Quiche, czyli ciasto z czymkolwiek
Męczy cię robienie omletów i naleśników? Czas na quische - szybkie ciasto o niesamowitych walorach smakowych.
Męczy cię robienie omletów i naleśników? Czas na quische - szybkie ciasto o niesamowitych walorach smakowych.
Quiche to danie, które zaspokoi gusta każdego. Może być mięsne lub wegetariańskie. Z grzybami lub szpinakiem, mięsem mielonym lub boczkiem. Tylko od wyobraźni kucharza zależy, z czym zostanie podane.
Podstawą jest oczywiście ciasto. Do jego przygotowania potrzebować będziemy: szklanki mąki, pół kostki masła, 3 łyżek zimnej wody, łyżeczkę soli i olej.
Mąkę przesiewamy i mieszamy z solą. Do tego dodajemy zimne masło i sól. Siekamy nożem i wlewamy 3 łyżki zimnej wody. Szybko ugniatamy ciasto i formujemy kulę, którą owijamy folią i wstawiamy do lodówki na jakieś pół godziny.
Możemy przygotować także ciasto z dodatkiem jajka. Składać się ono będzie z 1,5 szklanki mąki, 15 dag twarogu, 2 jaj, 2 łyżeczek proszku do pieczenia, 5 łyżek oleju i łyżeczki soli.
Mieszamy ze sobą twaróg, sól, olej i jajka. Jednolitą masę wyrabiamy z mąką i proszkiem.
Przygotowane ciasto układamy na wysmarowaną tłuszczem tortownicę. Należy formować wysokie brzegi, aby podczas pieczenia nie uciekało nadzienie. Dobrze jest zapiec placek w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 15 minut.
Czas przygotować nadzienie. Jeśli lubicie ser, to ta propozycje jest właśnie dla was. Potrzebujemy: 400 ml gęstej śmietany, 10 dag tartego żółtego sera, 5 jajek, gałkę muszkatołową, 25 dag różnych serów (wedle upodobania), słodką paprykę w proszku oraz sól i pieprz.
Sery pokroić w kostkę centymetrowej grubości i ułożyć na cieście. Teraz bierzemy się za wymieszanie śmietany z jajkami i tartym serem. Masę przyprawiamy gałką muszkatołową, papryką, solą oraz pieprzem i zalewamy ser.
Do grzybowego quiche potrzebować będziemy: 30 dag grzybów (wedle upodobania), 2 cebule, ząbek czosnku, szczypior, 100 ml mięsnego bulionu, łyżkę sosu sojowego, 2 łyżki masła, 5 jajek, 300 ml śmietany 30%, gałkę muszkatołową, sól i pieprz.
Grzyby kroimy na kawałki, wrzucamy do roztopionego w rondlu masła i dusimy przez kwadrans. Po tym czasie dodajemy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i dusimy jeszcze przez kilka minut. Na końcu dodajemy pokrojony szczypior, dolewamy bulion i sos sojowy. Całość przyprawiamy i dusimy aż sos zgęstnieje. Po ostudzeniu masę wykładamy na ciasto i zalewamy jajkami roztrzepanymi ze śmietaną.
Mięsożercom polecamy quiche z boczkiem. Przygotujmy ok. 10 dag bekonu, 30 dag żółtych serów (wedle upodobań), 500 ml śmietany, 3 jajka, gałkę muszkatołową, paprykę słodką, sól i pieprz.
Zaczynamy od pokrojenia serów w kostkę, a boczku w paski - oraz ułożenia ich na cieście. Teraz możemy przygotować sos. Roztrzepujemy jajka i mieszamy je ze śmietaną. Nie zapomnijmy przyprawić solą, pieprzem, papryką i gałką muszkatołową.
Pamiętajmy, że quiche pieczemy przez 30-40 minut. Najlepsze jest zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.
Podaliśmy jedynie trzy rodzaje farszu, ale proponujemy puścić wodze fantazji. Quiche można przygotowywać na setki fantazyjnych sposobów: z kurczakiem, ze szpinakiem, ziemniakami... Wystarczy w umiejętny sposób połączyć ze sobą składniki.
qk