Pudding z jaj. Ozdoba świątecznego stołu

Budyń to angielski pudding, rodzaj leguminy. Przed laty często gościł na naszych stołach. W książkach kulinarnych z początku XX wieku, obowiązkowo znajduje się kilka, kilkanaście, czy wręcz kilkadziesiąt przepisów na budyń. - Proponuję przepis na budyń z jaj z książki "Jak gotować" Marii Disslowej z 1930 roku - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".

legumina jajecznalegumina jajeczna
Joanna Krzewińska

Składniki

  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 4 surowe jajka
  • 60 g masła
  • 1 cebula
  • 125 ml tartej bułki
  • 125 ml śmietanki 18 proc.
  • 2 łyżki siekanej zieleniny (do wyboru - koperek, szczypiorek, natka pietruszki)
  • sól
  • pieprz

Przepis

Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. Budyń z jajek można podać zamiast jajek faszerowanych koperkiem i szczypiorkiem. Na pewno będzie ozdobą wielkanocnego stołu.

Przepis

Ugotowane jajka posiekać (ja ścieram na tarce o średnich oczkach).
Cebulę zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę przesmażyć. Dodać posiekane jajka, zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Żółtka ubić, wymieszać z ostudzona masą jajeczną. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą i tartą bułką. Formę do gotowania wysmarować masłem. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy (około 3-4 cm). Gotować godzinę na niewielkim ogniu. Budyń należy podawać tartym parmezanem, zrumieniona na maśle tartą bułką, z sosem chrzanowym, lub sosem pieczarkowym.

Wybrane dla Ciebie

Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Żywiak chlebowiec w domu? Poznaj sprawdzone sposoby na walkę ze szkodnikiem
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Sekret diety Koreanek. To dlatego są takie szczupłe
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Najgorszy rodzaj kawy, a jesienią pijemy ją litrami. Cukrowo-tłuszczowa bomba
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Ma więcej wartości niż zwykły miód, a Polacy nie doceniają. Działa jak balsam na jelita
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Polacy raczej ich nie jedzą. Wspierają pracę wątroby i chronią ją przed stłuszczeniem
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Ma delikatne mięso i mało ości. To jedna z najlepszych i najzdrowszych ryb żyjących w Polsce
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Wymieszaj te zioła i dodawaj do dań. Poziom żelaza powinien szybko się podnieść
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
Jest słodki, a obniża poziom cukru we krwi. Niestety w Polsce wciąż mało znany
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
To wyjątkowo rzadkie grzyby. Właśnie pojawiły się w Polsce, ale nie wolno ich jeść
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Ich nazwa brzmi jak zmiany skórne. A to pyszne bułeczki z kaszą i twarogiem
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Konkurencja dla kurczaka i indyka. W Lidlu i Biedronce drób jak ze szlacheckiego stołu
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru
Wsadź między zielone pomidory. Momentalnie nabiorą koloru