Racuchy orkiszowe z jabłkami. Miękkie i nieziemsko pyszne
Nie ma nic lepszego niż pulchne drożdżowe racuchy z jabłkami. Takie placuszki świetnie smakują z kubkiem gorącego kakao. Skusicie się? Przepis z bloga "Kuchennymi drzwiami".
Anna Kamińska
- Czas przygotowania: Do 30 minut
- Rodzaj kuchni: Kuchnia polska
- Kategoria przepisów: Śniadanie
- Sposób przygotowania: Smażenie
- Główne składniki :
Składniki
- 200 g mąki orkiszowej T550
- 200 ml kefiru
- 2 jajka
- 1/4 łyżeczki suchych drożdży
- 1 torebka cukru z prawdziwą wanilią
- 2 jabłka grójeckie
- masło klarowane do smażenia
- cukier puder do posypania
Przepis
1. Mąkę przesiewamy do większej miski, wsypujemy drożdże i cukier waniliowy.
Przepis
2. Kefir mieszamy z jajkami i wlewamy do mąki, mieszamy i odstawiamy ciasto w ciepłe miejsce na 20 minut.
Przepis
3. W tym czasie obieramy jabłka i kroimy na kawałki, dodajemy do ciasta, mieszamy.
Przepis
4. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i kładziemy porcje ciasta, formujemy je w kształt racuchów i smażymy na średnim ogniu z obu stron na złoty kolor.
Przepis
5. Po usmażeniu odsączamy racuchy na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.
Przepis
6. Układamy na półmisku i posypujemy cukrem pudrem.
Źródło artykułu: kuchnia.wp.pl