Pychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciacho

Szukacie przepisu na ciasto, które zachwyci waszych najbliższych? Trafiliście w dobre miejsce. Pychotka to wyjątkowa propozycja od siostry Anastazji. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Pychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciachoPychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciacho
Małgorzata Kijowska

Ciasto – składniki:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty)
  • 200 g włoskich orzechów

Krem budyniowy:

  • 200 g masła
  • 1/2 litra mleka
  • 5 żółtek
  • niecała szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Masło, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszaj. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części i odstaw do lodówki na 30-60 minut.
  • Każdą część rozwałkuj i wyłóż do prostokątnej blaszki.
  • Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmaruj powidłami.
  • Na wierzchu rozsmaruj równomiernie ubitą pianę.
  • Na pianie rozsyp posiekane orzechy.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Przepis

  • W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i surowe żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem pudrem. Wlej do niego zimne mleko z mąką i żółtkami.
  • Gotuj przez chwilę, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając.
  • Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu – do uzyskania gładkiego kremu.
  • Krem wyłóż na pierwszy placek i przykryj drugim. Odstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin.
Wybrane dla Ciebie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Jedzona solo jest niesmaczna, ale to hit do kanapek i pizzy. Ma cenną witaminę K i wspomaga trawienie
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Poprawia smak kawy i sałatek. Jelita i serce ci za to podziękują
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Naukowcy są już pewni. Ta kawa jest najlepsza dla serca
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Herbata z cytryną jest szkodliwa? Dietetyczka wyjaśniła
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Dodaj trochę do kanapki lub sałatek. Trawienie się poprawi, a stan skóry będzie o niebo lepszy
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Wsyp do czajnika. Po kamieniu nie będzie śladu
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Regenerują organizm, wspierają jelita i serce. Te owoce to istna bomba witaminowa
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Przechowuj tak cebulę. Długo nie zgnije
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Domowy majonez, który deklasuje wszystkie inne. Idealny do sałatki jarzynowej
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Skuteczność stuprocentowa. Na poprawę nastroju robię kawę po bawarsku
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Zastąp nią słodycze. Taka przekąska pomoże ci obniżyć cholesterol
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
Kiedyś podstawa diety, dziś zapomniane warzywo. Wspiera pracę jelit i regeneruje
MOŻE JESZCZE JEDEN ARTYKUŁ? ZOBACZ CO POLECAMY 🌟