Oto, co trzeba wiedzieć przed gotowaniem ramenu.
Japończycy zwracają szczególną uwagę na wodę, której używają do gotowania. Musi mieć odpowiednią jakość i twardość. Wyróżnia się trzy główne szkoły przygotowywania wywaru. Shio, czyli na soli, shoyu na soi oraz tonkotsu na szpiku i kościach wieprzowych. Ostatni to procedura dla wtajemniczonych. Wymaga bowiem gotowania aż przez szesnaście godzin, jest najcięższy i wyróżnia go biały kolor.
Makaron
Kluski wyróżniają się smakiem, kolorem i konsystencją. Powstaje z mieszanki wody, mąki i wody alkalicznej kansui, która ma żółty kolor, nadający charakterystyczną barwę całemu produktowi. Woda ta wzbogacona jest o węglan sodu i węglan potasu. Doskonale harmonizuje się z bulionem, mięsem oraz dodatkami. Samodzielne przygotowanie makarony ramen nie należy do najłatwiejszych, ale bez problemu możemy kupić go w sklepach z produktami z kuchni świata.
Mięso
Dawka białka, czyli mięsny element ramena, to oblig, ale od nas zależy, na jaki rodzaj się zdecydujemy. W typowo mięsnym wydaniu jest to wieprzowina, wcześniej obsmażona, ale możemy wykorzystać także drób lub owoce morza. Ważne są jednak proporcje. Mięsne dodatki nie mogą zdominować całego dania.
Dodatki
W tym temacie mamy dowolność. Wizualny i smakowy akcent z pewnością stanowią ugotowane na twardo jajka, podane w formie połówek. Do tego te najpopularniejsze, czyli wodorosty, kiełki, grzyby, awokado, szczypiorek. Niezależnie od bazy i doboru mięsa, nie możemy zapomnieć o imbirze, szalotce i czosnku.
Przepis na ramen od "Just my delicious"
Składniki na ramen (około 4 porcje): 1-1,5l bulionu drobiowego, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, 2-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, odrobina chilli do smaku, około 2-4 pojedyncze filety z kurczaka, około 500 g makaronu typu udon, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 płat suszonych alg nori pocięty na wąskie paseczki, pęczek szczypioru.
Bulion wraz z imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, solą, chilli oraz filetami (w całości) zagotuj. Do misek nałóż porcję przygotowanego zgodnie z zaleceniami na opakowaniu makaronu, na nim ułóż pokrojone w plastry ugotowane mięso i połówki jaj. Teraz wlej gorący bulion. Całość posyp paseczkami nori oraz posiekanym szczypiorem i już.