Pychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciacho

Szukacie przepisu na ciasto, które zachwyci waszych najbliższych? Trafiliście w dobre miejsce. Pychotka to wyjątkowa propozycja od siostry Anastazji. Przepis przetestowała Małgorzata, autorka bloga "Daylicooking".

Pychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciachoPychotka siostry Anastazji. Przepis na bajeczne ciacho
Małgorzata Kijowska

Ciasto – składniki:

  • 200 g masła
  • 400 g mąki
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 płaska łyżeczka amoniaku
  • 1-2 małe słoiki powideł (użyłam 1 standardowej wielkości słoika konfitury wiśniowej domowej roboty)
  • 200 g włoskich orzechów

Krem budyniowy:

  • 200 g masła
  • 1/2 litra mleka
  • 5 żółtek
  • niecała szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

Przepis

  • Masło, mąkę z proszkiem i amoniakiem, żółtka i śmietanę wymieszaj. Zagnieć ciasto, a następnie podziel je na dwie części i odstaw do lodówki na 30-60 minut.
  • Każdą część rozwałkuj i wyłóż do prostokątnej blaszki.
  • Białka ubij z cukrem na sztywną pianę. Ciasto wysmaruj powidłami.
  • Na wierzchu rozsmaruj równomiernie ubitą pianę.
  • Na pianie rozsyp posiekane orzechy.
  • Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut.

Przepis

  • W 1/2 szklanki mleka rozmieszaj dokładnie mąkę pszenną, ziemniaczaną i surowe żółtka. Resztę mleka zagotuj z cukrem pudrem. Wlej do niego zimne mleko z mąką i żółtkami.
  • Gotuj przez chwilę, aż do zgęstnienia, cały czas mieszając.
  • Odstaw do wystudzenia. Masło utrzyj na gładką masę, dodawaj stopniowo po łyżce zimnego budyniu – do uzyskania gładkiego kremu.
  • Krem wyłóż na pierwszy placek i przykryj drugim. Odstaw do lodówki przynajmniej na kilka godzin.

Wybrane dla Ciebie

Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Na każdej imprezie robi furorę. Skomponowanie deski serów to nie bułka z masłem
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Przysmak z Pacyfiku na twoim talerzu. Aldi i Kaufland kuszą promocjami
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Czy można jeść robaczywe grzyby? Większość Polaków odpowiada źle
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
Jajka zawsze łączę z tym dodatkiem. Zyskują na smaku i nie obciążają żołądka
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
W tych miejscach znajdziesz najwięcej podgrzybków. Znają je najbardziej doświadczeni grzybiarze
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Soczysta i delikatna propozycja na rodzinny obiad. Niedoceniany drób dostępny w bardzo korzystnej cenie
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Pij codziennie, a szybko zauważysz różnicę. Domowy eliksir na "strzelające" i bolące stawy
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Kiedyś skubany pod blokiem, dziś wraca do łask. Polecany kobietom po 50-tce
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Wielu z nas często go pije. Oto jak dokładnie wpływa na organizm
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Koktajl na stłuszczoną wątrobę. Jest smaczny i skutecznie wspiera jej regenerację
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Lepsza niż krem z warzyw. Idealna gdy za oknem robi się szaro
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach
Ma charakterystyczny stożkowy kształt. Białe i czerwone dostępne w popularnych dyskontach