Quiche, czyli ciasto z czymkolwiek

Męczy cię robienie omletów i naleśników? Czas na quische - szybkie ciasto o niesamowitych walorach smakowych.

Quiche, czyli ciasto z czymkolwiek
Źródło zdjęć: © archiwum | archiwum

Męczy cię robienie omletów i naleśników? Czas na quische - szybkie ciasto o niesamowitych walorach smakowych.

Quiche to danie, które zaspokoi gusta każdego. Może być mięsne lub wegetariańskie. Z grzybami lub szpinakiem, mięsem mielonym lub boczkiem. Tylko od wyobraźni kucharza zależy, z czym zostanie podane.

Podstawą jest oczywiście ciasto. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: szklanki mąki, pół kostki masła, 3 łyżek zimnej wody, łyżeczkę soli i olej.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Do tego dodajemy zimne masło i sól. Siekamy nożem i wlewamy 3 łyżki zimnej wody. Szybko ugniatamy ciasto i formujemy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny.

Możemy przygotować także ciasto z dodatkiem jajka. Składać się ono będzie z 1,5 szklanki mąki, 15 dag twarogu, 2 jaj, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 5 łyżek oleju i łyżeczki soli.
Mieszamy ze sobą twaróg, sól, olej i jajka. Jednolitą masę wyrabiamy z mąką i proszkiem.

Przygotowane ciasto układamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Należy formować wysokie brzegi, aby podczas pieczenia nie uciekało nadzienie. Dobrze jest zapiec placek w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Czas przygotować nadzienie. Jeśli lubicie ser, to ta propozycje jest właśnie dla was. Potrzebujemy: 400 ml gęstej śmietany, 10 dag tartego żółtego sera, 5 jajek, gałkę muszkatołową, 25 dag różnych serów (wedle upodobania), słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz.
Sery pokroić w kostkę centymetrowej grubości i ułożyć na cieście. Teraz bierzemy się za wymieszanie śmietany z jajkami i tartym serem. Masę przyprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą oraz pieprzem i zalewamy ser.

Do grzybowego quiche potrzebować będziemy: 30 dag grzybów (wedle upodobania), 2 cebule, ząbek czosnku, szczypior, 100 ml mięsnego bulionu, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki masła, 5 jajek, 300 ml śmietany 30%, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Grzyby kroimy na kawałki, wrzucamy do roztopionego w rondlu masła i dusimy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i dusimy jeszcze przez kilka minut. Na końcu dodajemy pokrojony szczypior, dolewamy bulion i sos sojowy. Całość przyprawiamy i dusimy aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu masę wykładamy na ciasto i zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.

Mięsożercom polecamy quiche z boczkiem. Przygotujmy ok. 10 dag bekonu, 30 dag żółtych serów (wedle upodobań), 500 ml śmietany, 3 jajka, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, sól i pieprz.
Zaczynamy od pokrojenia serów w kostkę, a boczku w paski - oraz ułożenia ich na cieście. Teraz możemy przygotować sos. Roztrzepujemy jajka i mieszamy je ze śmietaną. Nie zapomnijmy przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

Pamiętajmy, że quiche pieczemy przez 30-40 minut. Najlepsze jest zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Podaliśmy jedynie trzy rodzaje farszu, ale proponujemy puścić wodze fantazji. Quiche można przygotowywać na setki fantazyjnych sposobów: z kurczakiem, ze szpinakiem, ziemniakami... Wystarczy w umiejętny sposób połączyć ze sobą składniki.

qk

Źródło artykułu:

Wybrane dla Ciebie

Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Jeśli widzisz to na opakowaniu z mięsem, lepiej nie kupuj. Możesz poważnie się zatruć
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Wiesz, kiedy pić siemię lniane? Pora dnia ma ogromne znaczenie
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Doświadczony rolnik poradził mi, kiedy podlewać warzywa. Teraz są wielkie, soczyste i nie pękają
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Gasi pragnienie jak arbuz, pomaga trzymać ciśnienie w ryzach. Tak wybierzesz najsoczystszy okaz
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Te napoje szkodzą w upały. Eksperci radzą, by ich unikać
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Nigdy nie jedz tak arbuza. To połączenie może uszkadzać wątrobę, a wielu tak robi
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
Co się stanie, jeśli będziesz jadł ogórki? Zmiany są zauważalne już przy 1 sztuce dziennie
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
To mięso ma mało kalorii, tłuszczu i cholesterolu. W Polsce zjesz je tylko w kilku miejscach
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Zapomnij o chia i siemieniu lnianym. Ten kisiel to balsam na jelita i żoładek
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Boimy się tak jeść. Dietetyk podkreśla, że to uszczelnia jelita i zmniejsza stany zapalne
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Najbardziej zanieczyszczone warzywo, a Polacy zajadają. Niestety wyniki badań nie dają złudzeń
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów
Mama nie wyrzuca, a robi nawóz. Wszyscy zazdroszczą jej słodkości i rozmiaru pomidorów