Racuchy drożdżowe z jabłkami. Jak je zrobić?
Mięciutkie i pachnące racuchy z jabłkami nadziane czekoladą. Są tak pyszne, że aż trudno im się oprzeć. Spróbujcie koniecznie. Przepis z bloga "Di bloguje".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Okazja: |
- 250g mąki pszennej
- 25g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 szczypta soli
- 4/5 szklanki mleka (1 szklanka = 250 ml)
- 1 jajko
- Mąkę przesypać do miski. Dodać pokruszone drożdże, cukier oraz szczyptę soli.
- Całość zalać ciepłym mlekiem i odstawić na czas przygotowania jabłek z czekoladą.
- Jabłka obrać i pokroić w kostkę, a czekoladę niezbyt drobno posiekać.
- Następnie do ciasta wbić jajko oraz wsypać cukier waniliowy.
- Wszystko razem porządnie wyrobić oraz na końcu połączyć z jabłkami i czekoladą.
- Ciasto nabierać łyżką stołową i kłaść na uprzednio rozgrzany olej. Aby ciasto nie przywierało do łyżki, należy ją maczać w gorącym oleju.
- Racuchy smażyć z obu stron na złoty kolor.
- Gotowe odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku kuchennym i posypać cukrem pudrem.
Kategoria przepisów | |
Rodzaj potrawy | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze