WAŻNE
TERAZ

Rosyjskie drony naruszyły przestrzeń powietrzną Polski

Pyszne, tanie i zdrowe. Wystarczą trzy dziennie, by przedłużyć młodość

Obraz
Źródło zdjęć: © 123RF.COM
Katarzyna Gileta

/ 5Morele - niedocenianie kuzynki brzoskwini

Obraz
© 123RF.COM

Morele są mniejsze od nektarynek i brzoskwiń, wydają się też bardziej pospolite. Jednak smakiem i zawartością składników odżywczych wcale nie ustępują swoim dorodniejszym krewniaczkom. Są słodkie, soczyste, mają niewiele kalorii i świetnie wpływają na nasz organizm. Poza tym ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu pomogą uzyskać złocisty kolor skóry tym, którzy nie lubią się opalać.

Morele przebyły długą drogę zanim przywędrowały do Europy. Owoce te wywodzą się bowiem z Chin. Są tam znane już od czterech tysięcy lat. Obecnie morelowe drzewka rosną na wszystkich kontynentach w strefie umiarkowanego klimatu.

Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa

/ 5Poprawiają wzrok i zwalczają stres

Obraz
© 123RF.COM

Zawarte w morelach witaminy i minerały wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Witamina A doskonale działa na wzrok, zapobiegając tzw. kurzej ślepocie, witamina C pomaga zwalczać infekcje, natomiast witaminy z grupy B wykazują zbawienne działanie na układ nerwowy, dlatego też morele polecane są osobom narażonym na stres. Zawarty w owocach potas reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Natomiast dzięki obecności żelaza, wapnia, fosforu i błonnika, morele poprawiają nasze trawienie i zapobiegają anemii. Poza tym te owoce działają zasadotwórczo, wspomagają leczenie nadkwasoty, zapobiegają dolegliwościom wątrobowym i problemom z woreczkiem żółciowym.

/ 5Poprawiają koloryt skóry

Obraz
© 123RF.COM

Morele zawierają również silne przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Najważniejszy jest beta-karoten, żółty barwnik, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.

/ 5Jak wybrać najlepsze?

Obraz
© 123RF.COM

Kupując morele, zwróćmy uwagę, by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym "rumieńcem". Są to nietrwałe owoce, dlatego zjedz je od razu lub przygotuj z nich przetwory. Przez dwa, trzy dni można przechowywać morele w lodówce.

/ 5Morelowe inspiracje

Obraz
© 123RF.COM

Dojrzałe morele są bardzo słodkie i soczyste. Najchętniej zjadamy je na surowo. Jednak sprawdzą się również jako składnik wielu dań oraz przetworów takich jak dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Morele stanowią także bardzo smaczne i oryginalne nadzienie do pieczonych mięs, pierogów czy knedli. Z kolei suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych.

Wybrane dla Ciebie

To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
To "białe złoto" wśród owoców. Może chronić przed alzheimerem i usprawnić pracę jelit
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
W Lidlu i Biedronce dziś promka idealna. Dwa opakowania, jeden deser marzeń
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Dietetyk zaleca jedną łyżeczkę dziennie. Wspiera mózg, pomaga obniżyć cholesterol
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Żaden indyk czy kurczak. Ten drób jest najzdrowszy, ale Polacy, zamiast jeść, wywożą za granicę
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Już nie zakręcone ziemniaki. Na festynie kupiłam inne cudo ziemniaczane "za miliony monet"
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Biedronka zaszalała z ceną, Lidl też kusi. Ta niedoceniona ryba jest przepyszna z piekarnika
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Dietetyczka poleca ten ser na odchudzanie. Sporo białka i kremowa konsystencja
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Karkówkę piekę tylko w tej temperaturze. Zawsze wychodzi soczysta i delikatna
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Smażę na nim kurki zamiast na maśle. Wychodzą smaczniejsze i chrupiące, ale się nie przypalają
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru