Ramen na rozgrzanie. Zrób perfekcyjną azjatycką zupę w swojej kuchni

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM

/ 5Po pierwsze baza

Obraz
© 123RF.COM

Ramen to w trzech słowach wieloskładnikowa japońska potrawa. Bazą jest aromatyczny bulion, a drugi najważniejszy składnik to charakterystyczny makaron. To właśnie od nazwy długich nitek z mąki pszennej całe danie wzięło swoją nazwę. Ilu kucharzy, tyle pomysłów i receptur na japoński specjał. Ramen może być wegetariański, rybny, a także mięsny. Jest na tyle popularny, że w Kraju Kwitnącej Wiśni zjemy go zarówno w biedniejszej dzielnicy w Nagasaki, jak i w ekskluzywnej restauracji w centrum Tokio. Oto, co trzeba wiedzieć przed gotowaniem ramenu.

Japończycy zwracają szczególną uwagę na wodę, której używają do gotowania. Musi mieć odpowiednią jakość i twardość. Wyróżnia się trzy główne szkoły przygotowywania wywaru. Shio, czyli na soli, shoyu na soi oraz tonkotsu na szpiku i kościach wieprzowych. Ostatni to procedura dla wtajemniczonych. Wymaga bowiem gotowania aż przez szesnaście godzin, jest najcięższy i wyróżnia go biały kolor.

/ 5Makaron

Obraz
© iStock.com

Kluski wyróżniają się smakiem, kolorem i konsystencją. Powstaje z mieszanki wody, mąki i wody alkalicznej kansui, która ma żółty kolor, nadający charakterystyczną barwę całemu produktowi. Woda ta wzbogacona jest o węglan sodu i węglan potasu. Doskonale harmonizuje się z bulionem, mięsem oraz dodatkami. Samodzielne przygotowanie makarony ramen nie należy do najłatwiejszych, ale bez problemu możemy kupić go w sklepach z produktami z kuchni świata.

/ 5Mięso

Obraz
© iStock.com

Dawka białka, czyli mięsny element ramena, to oblig, ale od nas zależy, na jaki rodzaj się zdecydujemy. W typowo mięsnym wydaniu jest to wieprzowina, wcześniej obsmażona, ale możemy wykorzystać także drób lub owoce morza. Ważne są jednak proporcje. Mięsne dodatki nie mogą zdominować całego dania.

/ 5Dodatki

Obraz
© iStock.com

W tym temacie mamy dowolność. Wizualny i smakowy akcent z pewnością stanowią ugotowane na twardo jajka, podane w formie połówek. Do tego te najpopularniejsze, czyli wodorosty, kiełki, grzyby, awokado, szczypiorek. Niezależnie od bazy i doboru mięsa, nie możemy zapomnieć o imbirze, szalotce i czosnku.

/ 5Przepis na ramen od "Just my delicious"

Obraz
© WP.PL | www.justmydelicious.com

Składniki na ramen (około 4 porcje): 1-1,5l bulionu drobiowego, 1 łyżeczka startego korzenia imbiru, 2-4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, około 2 łyżki sosu sojowego, sól do smaku, odrobina chilli do smaku, około 2-4 pojedyncze filety z kurczaka, około 500 g makaronu typu udon, 4 jajka ugotowane na twardo, 1 płat suszonych alg nori pocięty na wąskie paseczki, pęczek szczypioru.

Bulion wraz z imbirem, czosnkiem, sosem sojowym, solą, chilli oraz filetami (w całości) zagotuj. Do misek nałóż porcję przygotowanego zgodnie z zaleceniami na opakowaniu makaronu, na nim ułóż pokrojone w plastry ugotowane mięso i połówki jaj. Teraz wlej gorący bulion. Całość posyp paseczkami nori oraz posiekanym szczypiorem i już.

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Zalej 1 łyżeczkę i pij codziennie. Pomoże obniżyć ciśnienie, a cukier nie będzie skakał
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Świetny z jogurtem na śniadanie. Oczyszcza organizm, regeneruje wątrobę i zmniejsza ryzyko zawału
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ostatni dzwonek na zbiory. Sok z tych owoców zmniejsza ryzyko nowotworów
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Ten koktajl wspiera odporność i pomaga w odchudzaniu. Pij go z samego rana
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał