Trwa ładowanie...
d3elul4
d3elul4

Racuchy orkiszowe z jabłkami. Miękkie i nieziemsko pyszne

Przepis

Nie ma nic lepszego niż pulchne drożdżowe racuchy z jabłkami. Takie placuszki świetnie smakują z kubkiem gorącego kakao. Skusicie się? Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".

1.0
(3 głosy)
Oceń:
d3elul4
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

2

Racuchy orkiszowe z jabłkami. Miękkie i nieziemsko pyszne
Kuchennymi Drzwiami
Racuchy orkiszowe z jabłkami. Miękkie i nieziemsko pyszne
Składniki
  • 200 g mąki orkiszowej T550
  • 200 ml kefiru
  • 2 jajka
  • 1/4 łyżeczki suchych drożdży
  • 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
  • 2 jabłka grójeckie
  • masło klarowane do smażenia
  • cukier puder do posypania
Przepis

1. Mąkę przesiewamy do większej miski, wsypujemy drożdże i cukier waniliowy.

2. Kefir mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki, mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut.

3. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.

4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy porcje ciasta, formujemy je w kształt racuchów i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.

5. Po usmażeniu odsączamy racuchy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.

6. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.

Zobacz też: wieniec na zakwasie

Masz newsa, zdjęcie lub filmik? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Racuchy orkiszowe z jabłkami. Miękkie i nieziemsko pyszne
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki
d3elul4

Podziel się opinią

1
Share
d3elul4
d3elul4

d3elul4
d3elul4
d3elul4