Pudding z jaj. Ozdoba świątecznego stołu
Budyń to angielski pudding, rodzaj leguminy. Przed laty często gościł na naszych stołach. W książkach kulinarnych z początku XX wieku, obowiązkowo znajduje się kilka, kilkanaście, czy wręcz kilkadziesiąt przepisów na budyń. - Proponuję przepis na budyń z jaj z książki "Jak gotować" Marii Disslowej z 1930 roku - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".
Czas przygotowania: | |
Rodzaj kuchni: | |
Na ile osób: | 4 |
Rodzaj diety: | |
Okazja: |
Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. Budyń z jajek można podać zamiast jajek faszerowanych koperkiem i szczypiorkiem. Na pewno będzie ozdobą wielkanocnego stołu.
Ugotowane jajka posiekać (ja ścieram na tarce o średnich oczkach).
Cebulę zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę przesmażyć. Dodać posiekane jajka, zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Żółtka ubić, wymieszać z ostudzona masą jajeczną. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą i tartą bułką. Formę do gotowania wysmarować masłem. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy (około 3-4 cm). Gotować godzinę na niewielkim ogniu. Budyń należy podawać tartym parmezanem, zrumieniona na maśle tartą bułką, z sosem chrzanowym, lub sosem pieczarkowym.
Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl
Kategoria przepisów | |
Sposób przygotowania | |
Główne składniki |
Podziel się opinią
Komentarze