Purpurowe jajka to mój hit na Wielkanoc. Robię 1 dodatkową rzecz w trakcie farbowania

Do uzyskania intensywnych kolorów jajek nie potrzebujesz sztucznych barwników. Wystarczą naturalne składniki, ale w odpowiednich proporcjach. Takie jajka świetnie prezentują się w koszyku wielkanocnym i nawet po zdjęciu skorupek zachowują ładny purpurowy kontur.

Jajka barwione naturalnie wyglądają efektownie i są zdrowe Jajka barwione naturalnie wyglądają efektownie i są zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka barwione naturalnie są całkowicie bezpieczne do spożycia. Nie musisz obawiać się kolorowych białek – w odróżnieniu od pomalowanych sztucznymi barwnikami takie jajka są całkowicie bezpieczne, a po spożyciu nie powodują żadnych skutków ubocznych. Do barwienia jajek na purpurowo potrzebujesz 4 duże buraki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Inne pomysły na naturalne barwniki do jajek

Wśród tradycyjnych metod barwienia jajek najpopularniejsze są łupiny cebuli – może dlatego, że jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek po obieraniu warzyw. Jednak kolor jajek barwionych cebulą nie jest aż tak ciekawy – najczęściej wychodzą one po prostu pomarańczowe.

Większe zainteresowanie wywołują jajka w kolorze niebieskim lub purpurowym. Uzyskanie tak intensywnych odcieni zawsze wywołuje zdziwienie i niedowierzanie wśród gości. A jednak jest to możliwe bez zastosowania żadnych wzmacniaczy koloru. Aby jajka były niebieskie, musisz gotować je w liściach czerwonej kapusty. Do uzyskania koloru purpury potrzebne są buraki i czas.

Jak zrobić purpurowe jajka na Wielkanoc?

Zasada jest prosta – im dłużej jajka pozostaną w garnku z burakami, tym więcej nabiorą koloru. 

Składniki:       

4 duże buraki, 3-4 łyżki octu, szczypta soli, 6 jajek.

Wykonanie:

  1. Buraki obierz i pokrój w plastry.
  2. Zalej wodą, aby przykryć ich powierzchnię. Dodaj szczyptę soli i 3-4 łyżki octu. Włóż jajka i gotuj przez 10 minut.
  3. Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do ostygnięcia. Aby uzyskać intensywny kolor purpury, pozostaw na całą noc.
  4. Wyjmij jajka, osusz i natłuść olejem roślinnym.

Wybrane dla Ciebie

Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Zanim pojawiła się cola, piliśmy litrami. Gasi pragnienie i uspokaja jelita
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Wpierają serce, regulują trawienie. Dorzuć do słoika z ogórkami albo zaparz jak herbatę
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Polacy się zajadają, bo myślą, że są zdrowe. Dietetyk nie pochwala takiego śniadania
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Nie tylko kiszenie. Taką sałatkę robię na zimę z kapustą, idealna do kotletów
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Latem robię knedle bez ziemniaków. Są pyszne i wysokobiałkowe
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
Rozdrobnione warzywo wrzucam do wody. Po odcedzeniu mam najlepszy oprysk na chore ogórki
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
To jedno z najzdrowszych mięs. Polacy wciąż mają opory, aby je jeść
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Najzdrowsze grzyby. Zwłaszcza seniorzy powinni zajadać
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
Wymiata toksyny z organizmu jak miotełka. Latem jest najzdrowsza i najsmaczniejsza
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
W upały pijemy ją litrami. Nie mamy świadomości, że działa jak trucizna
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Większość myśli, że są zdrowe. Dietetyk załamuje ręce, kiedy Polacy sięgają po te produkty
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy
Gdy zobaczę w sklepie, od razu ją kupuję. Reguluje ciśnienie i pomaga stracić zbędne kilogramy