Trwa ładowanie...
d1w40yr
30-03-2020 11:48

Pudding z jaj. Ozdoba świątecznego stołu

Przepis

Budyń to angielski pudding, rodzaj leguminy. Przed laty często gościł na naszych stołach. W książkach kulinarnych z początku XX wieku, obowiązkowo znajduje się kilka, kilkanaście, czy wręcz kilkadziesiąt przepisów na budyń. - Proponuję przepis na budyń z jaj z książki "Jak gotować" Marii Disslowej z 1930 roku - pisze autorka bloga "Królestwo Garów".

d1w40yr
Oceń jako pierwszy:
Czas przygotowania:
Rodzaj kuchni:
Na ile osób:

4

Rodzaj diety:
Okazja:
Królestwo garów
Źródło: Królestwo garów
Składniki
  • 4 ugotowane na twardo jajka
  • 4 surowe jajka
  • 60 g masła
  • 1 cebula
  • 125 ml tartej bułki
  • 125 ml śmietanki 18 proc.
  • 2 łyżki siekanej zieleniny (do wyboru - koperek, szczypiorek, natka pietruszki)
  • sól
  • pieprz
Przepis

Budyń gotuje w się w formie budyniowej, szczelnie zamykanej. Jeżeli nie mamy formy budyniowej, można masę budyniową przełożyć do garnka lub formy żaroodpornej, którą należy przykryć pokrywką i obciążyć. Budyń z jajek można podać zamiast jajek faszerowanych koperkiem i szczypiorkiem. Na pewno będzie ozdobą wielkanocnego stołu.

Ugotowane jajka posiekać (ja ścieram na tarce o średnich oczkach).
Cebulę zetrzeć na tarce. Na patelni rozpuścić masło, dodać cebulę przesmażyć. Dodać posiekane jajka, zieleninę, doprawić do smaku solą i pieprzem, wlać śmietanę. Wymieszać. Odstawić do ostudzenia.
Żółtka ubić, wymieszać z ostudzona masą jajeczną. Białka ubić na sztywną pianę, delikatnie wymieszać z masą i tartą bułką. Formę do gotowania wysmarować masłem. Masę przełożyć do formy (do 3/4 wysokości). Formę zamknąć. Na dnie garnka ułożyć ściereczkę, ustawić na niej formę, wlać wrzątek do 1/4 wysokości formy (około 3-4 cm). Gotować godzinę na niewielkim ogniu. Budyń należy podawać tartym parmezanem, zrumieniona na maśle tartą bułką, z sosem chrzanowym, lub sosem pieczarkowym.

Chcesz się pochwalić swoimi kulinarnymi osiągnięciami? Masz ciekawy przepis? Prześlij nam przez dziejesie.wp.pl

Pudding z jaj. Ozdoba świątecznego stołu
Kategoria przepisów
Sposób przygotowania
Główne składniki

Podziel się opinią

Komentarze

Trwa ładowanie
.
.
.
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
d1w40yr
Więcej tematów
d1w40yr

Pobieranie, zwielokrotnianie, przechowywanie lub jakiekolwiek inne wykorzystywanie treści dostępnych w niniejszym serwisie - bez względu na ich charakter i sposób wyrażenia (w szczególności lecz nie wyłącznie: słowne, słowno-muzyczne, muzyczne, audiowizualne, audialne, tekstowe, graficzne i zawarte w nich dane i informacje, bazy danych i zawarte w nich dane) oraz formę (np. literackie, publicystyczne, naukowe, kartograficzne, programy komputerowe, plastyczne, fotograficzne) wymaga uprzedniej i jednoznacznej zgody Wirtualna Polska Media Spółka Akcyjna z siedzibą w Warszawie, będącej właścicielem niniejszego serwisu, bez względu na sposób ich eksploracji i wykorzystaną metodę (manualną lub zautomatyzowaną technikę, w tym z użyciem programów uczenia maszynowego lub sztucznej inteligencji). Powyższe zastrzeżenie nie dotyczy wykorzystywania jedynie w celu ułatwienia ich wyszukiwania przez wyszukiwarki internetowe oraz korzystania w ramach stosunków umownych lub dozwolonego użytku określonego przez właściwe przepisy prawa.Szczegółowa treść dotycząca niniejszego zastrzeżenia znajduje siętutaj