Pulpeciki zapiekane w sosie śmietanowym

Oto prawdziwy comfort food, czyli danie które wprowadza w błogi nastrój, koi, przywodzi na myśl beztroskie czasy dzieciństwa. Na dodatek cudownie rozgrzewa i syci. To właśnie o tej porze roku najchętniej sięgamy po takie potrawy. Wypróbujcie koniecznie przepis na miękkie pulpeciki w kremowym sosie śmietankowym.

Klopsiki zapiekane w sosie śmietanowymKlopsiki zapiekane w sosie śmietanowym
oprac. Katarzyna Gileta

Składniki

  • 1 kg mięsa mielonego drobiowego lub wieprzowego,
  • 2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka śmietanki 18 proc.,
  • 1/2 szklanki startego żółtego sera,
  • 1 jajko,
  • 2 garście drobno posiekanej natki pietruszki,
  • łyżka masła
  • łyżka pszennej mąki,
  • sól i świeżo zmielony pieprz,
  • dodatkowo: masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego i olej rzepakowy.

Przepis

  • W rondelku rozpuść masło, a następnie dodaj mąkę, wymieszaj i wlej mleko oraz śmietankę. Cały czas mieszając, gotuj sos, aż stanie się gęsty. Dopraw do smaku solą i pieprzem i odstaw do przestudzenia.
  • Do mięsa mielonego dodaj jajko, natkę pietruszki oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszaj. Wilgotnymi dłońmi formuj małe klopsiki. Obsmaż je przez chwilę na rozgrzanym oleju rzepakowym.
  • Do sosu śmietanowego dodaj tarty ser i wszytko wymieszaj. Do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego wlej sos, dodaj klopsiki. Naczynie wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni i piecz przez 35-40 minut.
  • Zapiekane klopsiki podawaj obficie posypane natką pietruszki w towarzystwie młodych ziemniaczków.
Wybrane dla Ciebie
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Świetnie zastępują parmezan. Jedz regularnie, a jelita ci podziękują
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
Nasi sąsiedzi zajadają się tą rybą aż miło. W Polsce mało kto kojarzy nazwę
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
To niedoceniony produkt pszczeli. Ma więcej zalet niż sam miód
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Chipsy, a może prażynki. Która przekąska jest zdrowsza?
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Imbir jednak nie dla każdego. Oto kto powinien omijać go szerokim łukiem
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
Piję czasami zamiast kawy czy herbaty. Jest świetny na trawienie i doskonale pobudza
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
W grudniu jemy na kilogramy. Mało kto zastanawia się, jak wpływają na organizm
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
Są pyszne i regulują poziom "złego" cholesterolu. Do tego wspierają tarczycę
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
O niebo lepsze niż owsiane, a my omijamy je w sklepie. Mają o wiele więcej błonnika
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Dla seniorów powinno być obowiązkowe. Przynosi ulgę jelitom, a stawy tak nie strzelają
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Ratuje stłuszczoną wątrobę, a kupisz w każdym warzywniaku. Jedz, a pozbędziesz się wzdęć
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce
Przez lata traktowaliśmy ją jak odpad. Wspiera wątrobę, pracę jelit i chroni serce