Purpurowe jajka to mój hit na Wielkanoc. Robię 1 dodatkową rzecz w trakcie farbowania

Do uzyskania intensywnych kolorów jajek nie potrzebujesz sztucznych barwników. Wystarczą naturalne składniki, ale w odpowiednich proporcjach. Takie jajka świetnie prezentują się w koszyku wielkanocnym i nawet po zdjęciu skorupek zachowują ładny purpurowy kontur.

Jajka barwione naturalnie wyglądają efektownie i są zdrowe Jajka barwione naturalnie wyglądają efektownie i są zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka barwione naturalnie są całkowicie bezpieczne do spożycia. Nie musisz obawiać się kolorowych białek – w odróżnieniu od pomalowanych sztucznymi barwnikami takie jajka są całkowicie bezpieczne, a po spożyciu nie powodują żadnych skutków ubocznych. Do barwienia jajek na purpurowo potrzebujesz 4 duże buraki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Inne pomysły na naturalne barwniki do jajek

Wśród tradycyjnych metod barwienia jajek najpopularniejsze są łupiny cebuli – może dlatego, że jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek po obieraniu warzyw. Jednak kolor jajek barwionych cebulą nie jest aż tak ciekawy – najczęściej wychodzą one po prostu pomarańczowe.

Większe zainteresowanie wywołują jajka w kolorze niebieskim lub purpurowym. Uzyskanie tak intensywnych odcieni zawsze wywołuje zdziwienie i niedowierzanie wśród gości. A jednak jest to możliwe bez zastosowania żadnych wzmacniaczy koloru. Aby jajka były niebieskie, musisz gotować je w liściach czerwonej kapusty. Do uzyskania koloru purpury potrzebne są buraki i czas.

Jak zrobić purpurowe jajka na Wielkanoc?

Zasada jest prosta – im dłużej jajka pozostaną w garnku z burakami, tym więcej nabiorą koloru. 

Składniki:       

4 duże buraki, 3-4 łyżki octu, szczypta soli, 6 jajek.

Wykonanie:

  1. Buraki obierz i pokrój w plastry.
  2. Zalej wodą, aby przykryć ich powierzchnię. Dodaj szczyptę soli i 3-4 łyżki octu. Włóż jajka i gotuj przez 10 minut.
  3. Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do ostygnięcia. Aby uzyskać intensywny kolor purpury, pozostaw na całą noc.
  4. Wyjmij jajka, osusz i natłuść olejem roślinnym.

Wybrane dla Ciebie

Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Przed wrzuceniem frytek wsypuję do oleju łyżeczkę. Są chrupiące, jędrne i rumiane
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
Znali go już w średniowieczu, a dziś zapomniany. Wspiera serce i jelita
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
W Polsce mało znane. Gdy zobaczysz, kupuj bez wahania, są bezcenne dla wątroby i mózgu
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Owsianka? A może jajka? Dietetycy jasno wskazują, co jeść na śniadanie, by schudnąć
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Przez lata żyliśmy w błędzie. Najlepsza mąka do naleśników to nie tortowa i nie wrocławska
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Zawsze stawiam na takie śniadanie. Mój sposób na całodniowy zastrzyk energii
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Teściowa pije do śniadania zamiast zwykłej herbaty. Wyniki ma w normie i schudła już 2 rozmiary
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Fikuśne warzywo z Biedronki pokona klasyczny wariant? Dyskonty idą na promocje
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Duże, ale jeszcze zielone pomidory? Zerwij je i zastosuj jeden z babcinych trików
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Warzywo uważane za sekret długowieczności Japończyków. Zaskakuje już samym kolorem
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Pyszny sposób na równowagę kwasowo-zasadową. Zjedz na śniadanie lub obiad
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm
Wielu sypie do mięs i kapusty. Mało kto wie, jak faktycznie działa na organizm