Pyszne grzanki z bazylią i czosnkiem
Masz ochotę na szybką i smaczną przekąskę, ale nie masz na nią pomysłu? My mamy! Oto przepis na niezwykle pyszne i proste grzanki z bazylią i czosnkiem. Idealnie komponują się z lekką sałatką, jak i kremową zupą z letnich warzyw. Wybornie smakują także solo. Wypróbuj ten przepis koniecznie!
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 2-3 |
- bagietka (może być czerstwa),
- oliwa z oliwek
- 2 ząbki czosnku,
- kilka listków świeżej bazylii,
- sól i świeżo zmielony pieprz do smaku.
Zacznij od rozgrzania piekarnika do 200 stopni. Zanim piekarnik zdąży się nagrzać, grzanki będą już gotowe do pieczenia. Pokrój bagietkę. W miseczce wymieszaj ze sobą oliwę z oliwek, przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, poszatkowane listki bazylii oraz sól i świeżo zmielony pieprz. Taką mieszanką posmaruj pieczywo. Poczekaj, aż piekarnik rozgrzeje się do odpowiedniej temperatury i wstaw do niego poukładane na papierze do pieczenia ziołowe bagietki. Piecz je przez 7-10 minut i gotowe!
Zobacz także wideo: Nie marnuj jedzenia. Resztki, które warto wykorzystać w kuchni
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania |
Podziel się opinią
Komentarze