Pyszne, tanie i zdrowe. Wystarczą trzy dziennie, by przedłużyć młodość
Morele - niedocenianie kuzynki brzoskwini
Morele są mniejsze od nektarynek i brzoskwiń, wydają się też bardziej pospolite. Jednak smakiem i zawartością składników odżywczych wcale nie ustępują swoim dorodniejszym krewniaczkom. Są słodkie, soczyste, mają niewiele kalorii i świetnie wpływają na nasz organizm. Poza tym ze względu na wysoką zawartość beta-karotenu pomogą uzyskać złocisty kolor skóry tym, którzy nie lubią się opalać.
Morele przebyły długą drogę zanim przywędrowały do Europy. Owoce te wywodzą się bowiem z Chin. Są tam znane już od czterech tysięcy lat. Obecnie morelowe drzewka rosną na wszystkich kontynentach w strefie umiarkowanego klimatu.
Polecamy wideo: Jak myć owoce i warzywa
Poprawiają wzrok i zwalczają stres
Zawarte w morelach witaminy i minerały wspomagają funkcjonowanie naszego organizmu. Witamina A doskonale działa na wzrok, zapobiegając tzw. kurzej ślepocie, witamina C pomaga zwalczać infekcje, natomiast witaminy z grupy B wykazują zbawienne działanie na układ nerwowy, dlatego też morele polecane są osobom narażonym na stres. Zawarty w owocach potas reguluje ciśnienie krwi i pracę nerek. Natomiast dzięki obecności żelaza, wapnia, fosforu i błonnika, morele poprawiają nasze trawienie i zapobiegają anemii. Poza tym te owoce działają zasadotwórczo, wspomagają leczenie nadkwasoty, zapobiegają dolegliwościom wątrobowym i problemom z woreczkiem żółciowym.
Poprawiają koloryt skóry
Morele zawierają również silne przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i opóźniające procesy starzenia. Najważniejszy jest beta-karoten, żółty barwnik, z którego wątroba produkuje witaminę A. Beta-karoten chroni przed szkodliwym działaniem wolnych rodników odpowiedzialnych za rozwój chorób cywilizacyjnych oraz przyśpieszających proces starzenia organizmu. Jest bezcenny dla oczu i nadaje skórze młody zdrowy wygląd. Wystarczy zjeść trzy morele dziennie, aby dostarczyć organizmowi odpowiednią ilość tego przeciwutleniacza.
Jak wybrać najlepsze?
Kupując morele, zwróćmy uwagę, by były w pełni dojrzałe, takie są bowiem najsmaczniejsze. Powinny mieć zatem intensywnie wybarwioną skórkę z charakterystycznym różowym "rumieńcem". Są to nietrwałe owoce, dlatego zjedz je od razu lub przygotuj z nich przetwory. Przez dwa, trzy dni można przechowywać morele w lodówce.
Morelowe inspiracje
Dojrzałe morele są bardzo słodkie i soczyste. Najchętniej zjadamy je na surowo. Jednak sprawdzą się również jako składnik wielu dań oraz przetworów takich jak dżemy, musy, galaretki, konfitury, soki czy kompoty i likiery. Można je dodawać do ciast, deserów, lodów i sałatek owocowych. Morele stanowią także bardzo smaczne i oryginalne nadzienie do pieczonych mięs, pierogów czy knedli. Z kolei suszone owoce wchodzą w skład mieszanek bakaliowych.