Racuchy drożdżowe jak pączki? Zobacz, jak je zrobić!

Proste do zrobienia, miękkie, puszyste i bardzo smaczne. Nie zużyjesz na nie tak dużo oleju, jak w przypadku smażenia zwykłych pączków, a w wyglądzie i smaku są niemal identyczne. Mało kto wie, że racuchy drożdżowe, o których mowa można usmażyć jak pączki. Są odrobinę mniej od nich słodkie, dlatego bez przeszkód możesz je posmarować słodką konfiturą. Sprawdzą się zarówno jako przekąska, jak i danie obiadowe. Jak je przyrządzić?

Racuchy - jak je wykonać?
Źródło zdjęć: © 123RF

Racuchy - co to za danie?

Racuchy to potrawa, która wywodzi się z kuchni ludowej. To niewielkie, smażone z obu stron na złoto placuszki, zrobione z mąki, mleka, drożdży lub jaj. Zazwyczaj robimy je z jabłkami, czasem z dodatkiem goździków lub cynamonu, z rabarbarem lub śliwkami. Podajemy je na słodko ze śmietaną, cukrem pudrem lub z marmoladą.

Racuchy drożdżowe można smażyć jak pączki, poniżej podajemy przepis jak to zrobić. Może się okazać, że kiedy raz ich spróbujesz, nie wrócisz już więcej do tradycyjnych pączków!

Racuchy drożdżowe jak pączki - przepis

Potrzebne składniki:

500 g mąki pszennej;
50 g drożdży;
100 g masła;
300 ml mleka;
50 g cukru;
2 jajka;
0,5 łyżeczki soli;
łyżka alkoholu (wódki lub spirytusu);
olejek waniliowy.

Sposób wykonania:

1. Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy cukier i mąkę oraz 1/3 szklanki ciepłego mleka. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i odstawiamy "do wyrośnięcia" na 15 minut.

2. Przesiewamy mąkę przez sitko. W rondelku rozpuszczamy masło i odstawiamy do wystudzenia. Do większej miski wsypujemy przesianą mąkę, sól, cukier, olejek waniliowy i lekko przestudzone masło. Dodajemy jajka, resztę ciepłego mleka i wyrośnięte drożdże.

3. Ręcznie lub przy pomocy robota kuchennego wyrabiamy ciasto, przekładamy do miski i przykrywamy (najlepiej bawełnianą ściereczką). Odstawiamy do wyrośnięcia na 45 minut w cieple miejsce, powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

4. Na patelni rozgrzewamy około 1,5 cm oleju i przy pomocy łyżki namoczonej w oleju nakładamy na nie ciasto drożdżowe, formując płaskie placki.

5. Smażymy na małym ogniu 10 minut z jednej strony, przewracamy i smażymy 5 minut z drugiej strony. Usmażone racuchy odsączamy ze zbyt dużej ilości tłuszczu przy pomocy ręcznika papierowego. Na koniec posypujemy cukrem pudrem. Gotowe.

Smacznego!

Źródło artykułu:
Wybrane dla Ciebie
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
To deser, który jem niemal codziennie. Skończyły się moje problemy z brzuchem i jelitami
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Czerwona plamka na jajku. Mało kto wie, co oznacza i czy można je bezpiecznie zjeść
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Wymiata złogi z jelit i pomaga w odchudzaniu. Idealna dla sercowców
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Brudne słoiki wyrzucaj do tego kosza. Wielu popełnia błąd
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Rzadko gości w naszej kuchnni. Chroni serce i poprawia pamięć, dlatego jest idealny dla seniorów
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Mięso delikatne jak żadne inne. Ma mało tłuszczu, za to pełno białka i żelaza
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Wypij rano przed śniadaniem. Pomoże obniżyć cukier
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Jest bardzo podobna do jarzynowej, ale tysiąc razy lepsza. Na Boże Narodzenie zachwycę wszystkich pomysłem
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Lepsza niż z kawiarni. Doskonale rozgrzewa, dodaje energii i poprawia koncentrację
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Wystarczy dolać pół szklanki do masy. Mielone wychodzą delikatne, pulchne, ale mają chrupką skórkę
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Dodaję łyżkę do placków ziemniaczanych. Wychodzą chrupkie, ale nie piją tłuszczu
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
Na jarmarku w Białymstoku nawet ciepły kompot ma swoją cenę. Stówka na osobę to minimum
ZANIM WYJDZIESZ... NIE PRZEGAP TEGO, CO CZYTAJĄ INNI! 👇