Racuchy drożdżowe z jabłkami. Jak je zrobić?

Mięciutkie i pachnące racuchy z jabłkami nadziane czekoladą. Są tak pyszne, że aż trudno im się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Przepis z bloga "Di bloguje".

Racuchy drożdżowe z jabłkami. Jak je zrobić?Racuchy drożdżowe z jabłkami. Jak je zrobić?
Diana Rusiłowicz

Składniki

  • 250g mąki pszennej
  • 25g świeżych drożdży
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli
  • 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
  • 1 jajko

Dodatkowo:

  • 2-3 jabłka
  • około 60 g czekolady
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania (opcjonalnie)

Przepis

  • Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
  • Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek z czekoladą.
  • Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.
  • Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
  • Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć z jabłkami i czekoladą.
  • Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju.
  • Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
  • Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja