Trwa ładowanie...

Purpurowe jajka to mój hit na Wielkanoc. Robię 1 dodatkową rzecz w trakcie farbowania

Do uzyskania intensywnych kolorów jajek nie potrzebujesz sztucznych barwników. Wystarczą naturalne składniki, ale w odpowiednich proporcjach. Takie jajka świetnie prezentują się w koszyku wielkanocnym i nawet po zdjęciu skorupek zachowują ładny purpurowy kontur.

Jajka barwione naturalnie wyglądają efektownie i są zdrowe Jajka barwione naturalnie wyglądają efektownie i są zdrowe Źródło: Adobe Stock
dcrrsqj
dcrrsqj

Jajka barwione naturalnie są całkowicie bezpieczne do spożycia. Nie musisz obawiać się kolorowych białek – w odróżnieniu od pomalowanych sztucznymi barwnikami takie jajka są całkowicie bezpieczne, a po spożyciu nie powodują żadnych skutków ubocznych. Do barwienia jajek na purpurowo potrzebujesz 4 duże buraki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Inne pomysły na naturalne barwniki do jajek

Wśród tradycyjnych metod barwienia jajek najpopularniejsze są łupiny cebuli – może dlatego, że jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek po obieraniu warzyw. Jednak kolor jajek barwionych cebulą nie jest aż tak ciekawy – najczęściej wychodzą one po prostu pomarańczowe.

dcrrsqj

Większe zainteresowanie wywołują jajka w kolorze niebieskim lub purpurowym. Uzyskanie tak intensywnych odcieni zawsze wywołuje zdziwienie i niedowierzanie wśród gości. A jednak jest to możliwe bez zastosowania żadnych wzmacniaczy koloru. Aby jajka były niebieskie, musisz gotować je w liściach czerwonej kapusty. Do uzyskania koloru purpury potrzebne są buraki i czas.

Jak zrobić purpurowe jajka na Wielkanoc?

Zasada jest prosta – im dłużej jajka pozostaną w garnku z burakami, tym więcej nabiorą koloru. 

Składniki:       

4 duże buraki, 3-4 łyżki octu, szczypta soli, 6 jajek.

dcrrsqj

Wykonanie:

  1. Buraki obierz i pokrój w plastry.
  2. Zalej wodą, aby przykryć ich powierzchnię. Dodaj szczyptę soli i 3-4 łyżki octu. Włóż jajka i gotuj przez 10 minut.
  3. Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do ostygnięcia. Aby uzyskać intensywny kolor purpury, pozostaw na całą noc.
  4. Wyjmij jajka, osusz i natłuść olejem roślinnym.
dcrrsqj
Oceń jakość naszego artykułu:
Twoja opinia pozwala nam tworzyć lepsze treści.

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
dcrrsqj
Więcej tematów

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj