Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu

Puszyste racuszki z jabłkami to prawdziwy smak dzieciństwa. Na śniadanie proponujemy klasyczny przepis w zupełnie nowej odsłonie. Dodatek aromatycznych przypraw i ziół odmieni smak babcinego specjału.

Racuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniuRacuchy z jabłkami i melisą. Klasyka w nowym wydaniu
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • garść porwanej melisy
  • 2 średniej wielkości jabłka
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szklanka mąki orkiszowej
  • szklanka mleka owsianego
  • 25 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • płaska łyżka cukru
  • 30 g rozpuszczonego masła klarowanego plus do smażenia
  • ok. 150 g białej czekolady
  • ziarenka z jednej laski wanilii
  • skórkę otartą z połowy limonki
  • półtorej czubatej łyżki oleju kokosowego

Przepis

Drożdże rozetrzyj z cukrem. Mleko krótko podgrzej tak, aby miało ok. 30-40 stopni. Mleko dodaj do drożdży. Wsyp kilka czubatych łyżek mąki. Połącz składniki i odstaw pod przykryciem na ok. 10 minut. Masło rozpuść i odstaw do wystygnięcia. Wlej do miski. Dodaj cynamon. Zamieszaj. Wsyp mąkę. Odstaw pod przykryciem w ciepłe miejsce na ok. godzinę do półtorej. W tym czasie umyj i obierz jabłka. Pokrój w kostkę. Melisę posiekaj drobno. Do miski z wyrośniętym ciastem dodaj jabłka i melisę. Całość delikatnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej masło. Za pomocą łyżki nakładaj ciasto i smaż z każdej strony aż, się zarumieni. Odkładaj na ręcznik papierowy. W kąpieli wodnej rozpuść czekoladę z wanilią, skórką z limonki i olejem kokosowym. Racuchy podawaj polane czekoladą i posypane świeżymi listkami melisy.

Wybrane dla Ciebie
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Zamiast do śmietany, trafia do pasztetu. Teściowa ze zdumienia przetrze oczy
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Podaj na kolację. Męski problem odejdzie w niepamięć
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości