Trwa ładowanie...
dfdol7p
Diana Rusiłowicz

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Jak je zrobić?

Przepis

Mięciutkie i pachnące racuchy z jabłkami nadziane czekoladą. Są tak pyszne, że aż trudno im się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Przepis z bloga "Di bloguje".

dfdol7p
2.3
(3 głosy)
Oceń:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Okazja:
123RF
Źródło: 123RF
Składniki
  • 250g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 2-3 jabłka
  • około 60 g czekolady
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)
Przepis
  • Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
  • Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek z czekoladą.
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.
  • Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
  • Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć z jabłkami i czekoladą.
  • Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju.
  • Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Racuchy drożdżowe z jabłkami. Jak je zrobić?
Kategoria przepisów
Rodzaj potrawy
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

3
Share
dfdol7p

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dfdol7p
dfdol7p
dfdol7p
dfdol7p
Więcej tematów
dfdol7p