Pyszne grzanki z bazylią i czosnkiem

Masz ochotę na szybką i smaczną przekąskę, ale nie masz na nią pomysłu? My mamy! Oto przepis na niezwykle pyszne i proste grzanki z bazylią i czosnkiem. Idealnie komponują się z lekką sałatką, jak i kremową zupą z letnich warzyw. Wybornie smakują także solo. Wypróbuj ten przepis koniecznie!

Pyszne grzanki z bazylią i czosnkiemPyszne grzanki z bazylią i czosnkiem
Karolina Wójciga

Składniki

  • bagietka (może być czerstwa),
  • oliwa z oliwek
  • 2 ząbki czosnku,
  • kilka listków świeżej bazylii,
  • sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.

Przepis

Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Zanim piekarnik zdąży się nagrzać, grzanki będą już gotowe do pieczenia. Pokrój bagietkę. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, poszatkowane listki bazylii oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Taką mieszanką posmaruj pieczywo. Poczekaj, aż piekarnik rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury i wstaw do niego poukładane na papierze do pieczenia ziołowe bagietki. Piecz je przez 7-10 minut i gotowe!

Wybrane dla Ciebie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Zacznij jeść, a od razu poczujesz różnicę. Szybko stracisz na wadze i zauważysz luz w pasie
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Dodaj łyżeczkę do porannej kawy. Koncentracja wskoczy na wyższe obroty i wyregulujesz cukier
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Co się stanie, gdy zjesz fusy z kawy? Nie każdy zdaje sobie z tego sprawę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kiedyś w kuchni każdej babci, a dziś zapomniany. To idealna przyprawa na jesień i zimę
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Kupują ją warszawiacy przed bramami cmentarza. Możesz ją przygotować w swoim domu
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Posyp patelnię odrobinką przed smażeniem ryby. Nie będzie pryskał
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Bogactwo smaku, witamin i przeciwutleniaczy. Jeszcze tylko dziś skorzystasz z promocji
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Makłowicz tłumaczy, dlaczego Polacy źle gotują parówki. Przez 1 błąd mogą stać się trujące
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Wystarczy kilka dziennie. Szybko przyniosą ulgę wymęczonym jelitom
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Większość ludzi źle przechowuje cebulę i czosnek. A przez to tracą smak i najcenniejsze właściwości
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Litwini uwielbiają, a Polaków aż wzdryga. To mięso jest świetnym źródłem minerałów i kolagenu dla stawów
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja
Na piątek jak znalazł. Biegnij do sklepu, póki trwa promocja