Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu

Puszyste racuszki z jabłkami to prawdziwy smak dzieciństwa. Na śniadanie proponujemy klasyczny przepis w zupełnie nowej odsłonie. Dodatek aromatycznych przypraw i ziół odmieni smak babcinego specjału.

Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniuRacuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • garść porwanej melisy
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka mleka owsianego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła klarowanego plus do smażenia
  • ok. 150 g białej czekolady
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • skórkę otartą z połowy limonki
  • półtorej czubatej łyżki oleju kokosowego

Przepis

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Mleko krótko podgrzej tak, aby miało ok. 30-40 stopni. Mleko dodaj do drożdży. Wsyp kilka czubatych łyżek mąki. Połącz składniki i odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Wlej do miski. Dodaj cynamon. Zamieszaj. Wsyp mąkę. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę do półtorej. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój w kostkę. Melisę posiekaj drobno. Do miski z wyrośniętym ciastem dodaj jabłka i melisę. Całość delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z każdej strony aż, się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z wanilią, skórką z limonki i olejem kokosowym. Racuchy podawaj polane czekoladą i posypane świeżymi listkami melisy.

Wybrane dla Ciebie
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
To warzywo powinno być obowiązkowe dla seniorów. Wspomaga pracę mózgu i jelit
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Warto już dziś przygotować zapas na święta. Dyskonty i markety kuszą promocjami
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Wędlina szybko stanie się zielona i śliska. Ten błąd popełnia prawie każdy
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Buraki ugotują się raz-dwa. Ten sprytny myk podpowiedziała mi pani z targu
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Dziadek przechowuje ziemniaki tylko w ten sposób. Pozostają twarde i jędrne aż do wiosny
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Wystarczy łyżeczka na czczo. Reguluje cukier i wspiera serce
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Nigdy nie smaż ryby na tym tłuszczu. Ma to fatalne skutki zdrowotne
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Wystarczy jedno dziennie. Infekcje będą cię omijać i szybko poczujesz luz w pasie
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Polacy krzywią się na jej widok. Ja doceniam za niezwykłe właściwości i atrakcyjne ceny
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Wielu myśli, że jest ostra. Ma więcej witaminy C niż cytryna i nawet po obróbce cieplnej zachowuje większość wartości
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Poprawia trawienie lepiej niż mięta i rozgrzewa. Parzę po jedzeniu zamiast zwykłej herbaty
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść
Lubisz pomarańcze? Koniecznie zrób tę czynność, zanim zaczniesz je jeść