Pumpkin spice latte idealna na jesień. Sprawdź, jak przygotować dyniową latte

Pumpkin spice latte, czyli dyniowa latte z dodatkiem przypraw korzennych, to niekwestionowany hit jesieni. Zamiast tracić fortunę w sieciowych kawiarniach, przygotuj domową latte w domu. Jest pyszna!

Jak przygotować domową pumpkin spice latteJak przygotować domową pumpkin spice latte
oprac. Hanna Szczesiak

Latte:

  • 2 szklanki mleka roślinnego lub krowiego
  • 2 łyżki dyniowego purée (gotowego z puszki/mrożonego lub domowego)
  • 2 łyżki cukru (do smaku, w zależności od upodobań)
  • 1 łyżka ekstraktu waniliowego
  • pół łyżeczki przyprawy korzennej (kupnej lub domowej mieszanki)
  • pół szklanki mocnej kawy
  • dodatki do dekoracji: bita śmietana, cynamon, prażone płatki migdałów lub pestki dyni

Mieszkanka korzenna:

  • 1,5 łyżki cynamonu
  • 2 łyżeczki mielonego imbiru
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • szczypta zmiażdżonych goździków (opcjonalnie)

Składniki

Z podanych składników przygotujesz dwie porcje napoju.

Przepis

Przygotowanie domowej pumpkin spice latte nie powinno trwać dłużej niż 10 minut. Umieść w rondlu z grubym dnem mleko, purée z dyni i cukier. Podgrzewaj przez chwilę na małym ogniu, cały czas mieszając. Gdy cukier zacznie się rozpuszczać, dodaj przyprawy korzenne i ekstrakt waniliowy. W międzyczasie zaparz mocną kawę i dolej ją do pozostałych składników. Podgrzewaj napój do połączenia wszystkich składników. Gorącą latte przelej do filiżanki lub kubka. Udekoruj bitą śmietaną i ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Wybrane dla Ciebie

Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy można jeść spleśniały ser po odkrojeniu pleśni? Wiele osób wciąż nie wie
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Czy obraną cebulę trzeba przechowywać w lodówce? Wiele osób wciąż popełnia błąd
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Dodaj do rosołu w całości. Będzie idealnie klarowny i nabierze pięknego koloru
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Mięso idealne dla dzieci oraz seniorów. Ogrom minerałów i białka, a mało tłuszczu
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Tych grzybów nigdy nie susz. Tracą smak, konsystencję, a nawet stają się niestrawne
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Znajdziesz w każdym warzywniaku, ale zapomniana. Doskonała na stłuszczoną wątrobę i problemy z jelitami
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Najdroższe grzyby. Kilogram kosztuje 250 tys. zł, ale niewielu odważy się je zbierać
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Kiedyś jadali go tylko chińscy cesarze. Dziś ten grzyb rośnie też w Polsce, ale jest mało znany
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Dietetyk stawia sprawę jasno. Tyle jajek można zjeść w ciągu tygodnia bez obaw
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Chińczycy jedzą na kilogramy, tak jak Polacy śliwki. Spowalnia starzenie, chroni przed rakiem
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Ulubiona "Faworytka" na przetwory już w sprzedaży. Lidl i Biedronka ścigają się w promocji
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę
Zapomnij o drogich suplementach. Ten napój kosztuje grosze, a działa zbawiennie na jelita i trzustkę