Trwa ładowanie...
26-09-2008 14:34

Quiche, czyli ciasto z czymkolwiek

Męczy cię robienie omletów i naleśników? Czas na quische - szybkie ciasto o niesamowitych walorach smakowych.

Quiche, czyli ciasto z czymkolwiekŹródło: archiwum, fot: archiwum
d3ow07r
d3ow07r

Męczy cię robienie omletów i naleśników? Czas na quische - szybkie ciasto o niesamowitych walorach smakowych.

Quiche to danie, które zaspokoi gusta każdego. Może być mięsne lub wegetariańskie. Z grzybami lub szpinakiem, mięsem mielonym lub boczkiem. Tylko od wyobraźni kucharza zależy, z czym zostanie podane.

Podstawą jest oczywiście ciasto. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: szklanki mąki, pół kostki masła, 3 łyżek zimnej wody, łyżeczkę soli i olej.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Do tego dodajemy zimne masło i sól. Siekamy nożem i wlewamy 3 łyżki zimnej wody. Szybko ugniatamy ciasto i formujemy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny.

Możemy przygotować także ciasto z dodatkiem jajka. Składać się ono będzie z 1,5 szklanki mąki, 15 dag twarogu, 2 jaj, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 5 łyżek oleju i łyżeczki soli.
Mieszamy ze sobą twaróg, sól, olej i jajka. Jednolitą masę wyrabiamy z mąką i proszkiem.

d3ow07r

Przygotowane ciasto układamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Należy formować wysokie brzegi, aby podczas pieczenia nie uciekało nadzienie. Dobrze jest zapiec placek w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.

Czas przygotować nadzienie. Jeśli lubicie ser, to ta propozycje jest właśnie dla was. Potrzebujemy: 400 ml gęstej śmietany, 10 dag tartego żółtego sera, 5 jajek, gałkę muszkatołową, 25 dag różnych serów (wedle upodobania), słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz.
Sery pokroić w kostkę centymetrowej grubości i ułożyć na cieście. Teraz bierzemy się za wymieszanie śmietany z jajkami i tartym serem. Masę przyprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą oraz pieprzem i zalewamy ser.

Do grzybowego quiche potrzebować będziemy: 30 dag grzybów (wedle upodobania), 2 cebule, ząbek czosnku, szczypior, 100 ml mięsnego bulionu, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki masła, 5 jajek, 300 ml śmietany 30%, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Grzyby kroimy na kawałki, wrzucamy do roztopionego w rondlu masła i dusimy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i dusimy jeszcze przez kilka minut. Na końcu dodajemy pokrojony szczypior, dolewamy bulion i sos sojowy. Całość przyprawiamy i dusimy aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu masę wykładamy na ciasto i zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.

Mięsożercom polecamy quiche z boczkiem. Przygotujmy ok. 10 dag bekonu, 30 dag żółtych serów (wedle upodobań), 500 ml śmietany, 3 jajka, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, sól i pieprz.
Zaczynamy od pokrojenia serów w kostkę, a boczku w paski - oraz ułożenia ich na cieście. Teraz możemy przygotować sos. Roztrzepujemy jajka i mieszamy je ze śmietaną. Nie zapomnijmy przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.

Pamiętajmy, że quiche pieczemy przez 30-40 minut. Najlepsze jest zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Podaliśmy jedynie trzy rodzaje farszu, ale proponujemy puścić wodze fantazji. Quiche można przygotowywać na setki fantazyjnych sposobów: z kurczakiem, ze szpinakiem, ziemniakami... Wystarczy w umiejętny sposób połączyć ze sobą składniki.

qk

d3ow07r
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d3ow07r
Więcej tematów