Purpurowe jajka to mój hit na Wielkanoc. Robię 1 dodatkową rzecz w trakcie farbowania
Do uzyskania intensywnych kolorów jajek nie potrzebujesz sztucznych barwników. Wystarczą naturalne składniki, ale w odpowiednich proporcjach. Takie jajka świetnie prezentują się w koszyku wielkanocnym i nawet po zdjęciu skorupek zachowują ładny purpurowy kontur.
Jajka barwione naturalnie są całkowicie bezpieczne do spożycia. Nie musisz obawiać się kolorowych białek – w odróżnieniu od pomalowanych sztucznymi barwnikami takie jajka są całkowicie bezpieczne, a po spożyciu nie powodują żadnych skutków ubocznych. Do barwienia jajek na purpurowo potrzebujesz 4 duże buraki.
Dalsza część artykułu pod materiałem wideo
Faszerowane jajka, czyli pyszna przekąska wielkanocna w 4 ciekawych odsłonach
Inne pomysły na naturalne barwniki do jajek
Wśród tradycyjnych metod barwienia jajek najpopularniejsze są łupiny cebuli – może dlatego, że jest to świetny sposób na wykorzystanie resztek po obieraniu warzyw. Jednak kolor jajek barwionych cebulą nie jest aż tak ciekawy – najczęściej wychodzą one po prostu pomarańczowe.
Większe zainteresowanie wywołują jajka w kolorze niebieskim lub purpurowym. Uzyskanie tak intensywnych odcieni zawsze wywołuje zdziwienie i niedowierzanie wśród gości. A jednak jest to możliwe bez zastosowania żadnych wzmacniaczy koloru. Aby jajka były niebieskie, musisz gotować je w liściach czerwonej kapusty. Do uzyskania koloru purpury potrzebne są buraki i czas.
Jak zrobić purpurowe jajka na Wielkanoc?
Zasada jest prosta – im dłużej jajka pozostaną w garnku z burakami, tym więcej nabiorą koloru.
Składniki:
4 duże buraki, 3-4 łyżki octu, szczypta soli, 6 jajek.
Wykonanie:
- Buraki obierz i pokrój w plastry.
- Zalej wodą, aby przykryć ich powierzchnię. Dodaj szczyptę soli i 3-4 łyżki octu. Włóż jajka i gotuj przez 10 minut.
- Zdejmij garnek z kuchenki i odstaw do ostygnięcia. Aby uzyskać intensywny kolor purpury, pozostaw na całą noc.
- Wyjmij jajka, osusz i natłuść olejem roślinnym.