Purpurowe jajka to mój hit na Wielkanoc. Robię 1 dodatkową rzecz w trakcie farbowania

Do uzyskania intensywnych kolorów jajek nie potrzebujesz sztucznych barwników. Wystarczą naturalne składniki, ale w odpowiednich proporcjach. Takie jajka świetnie prezentują się w koszyku wielkanocnym i nawet po zdjęciu skorupek zachowują ładny purpurowy kontur.

Jajka barwione naturalnie wyglądają efektownie i są zdrowe Jajka barwione naturalnie wyglądają efektownie i są zdrowe
Źródło zdjęć: © Adobe Stock
Anna Galuhn

Jajka barwione naturalnie są całkowicie bezpieczne do spożycia. Nie musisz obawiać się kolorowych białek – w odróżnieniu od pomalowanych sztucznymi barwnikami takie jajka są całkowicie bezpieczne, a po spożyciu nie powodują żadnych skutków ubocznych. Do barwienia jajek na purpurowo potrzebujesz 4 duże buraki.

Dalsza część artykułu pod materiałem wideo

Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach

Inne pomysły na naturalne barwniki do jajek

Wśród tradycyjnych metod barwienia jajek najpopularniejsze są łupiny cebuli – może dlatego, że jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek po obieraniu warzyw. Jednak kolor jajek barwionych cebulą nie jest aż tak ciekawy – najczęściej wychodzą one po prostu pomarańczowe.

Większe zainteresowanie wywołują jajka w kolorze niebieskim lub purpurowym. Uzyskanie tak intensywnych odcieni zawsze wywołuje zdziwienie i niedowierzanie wśród gości. A jednak jest to możliwe bez zastosowania żadnych wzmacniaczy koloru. Aby jajka były niebieskie, musisz gotować je w liściach czerwonej kapusty. Do uzyskania koloru purpury potrzebne są buraki i czas.

Jak zrobić purpurowe jajka na Wielkanoc?

Zasada jest prosta – im dłużej jajka pozostaną w garnku z burakami, tym więcej nabiorą koloru. 

Składniki:       

4 duże buraki, 3-4 łyżki octu, szczypta soli, 6 jajek.

Wykonanie:

  1. Buraki obierz i pokrój w plastry.
  2. Zalej wodą, aby przykryć ich powierzchnię. Dodaj szczyptę soli i 3-4 łyżki octu. Włóż jajka i gotuj przez 10 minut.
  3. Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do ostygnięcia. Aby uzyskać intensywny kolor purpury, pozostaw na całą noc.
  4. Wyjmij jajka, osusz i natłuść olejem roślinnym.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce